Mesleki tükenmişlik ve ebeveyn tükenmişliği arasındaki ilişkide ebeveyn yetkinliği ve evlilik uyumunun aracı rolünün incelenmesi
Investigation of the intermediate role of parent competencies and marrial harmony in the relationship between career burnout and parent burnout
- Tez No: 748663
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ÇAPRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Tükenmişlik, Ebeveyn Tükenmişliği, Ebeveyn Yetkinliği, Evlilik Uyumu, Career Burnout, Parental Burnout, Parental Competence, Marriage Adjustment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada mesleki tükenmişlik ve ebeveyn tükenmişliği arasındaki ilişkide ebeveyn yetkinliği ve evlilik uyumunun aracı rolünün incelenmesiamaçlanmaktadır. Araştırmaya gönüllü olarak 311 kadın (%58,5) ve 221 erkek (%41,5) olmak üzere toplamda 532 çalışan, evli ebeveyn katılmıştır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”, Çapri (2013) tarafından geliştirilen“Tükenmişlik Ölçeği-Kısa Formu (TÖ-KF)'', Arikan, Budak, Akgün, Mikolajczak ve Roskam (2020) tarafından geliştirilen ”Ebeveyn Tükenmişlik Envanteri“, Demir ve Gündüz (2014) tarafından geliştirilen ”Ebeveyn Yetkinliği Ölçeği'', Tutarel-Kışlak (1999) tarafından geliştirilen“Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, IBM SPSS Statistics 22 ve Lisrel 8.71 istatistik paket programları kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, aracılık rolü analizleri ise yapısal eşitlik modeliyle yol (path) analizi kullanılarak incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda mesleki tükenmişlik, ebeveyn tükenmişliği, ebeveyn yetkinliği ve evlilik uyumu puanları arasında anlamlı ilişkiler olduğu ve mesleki tükenmişliğin ebeveyn tükenmişliğini, evlilik uyumunun da ebeveyn yetkinliğini negatif yönde yordadığı görülmüştür. Ayrıca mesleki tükenmişlik ve ebeveyn tükenmişliği arasındaki ilişkide ebeveyn yetkinliği ve evlilik uyumunun kısmı aracılık rolleri olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the mediating role of parental competence and marital adjustment in the relationship between professional burnout and parental burnout. A total of 532 working and married parents, 311 women (58.5%) and 221 men (41.5%) participated in the study voluntarily. In this study,“Personal Information Form”was used as data collection tool,“Burnout Scale-Short Form (BL-SF)”developed by Çapri (2013),“Parental Burnout Inventory”developed by Arikan, Budak, Akgün, Mikolajczak and Roskam (2020).“, ”Parental Competence Scale“ developed by Demir and Gündüz (2014) and ”Marriage Adjustment Scale (IOS)" developed by Tutarel-Kışlak (1999) will be used. IBM SPSS Statistics 22 statistical program was used in the analysis of the data. Structural equation modeling (SEM) analyzed whether parental competence and marital adjustment scores had a mediating role in the relationship between professional burnout and parental burnout. Cronbach Alpha (Internal Consistency Coefficient) values were checked to determine whether the scales used in the research were reliable. Since it is within the normal distribution feature, the scales' parametric test' criteria (t-test, ANOVA, etc.) were used. As a result of this research, it was seen that parental competence had a mediating role in professional burnout and parental burnout, and marital adjustment had a partial mediator role. In addition, occupational burnout, parental burnout, parental competence and marital adjustment, as well as gender, age, occupational income, education level, type of marriage, duration of marriage and number of children were studied. The information obtained was discussed in the light of the literature.