8. sınıf basit makineler ünitesinin göçmen ve dezavantajlı Türk öğrencilere model tabanlı öğrenmeyle öğretiminin akademik başarı ve yaratıcı düşünme becerilerine etkisi
The effect of model based learning on 8th grade simple machines unit on the academic achievement and creative thinking skills of i̇mmigrant and disadvantaged Turkish students
  1. Tez No: 748745
  2. Yazar: SERHAT KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, dezavantajlı öğrenciler, göçmen öğrenciler, model tabanlı öğrenme, yaratıcı düşünme becerileri, Academic achievement, disadvantaged students, immigrant students, model-based learning, creative thinking skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu araştırmada 8. sınıf fen bilimleri dersi basit makineler ünitesinde model tabanlı öğrenmenin göçmen ve dezavantajlı Türk öğrencilerin akademik başarıları ve yaratıcı düşünme becerilerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından ön test- son test uygulamalı kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada üç deney ve üç kontrol grubu ile çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini Erzurum il merkezindeki dört ortaokuldan toplamda 136 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Basit Makineler Başarı Testi ve Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü ANOVA, ANCOVA, Mann Whitney U testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi ve Kruskall Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada model tabanlı öğrenmenin göçmen ve dezavantajlı olmayan Türk öğrencilerin basit makineler konusunda akademik başarılarını geliştirdiği (p.05). Bilimsel yaratıcılık becerileri bakımından bakıldığında ise son durumda göçmen ve dezavantajlı olmayan Türk öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini geliştirdikleri görülmüştür. Gruplar arasındaki karşılaştırmalarda ise en fazla gelişimin dezavantajlı olmayan Türk öğrenci gruplarında olduğu, göçmenlerin de önemli gelişme gösterdikleri, dezavantajlı Türk öğrenci gruplarının ise diğer gruplara göre daha düşük yaratıcı düşünme becerilerine sahip oldukları görülmüştür. Sonuçlar: Araştırma sonucunda model tabanlı öğrenmenin göçmen ve dezavantajlı olamayan Türk öğrencilerin fen başarılarını ve bilimsel yaratıcılık becerilerini geliştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, to determine the effect of model-based learning on the academic achievement and creative thinking skills of immigrant and disadvantaged Turkish students in the 8th grade science course simple machines unit was aimed. Method: In this study, quasi-experimental design with pretest-posttest applied control group, which is one of the quantitative research approaches, was used. The study was conducted with three experimental and three control groups. The sample of the research consists of 136 students from four secondary schools in Erzurum city center. The Personal Information Form, The Simple Machines Achievement Test and The Scale of Scientific Creativity were used to collect data in the research. In the analysis of the data, descriptive statistics, independent sample t test, one-way ANOVA, ANCOVA, Mann Whitney U test, Wilcoxon signed-rank test and Kruskall Wallis test were used. Findings: In the study, model-based learning improved the academic achievement of immigrant and not disadvantaged Turkish students in simple machines was determined (p.05). In terms of scientific creativity skills, immigrant and not disadvantaged Turkish students improved their creative thinking skills was seen. In the comparisons among the groups, the most development was in the not disadvantaged Turkish groups, the immigrants also showed significant improvement, and the disadvantaged Turkish student groups had lower creative thinking skills compared to the other groups. Conclusions: As a result of the research, model based learning improved the science achievement and scientific creativity skills of immigrant and not disadvantaged Turkish students was determined.