Ebru sanatçısı Ahmet Mahmut Peşteli ve sanatsal çalışmalarının incelenmesi
Marbling artist Ahmet Mahmut Pesteli and examination of his artistic works
  1. Tez No: 748978
  2. Yazar: YAVUZ TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTAN SÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ebru, ebru sanatı, çiçek motifi, Marbling, marbling art, flower motif
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ebru; kitre, denizkadayıfı, keten tohumu, salep, ayva çekirdeği, hilbe tohumu gibi malzemeler ile yoğunluğu artırılmış su üzerinde boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıda aktarılmasıyla yapılan bir kitap süsleme sanatıdır. Ebru, kıvamı artırılmış suyun üzerinde tekrarı olmayan bir yapı ile karşımıza çıkmaktadır. Sanatçı suyun üzerinde adeta bütünleşerek eserini ortaya çıkarmaktadır. Zira söz konusu sanatsal üretimler kâğıt dışında tekstil, seramik gibi birçok farklı materyal ile de sunulmaktadır. Ebrunun nerede ve ne zaman başladığına dair kesin bilgimiz bulunmamasına karşın Türk kitap sanatları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Dönemsel olarak farklı beğeni anlayışlarıyla yeniden biçimlenen Türk ebrusu farklı coğrafyalarda da kendisini göstermektedir. Osmanlı Dönemi'nden günümüze kadar olan süreçte Türk ebrusu, varlık mücadelesi yaşamıştır. Necmettin Okyay Hoca ile birlikte süregelen klasik anlayışa rağmen, günümüz Türk ebrusunda yenilik vurgusu görülmektedir. Günümüz sanatçıları, ebru sanatı tarihiden devir edinilen birikimleri bir adım daha ileri taşımak için çaba sarf etmektedirler. Türk ebru sanatı, ulusal ve uluslararası platformlarda büyük özverilerle tanıtılmaktadır. Bu araştırmada, Türk ebru sanatının günümüz icracılarından Ahmet Mahmut Peşteli'nin sanatçı kişiliği ve sanatçının yapmış olduğu çalışmaları incelenmiştir. Konu kapsamındaki çalışmalar Ahmet Mahmut Peşteli'ye ait olup kullandığı yöntem, teknikler ve ebru sanatına kattığı motifler incelenmiştir. Araştırma, betimsel yöntemlerden tarama, görüşme ve gözlem yöntemleri kullanarak yapılmıştır. Monografik bir çalışma özelliği taşıyan eserler bütünsel olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Ebru is a book decoration art made by transferring patterns created with paints on water with increased density, materials such as tragacanth, carrageenan, flax seed, salep, quince seeds, fenugreek seeds to paper. Marbling appears with a non-repeating structure on water with increased consistency. The artist creates his work by almost integrating on the water. Because these artistic productions are presented with many different materials such as textiles and ceramics besides paper. Although we do not have certain information about where and when Ebru started, it has an important place in Turkish book arts. Turkish marbling, which is reshaped in different styles periodically, is also seen in different geographies. From the Ottoman period to the present, Turkish marbling has struggled to exist. Despite the classical understanding that continued with the teacher Necmettin Okyay, the emphasis on innovation is seen in today's Turkish marbling art. Today's artists are making an effort to take the knowledge taken over from the history of marbling art one step further. Turkish Marbling Art is introduced on national and international platforms with great devotion. In this research, the artistic personality of Ahmet Mahmut Pesteli, one of the contemporary artists of Turkish Marbling Art, and her works were examined The works within the scope of the subject belong to Ahmet Mahmut Peşteli, and the methods, techniques and motifs that the artist used in the art of marbling were examined. The research was conducted using descriptive methods such as scanning, interview and observation. The works, which have the characteristics of a monographic study, are handled holistically.