Miyokardit tanısı almış hastaların klinik, etyolojik ve diagnostik özelliklerinin restrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of clinical, etiological and diagnostic features of patients diagnosed with myocarditis
- Tez No: 923196
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik miyokardit, Troponin, BNP, Ekokardiyografi, Prognoz, Pediatric myocarditis, Troponin, BNP, Echocardiography, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç Miyokardit, miyositlerin nekroz ve dejenerasyonu ile giden kalp kası dokusunun inflamasyonu olarak tanımlanır. Miyoselüler hasar sonrası miyokardiyal disfonksiyon ve kalp yetmezliği gelişebilir. Dünya çapında dilate kardiyomiyopatinin (DKMP) en önemli nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir ve genç erişkinlerde ani kalp ölümünün en sık nedenlerinden biridir. Günümüzde pediatrik hastaların tanı ve takibi konusunda halen net bir fikir birliği yoktur. Bu çalışmada çocukluk ve genç erişkinlik döneminde önemli bir mortalite ve morbidite sebebi olan miyokarditin klinik bulgularının, labaratuvar ve görüntüleme sonuçlarının retrospektif analizini yapmak, olumsuz klinik bulgular ile labaratuvar bulguları arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bulgular Araştırmaya miyokardit tanılı 107 hasta dahil edilmiştir. Araştırmada yer alan hastaların yaşlarının ortalaması 12,27 yıl (SS:4,95) (0,03 – 17,0); ortancası 15 yıl olarak bulundu. Hastaların %72,9'unun erkek, %27,1'inin ise kadın olduğu belirlendi. Hastaların en sık başvuru semptomunun göğüs ağrısı (%79,4) olduğu görüldü. Diğer başvuru semptomları ateş (%27,1), dispne (%19,6) ve fulminan klinik tablo (%12,1) olarak saptandı. Hastaların%49,5'inde başvurudan önce üst solunum yolu enfeksiyonu ve %20,6'sında akut gastroenterit geçirme öyküsü olduğu görüldü. Hastaların miyokardit nedenleri arasında ilk sırada viral enfeksiyonların olduğu saptandı (%19). Bu virüsler arasında en sık Rhinovirus (n=6) (%31), Coranavirüs (n=4) (%19) ve Adenovirus (n=3) (%14) enfeksiyonları olduğu görüldü. Hastaların %1,9'unun başvuruda covid pozitif olduğu ve %4,7'sinin son 1 ayda covid aşısı olduğu belirlendi. Hastaların %5,6'sı (n=6) MISC-C olarak değerlendirildi. Hastaların yatış sürelerinin ortalaması 8,28+/- (SS:9,15) gün olup; %15,9'unda yoğunbakım, %12,1'inin mekanik ventilasyon desteği ihtiyacı olduğu saptandı. Hastaların %86'sının sağ olarak taburcu olduğu, %7,5'inin dilate KMP geliştirdiği ve %6,5'inin exitus olduğu tespit edildi. Yaşayan hastaların ilk başvuru anındaki en sık semptomu göğüs ağrısı iken exitus olan hastaların dispne, kusma ve fulminan klinik tablo olduğu saptandı Hastaların %97'sinde başvuru anında Troponin, %61,6'sında CK-MB yüksekliği olduğu görüldü. Yatış sürecinde hastaların %62'sinde CK, %7,5'inde BNP yüksekliği(n=8) saptandı. BNP düzeyi yüksek saptanan hastaların hastanede yatış süresi, yoğun bakım ihtiyacı ve inotrop ihtiyacının istatistiksel olarak yüksek olduğu saptandı. Troponin, CK ve CK-MB değerleri ile klinik kötüleşme arasında istatitiksel ilişki saptanmadı. Çalışamamızda hastaların %51,5'inde EKG anormalliği saptandı. En sık iki EKG anormalliği sinüs taşikardisi ve ST/T değişiklikleriydi. Hastaların başvuru anındaki EKO görüntülemeleri değerlendirildiğinde exitus olan hastaların EF ve FS değerlerinin düşük olduğu görüldü. Hastaların %60,7'sinin tedavi aldığı belirlenmiştir. Hastaların %44,9'unun IVIG, %9,3'ünün ASA, %15,9'unun inotrop, %4,7'sinin steroid, %15'inin NSAİİ, %2,8'inin DMAH, %0,9'unun ECMO, %0,9'unun Pacemaker, %0,9'unun Digoksin ve %1,9'unun Dideral tedavileri verilmiştir. Sonuç Çalışmamızda viral nedenlerin en sık miyokardit etkeni olduğu görüldü. Dispne, kusma ile başvuran hastaların daha fulminan bir seyir izledikleri ve yakın klinik takip gerekirse yoğun bakımda izlenmeleri gerekliliği sonucu çıkarıldı. BNP düzeyi yüksek saptanan miyokarditli hastaların yatış süresi, yoğun bakım ihtiyacı ve inotrop ihtiyacının istatistiksel olarak yüksek olduğunun saptanmış olması, bu belirtecin miyokardit takibinde ve prognozunda önemli yeri olduğu