Feminist ethics in Jeanette Winterson's written on the body
Jeanette Winterson'ın bedende yazılı adlı romanında feminist etik
- Tez No: 748558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminist Etik, Özen, Erdem, Cinsiyetsiz Etik, Jeanette Winterson, Bedende Yazılı, Feminist Ethics, Care, Virtue, Genderless Ethics, Jeannette Winterson, Written on the Body
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, Jeanette Winterson'ın Bedende Yazılı (1992) adlı romanını, yirminci yüzyılın sonlarında önemli bir teori haline gelen feminist etik ışığında incelemektir. Feminist etik, temel olarak Batı dünyasının erkek egemen etik teorilerine tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu erkek egemen etik teorilerin ve ahlaki uygulamaların bir sonucu olarak, kadınların deneyimleri, değerleri, düşünceleri ve erdemleri ataerkil alanla sınırlandırılmıştır. Kadınlar geleneksel olarak ev içi mekânlarla, ilişkisel rollere bağımlılık, özen, şefkat ve uysal özelliklerle ilişkilendirilirken, aynı zamanda ataerkil“rasyonel düşünme”tanımlarının dışında tutulmaktadırlar. Bu nedenle feminist etik, erkek egemen teorilerin önyargılı varsayımlarını ve ahlaki teoride kadınların eşit olmayan temsillerini değiştirmeyi amaçlamıştır. Bedende Yazılı, önceki ilişkilerinde yaşadığı başarısızlıklar nedeniyle derin bir pişmanlık duyan ve ölümcül hastalığı olan sevgilisi Louise'in yokluğunun acısıyla iç çatışmalar yaşayan cinsiyetsiz ve isimsiz bir anlatıcının hikayesine dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, romanı etik değerler ve anlatıcının ahlak gelişimi bağlamında incelemektir. Winterson, cinsiyetsiz ve isimsiz bir anlatıcı aracılığıyla cinsiyet ayrımcılığı olmayan bir etiği ortaya çıkarmayı amaçlarken, romanın kapanışı ortak insani değerlere odaklanmıştır. Bu bağlamda bu çalışma, Winterson'ın Bedende Yazılı adlı romanını erdem, sevgi, özen, özerklik ve özgür irade gibi etik kavramlara atıfta bulunarak incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine Jeanette Winterson's Written on the Body (1992) in the light of feminist ethics, which has become a significant theory in the late twentieth century. Feminist ethics mainly deals with the male-biased Western ethical societies. As a result of these male-biased ethical theories and moral practices, the experiences, values, thoughts, and virtues of women are confined to a patriarchal space. While women are conventionally associated with domestic spaces, dependency on relational roles, care, compassion, and docile characteristics, they are excluded from patriarchal definitions of“rational thinking”. Therefore, feminist ethics sets out to alter the biased assumptions of male-dominant theories and unequal representations of women in moral theory. Written on the Body is based on the story of a genderless and nameless narrator, who deals with the deep feeling of regret due to her/his moral failures in her/his previous relationships and the pain of the loss of Louise, her/his fatally ill beloved. The study analyses the novel in the context of feminist ethical values and the moral development of the narrator. As Winterson aims to reveal non-binary ethics through a genderless and nameless narrator, the novel closes with a focus on common humane values. This study aims to analyse Winterson's Written on the Body by referring to ethical notions such as virtue, love, care, autonomy, and free-will.