Şizofreni hastalarında içgörü değerlendirilmesi ve farklı içgörü ölçeklerinin karşılaştırılması
Evaluation of insight and comparison of different insight scales in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 748892
  2. Yazar: VUSLAT ECEM GÜNEŞ ALTIPARMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İçgörü, içgörü ölçekleri, pozitif ve negatif belirti ölçeği, semptom şiddeti, şizofreni, Insight, insight scales, positive and negative symptom scales, symptom severity, schizophrenia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: İçgörü psikoz kliniğinde temel bir özelliktir; genelde hastalığın farkında olma, tedaviye uyum gösterme olarak tanımlanır; fakat kapsamı, sınırları ve ölçüm şekli konuları tartışmalıdır. Farklı tanım ve kavramsal temeli olan bir çok ölçek geliştirilmiştir. Çalışmamızda remisyonda şizofreni hastalarında farklı içgörü ölçeklerini kullanarak, bu ölçeklerin benzerlik ve farklılıklarını ve hastalık belirtilerini predikte etme güçlerini incelemeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışmaya Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri polikliniğine ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezine başvuran, DSM-5 kriterlerine göre 18-65 yaş aralığında remisyondaki şizofreni hastalarında gerçekleştirildi. Araştırmaya katılmayı kabul eden, çalışmanın dâhil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan 105 olgu çalışmaya dâhil edilmiştir. Şizofreni tanısını doğrulamak ve komorbid psikiyatrik hastalıkları değerlendirmek amacıyla DSM-V'e uyarlı SCID-1 görüşmesi yapıldı. Hastalığın şiddetini değerlendirmek için Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANNS) ve içgörü ölçekleri olan Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği (BECK), Brown İnançları Değerlendirme Ölçeği (BROWN), İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği (İUB), Akıl Hastalığına İçgörüsüzlük Ölçeği (AHI), Aşırı Değer Verilmiş Düşünceler Ölçeği (ADVD) uygulandı. BULGULAR: İçgörü ölçeklerinin hepsi remisyonda şizofreni hastalarında belirti şiddeti ile negatif korele olduğu saptanmıştır. PANNS toplam belirti düzeyini en iyi predikte eden ölçek ADVD ve ikinci predikte eden değer ise İUB olarak bulunmuştur. PANNS pozitif belirti düzeyini en iyi predikte eden ölçek ADVD olarak bulunmuştur. PANNS negatif belirti düzeyini en iyi predikte eden ölçek İUB ve ikinci predikte eden değer ise ADVD olarak bulunmuştur. PANNS genel belirti düzeyini en iyi predikte eden ölçek BROWN ve ikinci predikte eden değer ise ölçek IUB olarak bulunmuştur. SONUÇ: İçgörü ölçekleri birbirleriyle ve şizofreni belirtileriyle yüksek korelasyon göstermiştir. Ancak şizofreni farklı belirti alt gruplarını predikte etmede içgörü ölçekleri farklılıklar göstermiştir; pozitif belirtileri ADVD, negatif belirtileri İÜB ve genel psikopatolojiyi BROWN en iyi predikte etmiştir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Insight is a key feature in the psychosis clinic; it is generally defined as awareness of the disease and compliance with treatment; but its scope, limits and form of measurement are controversial. Many scales with different definitions and conceptual bases have been developed. In our study, we aimed to examine the similarities and differences of these scales and their predictive power of disease symptoms by using different insight scales in patients with schizophrenia in remission. METHODS: The study was carried out on patients aged 18-65 years, who applied to Sakarya University Training and Research Hospital Psychiatry outpatient clinic and Community Mental Health Center, were diagnosed with schizophrenia according to DSM-5 criteria, completed acute treatment, and continued on maintenance treatment. 105 cases who accepted to participate in this study and met the study's inclusion and exclusion criteria were included. DSM-V-adapted SCID-1 interview was conducted to confirm the diagnosis of schizophrenia and to evaluate comorbid psychiatric disorders. Afterward, the Positive and Negative Syndrome Scale (PANNS) and the insight scales which are the Beck Cognitive Insight Scale, Brown Assessment of Beliefs Scale, Scale for Assessing the Three Components of Insight, The Scale of Unawareness of Mental Disorders, and Expressed Emotions Scale were used to assess the severity of the disease. RESULTS: All insight scales were found to be negatively correlated with symptom severity in patients with schizophrenia in remission. The scale that best predicted the total symptom level of PANNS was the ADVD, and the second predictive value was IUB Insight. The scale that best-predicted PANNS positive symptom level was found to be ADVD. The scale that best-predicted PANNS negative symptom level was IUB and the second predictive value was ADVD. The scale that best predicted the general symptom level of PANNS was BROWN. CONCLUSION: Although insight scales were highly correlated with each other and with schizophrenia symptoms. However, insight scales differed in predicting different symptom subgroups of schizophrenia; best predicted positive symptoms of ADVD, negative symptoms of IUD and general psychopathology of BROWN.