Atlı cirit sporcularının sosyal beceri düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Examining social skills levels of horseman jerreed sportmen for different variables
  1. Tez No: 270910
  2. Yazar: SERKAN TEVABİL AKA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atlı Cirit, Sosyal Beceri, Geleneksel Sporlar, Horseman Jereed, Social Skills, Traditional Sports
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'deki atlı cirit sporcuların sosyal beceri düzeylerini incelemektir. Araştırmaya Türkiye'nin çeşitli illerinden 330 atlı cirit sporcusu katılmıştır. Atlı cirit sporcuların sosyal beceri düzeylerini ölçmek için 1986 yılında Riggio tarafından geliştirilen sosyal beceri envanteri kullanılmıştır. Kendini tanımlama türünden bir ölçme aracı olan ve 90 maddeden oluşan bu envanter 1993 yılında Galip Yüksel tarafından Türkçeye çevrilmiştir.Araştırmaya katılan atlı cirit sporcularına uygulanan kişisel bilgi formu ve SBE'den elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve analizinde; ölçeğin 6 alt boyutu ve toplam puanları için tanımlayıcı istatistikler kapsamında yer alan puanların aritmetik ortalamaları, minimum ve maksimum puanlar, standart sapma değerleri ve ranj değerleri hesaplanmıştır. Çalışmada kişisel bilgi forumunda yer alan sporcuların yaş, eğitim durumu, refah seviyesi ve medeni hallerinin sosyal beceri düzeylerine yönelik puanlarının birbirinden anlamlı derecede farklı olup olmadığını belirlemek için bağımsız guruplar T testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Çalışmanın sonucunda araştırmaya katılan atlı cirit sporcularının hem sosyal beceri düzeylerinin genelinde, hem de alt boyutlarında orta düzeyde sosyal beceriye sahip oldukları görülmektedir. Ayrıca atlı cirit sporcularından bekâr olanların evli olanlara göre, 21 yaş altı ve 42 yaş üzeri olanların diğer yaş aralıklarında bulunanlara göre, Eğitim düzeyi lisansüstü olanların ilköğretim ve lise mezunu olanlara göre, İyi ve Çok iyi refah seviyesine sahip olanların, çok kötü ve kötü refah seviyesine sahip olanlara göre sosyal beceri düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna da varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is research the social skills level of horseman jereed sportsmen in Turkey. 330 horseman attended jereed sportsmen to the study from different cities of Turkey. For measuring to social skills level of horseman jereed sportsmen the Riggio?s Social Skills Inventory (SSI) which was improved in 1986 was used. It is a 90 item-inventory and based on self description and it was translated and adapted to Turkish by Galip Yüksel in 1993.After completing individual information forms, the data gained from SSI was analyzed and evaluated. For six sub-dimensions of the inventory and total points arithmetic mean, minimum and maximum points, standard deviation and ranges were calculated in the scope descriptive statistics. In the study, to determine the level statistically significant difference between parameters prescribed in information forms namely; age, socio economic level, education, marital status of sportsmen and social skills levels of them independent group t-test and one-way variance analyses (ANOVA) methods are used.At the end of the study, it was seen that jereed sportsmen have middle level social level both in general social levels and its? sub-dimension categories. Additionally singles have higher social skills level than married sportsmen. It was seen the same pattern between in higher education - lover level, higher socioeconomic level - lover socioeconomic levels. Sportsmen older than 42 and younger than 21 have higher social skills level than other age groups.