Dava konusunda Kadı Ebu Yusuf'un İmam Ebu Hanife'ye muhalefeti
The disagreements of judge Abi Yusuf with imam Abi Hanifa in the communiqué (Bab-i da'wa) / مخالفات القاضي أبي يوسف للإمام أبي حنيفة في باب الدعوى
- Tez No: 748796
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SOHAİB ABDULRAHEEM HAMEED
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İmam Ebû Hanîfe, Kâdî Ebû Yûsuf, Da'vâ, Müddeî, Müddeâ, Imam Abu Hanifa, Imam Abu Yusuf, Da'wa, Muddei, Alleged
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmamda Hanefi mezhebi bağlamında dava bahsiyle ilgili bazı önemli hükümleri İmam Ebû Hanîfe ve İmam Ebû Yûsuf arasındaki tartışmalı meseleleri merkeze alarak inceledim. Çalışmama, Ebu Hanîfe ve İmam Ebû Yûsuf'un hayatlarının kısa özetlerine yer vererek başladım ve araştırmam için önemli olan noktalara temas ettim. Daha sonra Hanefi mezhebindeki muteber kitaplardaki ihtilaflı meseleleri anlattım ve alimlerin sınıflandırma metodunu dikkate alarak mezkûr meseleleri aralarındaki benzerlikler üzerinden yedi kısma ayırdım. Öncelikle çalışmanın zeminini oluşturmak için meselelerin ittifak ve ihtilaf edilen noktalarını içerek şekilde meselelerin sunumunu yapıp ardından ihtilaf mahallini, iki imamın görüşlerini ve delillerini zikrettim. Ardından delilleri karşılaştırıp doğru olduğunu düşündüğüm görüşleri tercih ettim. Devamında mezhep imamlarının tercihleri varsa onları zikrettim ve yer yer Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye'nin tercihlerine maddelerini işaret ederek yer verdim. Son olarak konuyu çalışanlar için önemli olduğunu düşündüğüm konuyla ilgili olan bazı meselelere ve değerlendirmelere yer verdim ve araştırmam neticesinde ulaştığım sonuçları zikrederek bazı önerilerde bulundum.
Özet (Çeviri)
In this research, I have analyzed some important provisions regarding the communiqué (bab-ı da'wa) in the Hanafi madhhabs. I carefully studied the caliphate issues between Imam Abu Hanifa and Imam Abu Yusuf. I started my research by writing brief summaries of the lives of Imam Abu Hanifa and Imam Abu Yusuf. In this research, I touched on the points that I needed the most. Then I explained the controversial issues in the reliable books of the Hanafi school. Then I divided the issues into seven parts. Then I divided it into seven parts according to the Imams' method of separating the issues and stated that there were similarities between these parts. Later, while describing the issues, I explained the points of agreement and disagreement between both Imams. I have separated the controversial points of many similar issues. Then I gave the opinion of both Imams. Then I added the proofs of both Imams. Then I discuss that evidence. Then I determine my preferred subject. Then I wrote down the preferences of Imams in other madhhabs, if found. Then I wrote down the issues and considerations that are important to those who research these issues. Then I gave this research to my hat by writing the most important conclusions and recommendations.