Çocukluk çağında üst solunum yolu enfeksiyonu etkeni virüslerin retrospektif olarak araştırılması
Retrospective evaluation of viruses that caused upper respiratory tract infection in childhood
- Tez No: 749023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN AĞCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Solunum yolu enfeksiyonları, virüsler, multipleks PZR, pediatri, Respiratory tract infections, viruses, multiplex PCR, pediatrics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Solunum yolu enfeksiyonları çocukluk çağında sık görülmekte, bazı hastalarda pnömoni ve hastaneye yatışa neden olmaktadır. Bu çalışmada çocukluk dönemi üst solunum yolu enfeksiyonu etkeni virüslerin toplum sağlığı açısından önemini ve sıklığını belirlemek, mevsimsel, yıllık ve pandemi dönemine bağlı seyrini ortaya koymak amaçlandı. Çalışmada Ekim 2018 ile Eylül 2021 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniklerinde üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları nedeniyle nazofaringeal sürüntü alınmış olan hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Çalışmada multipleks Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile adenovirüs, bokavirüs, koronavirüsler (CoV 229E, HKU1, NL63, OC43), influenza (A, A H1, H1N1, B), parainfluenza (1,2 3,4) respiratuvar sinsityal virüs (RSV A/B), rino/enterovirus (RV/EV), metapnömovirüs varlığı araştırıldı. Çalışmada 1269 hastadan 889 viral etken saptandı. Örneklerin 579'unda bir, 143'ünde birden fazla virüs tespit edildi. En sık rastlanan virüsler sırasıyla RV/EV, RSV A/B, koronavirüsler, influenza, ve parainfluenza virüslerdi. RSV nin en sık 1 yaş altında, influenza virüslerin ise 1 yaş üstünde görüldüğü belirlendi. Her yaş grubunda en sık saptanan viral etken RV/EV idi. Aylara göre istek sayısı ve pozitif örnek sayısının en çok Ocak ayında olduğu gözlendi. Pandemi döneminde istek sayısı ve pozitiflik oranı azaldı. Pandemi döneminde koronavirüs, influenza, parainfluenza ve RSV sıklığında belirgin bir azalma saptanırken, RV/EV sıklığının arttığı gözlendi. Çocukluk çağında hastaneye yatışın önemli sebeplerinden olan solunum yolu viral enfeksiyonlarının sıklığı aylara ve mevsimlere göre değişmekte ve en sık kış döneminde görülmektedir. Pandemi döneminde RV/EV dışında diğer solunum yolu virüslerinin sıklığı azalmıştır. Viral solunum yolu enfeksiyonlarının tanı ve tedavisi için hızlı sonuçlanan tanı kitlerine gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Respiratory tract infections are common in the chilhood, which cause pneumonia and hospitalization in some patients. In this study, we aimed to determine the importance of viruses that cause upper respiratory tract infections in childhood, and to reveal their seasonal, annual and pandemic-related course. The data of patients who had respiratory tract infection findings in Bursa Uludağ University Health Center Pediatrics clinics between October 2018 and September 2021 were retrospectively analyzed. Adenovirus, bocavirus, coronaviruses (CoV 229E, HKU1, NL63, OC43), influenza (A, A H1, H1N1, B), parainfluenza (1.2 3,4) respiratory respiratory syncytial virus (RSV A/B), rhino/enterovirus (RV/EV), metapneumovirus were investigated by multiplex PCR. In this study, 889 viral agents were detected from 1269 patients. One virus was detected in 579 samples. Most common viruses were RV/EV, RSV A/B, coronaviruses, influenza, and parainfluenza viruses, respectively. While RSV was common under 1 year, influenza viruses were common above 1 year of age. RV/EV was the most common virus in all ages. Test requests were highest in January. During the pandemic, number of requests and positivity rate decreased. While significant decrease was detected in coronavirus, influenza, parainfluenza and RSV during the pandemic period, we observed that the frequency of RV/EV increased. The frequency of respiratory viral infections, varies according to months and seasons, and is most common in winter. During the pandemic, the frequency of respiratory tract viruses other than RV/EV decreased. Rapid diagnostic kits are needed for diagnosis and treatment of viral respiratory tract infections.