Investigating the effects of body composition changes by mediterranean diet on successful pregnancy rates among overweight and obese women undergoing İVF
IVF uygulanan fazla kilolu ve obez kadınlarda Akdeniz tipi beslenme ile sağlanan vücut kompozisyonundaki değişimin başarılı gebelik oranlarına etkisinin araştırılması
- Tez No: 748966
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM KAYA CEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Doğurganlık, Obezite, Mediterranean Diet, Infertility, Obesity
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Obez kadınlar, normal kilolu kadınlara göre daha Asiste Üreme Teknolojileri (ART) tedavisinde daha düşük gebelik oranlarına sahiptir. Çalışmamızda Akdeniz Diyeti ile kilo vererek obez bireylerin doğurganlığının arttırılması hedeflenmektedir. Katılımcılar iki gruba ayrılmıştır: İn Vitro Fertilizasyon / İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (IVF/ICSI) döngüsüne başlamadan önce 12 hafta Akdeniz Diyeti ile kilo kaybı sağlanması hedeflenen bir çalışma grubu, herhangi bir müdahale yapılmayan bir kontrol grubu bulunmaktadır. Bu çalışmaya otuz katılımcı dahil edilmiştir. Tüm analizler R (versiyon 4.1.2) ve R Studio (versiyon 1.4.1106) yazılımı kullanılarak yapılmıştır. T-testi analizleri, deney ve kontrol gruplarının başlangıç ağırlıkları (Mfark = 0,51, t (28) = 0,12, p = .906), yaş (Mfark= 0,20, t (28) = 0.14, p= .892) ve MEDAS puanları (Mfark = 0,33, t (28) = 0,70, p = .492) açısından anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya konmuştur. 1 kilo kaybının hamile kalma olasılığını, hiç kilo vermeyen bireylere göre 0,62 kat arttırdığı bulunmuştur. Çalışma grubundaki iki hasta spontan gebe kalmıştır. Son olarak da, embriyo kalitesinin gebe kalma başarısını önemli ölçüde etkilemediği bulunmuştur (p = .998). Çalışma sonucunda, kişi sayısının kısıtlı olması nedeniyle daha geniş çaplı çalışmalar yapılmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Obese women have lower pregnancy rates than normal-weight women undergoing assisted reproductive treatment (ART). This study aimed to increase the fertility of obese individuals by weight loss with a Mediterranean Diet (MED). The participants were divided into two groups: a study group that underwent a 12-week weight loss MED before starting an In Vitro Fertilization / Intracytoplasmic Sperm Injection (IVF/ICSI) cycle, and a control group that started with no previous interventions. Thirty patients were enrolled in this study. All analyses were performed using R (version 4.1.2) and R Studio (version 1.4.1106) software. T-test analyses revealed that experimental and control groups were not significantly differed in their initial weight (Mdifference = 0.51, t (28) = 0.12, p = .906), age (Mdifference = 0.20, t (28) = 0.14, p = .892) and their score of MEDAS (Mdifference = 0.33, t (28) = 0.70, p = .492). Individuals who lost 1 kilogram were 0.62 times more likely to get pregnant than individuals who did not lose any weight. Two patients in the study group were spontaneously pregnant. Finally, embryo quality did not significantly predict pregnancy success (p = .998). As a result of the study, there is a need for more extensive studies due to the limited number of people.