Türkiye'deki esporcuların haklarının ve espor ekosistemi içerisinde işlenen kişisel verilerinin değerlendirilmesi
Assessment of the rights of esports players in turkey and their personal data processed within the esports ecosystem
- Tez No: 748634
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KESER BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Spor, Law, Sports
- Anahtar Kelimeler: espor, kişisel verilerin korunması, dijital oyun, espor ekosistemi, esporcuların hakları, esports, personal data protection, digital game, esports ecosystem, rights of esports players
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yarım asır önce hayatımıza giren ve son yıllarda eğlence sektörünün yükselen bir değeri olarak kendi ekosistemini oluşturan esporun en önemli aktörlerinden birisi olan esporcuların, hakları ve ekosistem içerisinde işlenmekte olan kişisel verileri bu çalışmanın inceleme konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada, Türkiye'deki esporcuların hukuki durumları ortaya koyularak haklarının neler olduğu; espor ekosistemindeki kişisel verilerini işleyen taraflarla arasındaki ilişkilerin nasıl olduğu, espor ekosisteminde yapılan kişisel veri işleme faaliyetlerinin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uygun olup olmadığı ve eğer uygun olmadığı değerlendirilirse bu faaliyetlerin uygun hale getirilebilmesi adına neler yapılabileceği sorularına literatürdeki akademik çalışmalar, ulusal ve uluslararası mevzuat ve espor ekosistemindeki tarafların internet siteleri incelenerek cevap aranması amaçlanmıştır. Çalışmada, esporcuların haklarının belirlenebilmesi adına Türkiye içerisindeki tüm kurum ve kişiler tarafından kabul görecek bir espor tanımının yapılması; Türkiye Espor Federasyonundaki kişilerin, espor ekosistemindeki taraflara olan mesafesinin eşitlenmesi; esporun dinamiklerine uygun olarak esporcuların haklarını koruyacak düzenlemelerin yapılması gerektiği tespit edilmiştir. Çalışmanın bir diğer ana sonucu ise, Türkiye'deki esporculara hizmet veren espor ekosistemi içerisindeki tarafların, esporcuların kişisel verilerini işledikleri süreçlerde Türkiye'deki veri koruma mevzuatına uyumlu olarak hareket etmedikleri; bu sebeple esporcuların mahremiyetlerinin sağlanması adına ilgili taraflarla iletişime geçilmesi, esporcuların mahremiyet algılarının arttırılması ve Türkiye'deki veri koruma mevzuatı hakkında esporcuların verilerini işleyen tarafların bilinçlendirilmesi gerektiği olmuştur.
Özet (Çeviri)
The rights of esports players, being one of the most important actors of esports, which entered our lives half a century ago and which has created its own ecosystem as a rising value of the entertainment industry in recent years, and their personal data being processed within the ecosystem constitute the subject of this study. In the study, the legal status of esports players in Turkey is revealed and it is aimed to find answers to the questions such as what their rights are, how their relations are with the parties processing their personal data in the esports ecosystem, whether the personal data processing activities carried out in the esports ecosystem comply with the Law on Protection of Personal Data No. 6698 and what can be done to make these activities appropriate if deemed inappropriate; by examining the academic studies in the literature, national and international legislation and the websites of the parties in the esports ecosystem. In order to specify the rights of esports players in the study, it has been determined that regulations should be made to make a definition of esports that will be accepted by all institutions and individuals in Turkey, to equalize the distance of the people in the Turkish Esports Federation to the parties in the esports ecosystem and to protect the rights of esports players in accordance with the dynamics of esports. Another main result of the study is that the parties in the esports ecosystem serving esports players in Turkey do not act in compliance with the data protection legislation in Turkey during they process the personal data of esports players, for this reason, it has become necessary to communicate with the relevant parties in order to ensure the privacy of esports players, to increase the privacy perceptions of esports players and to raise awareness of the parties processing the data of esports about the data protection legislation in Turkey.