İran'da yenilikçi dini düşünce: Şerîat Sengelecî, Ahmed Kesrevî ve Ali Ekber Hakemizade örneği
Renewalism in the field of religious thought: Instances of Shariat Sangalaji, Ahmad Kasravi and Ali Akbar Hakamizadah
- Tez No: 748932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜMÜŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Şerîat Sengelecî, Ali Ekber Hakemîzâde, Ahmed Kesrevî, Yenilikçi Dînî Düşünce, Şîa, Shariat Sangalaji, Ahmad Kasravi, Ali Akbar Hakamizadah, Renewalist Religious Thought, Shia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Kaçar hanedanının son zamanları ile Pehlevîler dönemi, İran'da dini alanda yenilikçi düşüncenin kurulmaya başladığı zamanlardır. Bilhassa meşrutiyet dönemi sonrasında dînî sahada yenilikçi fikirler gündeme gelmeye başlamış, modernist düşünürlerin eleştirileri ulema sınıfını da etkilemiş, ilk defa Şerîat Sengelecî ve Ali Ekber Hakemîzâde gibi ulema sınıfına mensup olan ve Ahmed Kesrevî gibi bu gruba son derece yakınlığı bulunan isimler tarafından, Şîa'nın temel kabullerine, geleneklerine ve Şiî din adamlarına dikkat çekici eleştiriler getirilmiştir. Bu çalışmada, 20. Yüzyıla kadar İran'da Şiî düşüncenin kısa bir seyri verildikten sonra bahsi geçen isimlerin hayatları, eserleri, Şîa'ya yönelttikleri eleştiriler ve bu yolla yenilikçi dînî düşünce üzerinde nasıl bir etkiye sahip oldukları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The last years of Qajars and the Pahlavid Era is a time being in which the renewalist religious thought commenced being established. It is especially after the constitutionalist revolution that the renewalist ideas in the field of religious thought started being at the agenda, modernist thinkers' critics affected the ulama, and for the first time, some remarkable criticism towards the main principles of Shia, its tradition and Shiite ulama was made by some scholars who are members of the ulama itself such as Shariat Sangalaji and Ali Akbar Hakamizadah and who are connected to this group such as Ahmad Kasravi. In this study, after the progress which Shia had followed until the 20th century was spoken of, the aforementioned names' lives and books, their criticism towards Shia and how it affected the renewalist religious idea was discussed.