Obez adolesanlarda iki farklı beslenme şeklinin vücut ağırlığı, inflamatuar sitokinler ve oksidatif stres göstergeleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of two different nutritions on body weight, inflammatory cytokins and oxidative stress markers in obese adolescents
- Tez No: 942243
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN BİDECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, Obezite, Akdeniz Diyeti, Düşük Yağlı Diyet, İnflamasyon, Oksidatif Stres, Adolescent, Obesity, Mediterranean Diet, Low-Fat Diet, Inflammation, Oxidative Stress
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Giriş: Obezite son dönemde sıklığı gideren artan bir sağlık sorunudur. Temeldeki neden enerji alımındaki fazlalıktır; alınan fazla enerji vücutta yağ doku olarak depolanır. Bu yağ dokudan sitokinler salgılanır; salgılanan bu sitokinler oksidatif strese ve uzun vadede kronik inflamasyona neden olur. Bu durum obezitenin komplikasyon ve komorbitelerinin temelinde yer alan endotel hasarı ve insülin direnci ile sonuçlanır. Literatür değerlendirildiğinde obezitenin, beslenmenin vücuda etkileriyle ilgili pek çok çalışma yapılmış ancak hangi beslenme türünün üstün olduğuna dair fikir birlikteliği görülmemiştir. Bizim çalışmamızın amacı hem obezite konusundaki farkındalığı artırmak hem de obez adolesanlarda uygun beslenme şekliyle vücut ağırlığını düzenlenmek, bu beslenme şekillerine uyumu irdelemek, inflamatuar ve oksidatif stres göstergeleri üzerine iki farklı beslenme programının etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ABD'a başvuran 40 obez adolesan ve obezite tanısı bulunmayan 20 sağlıklı adolesan olmak üzere toplam 60 adolesan dahil edildi. Obez adolesanlar iki gruba ayrıldı. Her gruptaki olgulara OGTT yapılarak insülin direnci olup olmamalarına göre tekrar gruplara ayrıldı. Bir gruba Akdeniz Diyeti bir gruba Düşük Yağlı Diyet programı verildi. Başlangıçta ve her ay tüm katılımcıların fizik muayeneleri ve vücut bileşimi analizi yapıldı. Fiziksel aktivite kayıt formu uygulandı, üç günlük besin tüketim kaydı alındı. Katılımcıların diyetlerine uyumu besin tüketim kayıtları alınarak değerlendirildi.Çalışmanın başında ve 16.haftanın sonunda antropometrik ölçümler yapıldı. Biyokimyasal paramatreler , inflamasyonu ve oksidatif hasarı gösteren (CRP, TNF-α, IL-6, SOD, CAT, GPX, MDA,) belirteç seviyeleri değerlendirildi. Kontrol grubuna herhangi bir beslenme programı verilmedi. Çalışma boyunca bir kez inflamasyon parametreleri ve stres göstergelerine bakıldı. Bulgular: Çalışma sonunda her iki diyet grubunda vücut ağırlığı, VKİ, bel çevresi, kalça çevresi, boyun çevresi, vücut yağ yüzdesi ve değerleri anlamlı olarak azaldı (p0,05). 16.haftanın sonunda iki diyet grubunda da CRP, IL-6, TNF-a değerlerinde anlamlı azalma saptandı (p0,05). Sonuç: Elde edilen bu bulgular sonucunda, her iki diyet uygulamasının da obez adolesanlarda vücut ağırlığı, VKİ, vücut yağ yüzdesi ve insülin direncini azalttığı, inflamasyonu ve oksidatif stres üzerine olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Akdeniz Diyeti vücut ağırlığı azaltma ve inflasmayonu iyileştirmede ön plana çıkmıştır. Sonuç olarak adolesanlarda sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeyi hedeflemekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obesity is a health problem that has been increasing in frequency recently. The underlying cause is excess energy intake; The excess energy taken is stored in the body as adipose tissue. Cytokines are secreted from this adipose tissue; These cytokines secreted cause oxidative stress and chronic inflammation in the long term. This results in endothelial damage and insulin resistance, which are at the root of the complications and comorbidities of obesity. When the literature is evaluated, many studies have been conducted on the effects of obesity and nutrition on the body, but there is no consensus on which type of nutrition is superior. The aim of our study is to increase awareness about obesity and to regulate body weight with appropriate nutrition in obese adolescents, to examine compliance with these diets, and to investigate the effects of two different nutrition programs on inflammatory and oxidative stress indicators. Materials and Methods: A total of 60 adolescents, including 40 obese adolescents who applied to Gazi University Medical Faculty Hospital Pediatric Endocrinology Department, and 20 healthy adolescents without obesity diagnosis, were included in our study. Obese adolescents were divided into two groups. The cases in each group were divided into groups according to whether they had insulin resistance or not by performing OGTT. One group was given the Mediterranean diet, one group was given the Low-fat diet program. Physical examinations and body composition analysis of all participants were performed at baseline and monthly. A physical activity registration form was applied, and a three-day food consumption record was taken. Dietary compliance of the participants was evaluated by taking food consumption records. Anthropometric measurements were made at the beginning of the study and at the end of the 16th week. Biochemical parameters, levels of markers indicating inflammation and oxidative damage (CRP, TNF-α, IL-6, SOD, CAT, GPX, MDA,) were evaluated. No nutrition program was given to the control group. Inflammation parameters and stress indicators were looked at once throughout the study. Results: At the end of the study, body weight, BMI, waist circumference, hip circumference, neck circumference, body fat percentage and values decreased significantly in both diet groups (p0.05). At the end of the 16th week, there was a significant decrease in CRP, IL-6, and TNF-a values in both diet groups (p0.05). Conclusion: As a result of these findings, it can be said that both diet applications reduce body weight, BMI, body fat percentage and insulin resistance, and have positive effects on inflammation and oxidative stress in obese adolescents. The Mediterranean diet has come to the fore in reducing body weight and improving inflammation. As a result, we aim to make healthy nutrition a lifestyle in adolescents.