fikrini verdi. BNP yüksekliği miyokarditte kötü prognoz ile ilişkilendirildi. İlk başvuru ekokardiyografisinde LVEF ve FS değerlerinin düşük saptanması, miyokardit hastalarında kötü prognostik bir gösterge olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and aims Myocarditis is defined as inflammation of the heart muscle tissue with necrosis and degeneration of myocytes. Myocardial dysfunction and heart failure may develop after myocellular damage. It remains one of the leading causes of dilated cardiomyopathy (DCMP) worldwide and is one of the most common causes of sudden cardiac death in young adults. In the present day, there is still no clear consensus on the diagnosis and management of pediatric patients. The aim of this study was to retrospectively analyze the clinical findings, laboratory and imaging results of myocarditis, which is an important cause of mortality and morbidity in childhood and young adulthood, and to reveal the relationships between adverse clinical findings and laboratory findings. Materials and methods The study included 107 patients diagnosed with myocarditis. The mean age of the patients was 12.27 years (SD: 4.95) years (0.03 - 17.0) and the median age was 15 years. It was determined that 72.9% of the patients were male and 27.1% were female. The most common presenting symptom was chest pain (79.4%). Other presenting symptoms were fever (27.1%), dyspnea (19.6%) and fulminant clinical picture (12.1%). It was observed that 49.5% of the patients had a history of upper respiratory tract infection and 20.6% had a history of acute gastroenteritis before admission. Viral infections were found to be the leading cause of myocarditis (19%). The most common viruses were Rhinovirus (n=6) (31%), Coranavirus (n=4) (19%) and Adenovirus (n=3) (14%). It was determined that 1.9% of the patients were covid positive at presentation and 4.7% had received covid vaccine in the last 1 month. 5.6% (n=6) of the patients were evaluated as MISC-C. The mean length of hospitalization was 8.28+/- (SD: 9.15) days; 15.9% needed intensive care unit and 12.1% needed mechanical ventilation support. It was determined that 86% of the patients were discharged alive, 7.5% developed dilated CMP and 6.5% had an exitus. Chest pain was the most common presenting symptom in the surviving patients, while dyspnea, vomiting and fulminant clinical picture were the most common symptoms in the exitus patients. Troponin was elevated in 97% and CK-MB in 61.6% of patients at admission. During hospitalization, CK was elevated in 62% and BNP in 7.5% (n=8). It was determined that the duration of hospital stay, need for intensive care and need for inotropes were statistically higher in patients with high BNP levels. There was no statistical correlation between troponin, CK and CK-MB levels and clinical deterioration. In our study, ECG abnormalities were detected in 51.5% of patients. The two most common ECG abnormalities were sinus tachycardia and ST/T changes. When the Echocardiography imaging of the patients at the time of admission was evaluated, it was found that the EF and FS values of the exitus patients were low. It was determined that 60.7% of the patients received treatment. IVIG was given to 44.9%, ASA to 9.3%, inotropes to 15.9%, steroids to 4.7%, NSAIDs to 15%, DMAH to 2.8%, ECMO to 0.9%, Pacemaker to 0.9%, Digoxin to 0.9% and Dideral to 1.9% of the patients. Results In our study, viral causes were the most common cause of myocarditis. It was concluded that patients presenting with dyspnea and vomiting have a more fulminant course and should be followed up in intensive care unit if close clinical follow-up is required. The fact that the length of hospitalization, intensive care unit requirement and inotrope requirement were statistically higher in patients with myocarditis with elevated BNP levels suggested that this marker has an important role in the follow-up and prognosis of myocarditis. Elevated BNP was associated with poor prognosis in myocarditis. Low LVEF and FS values on initial admission echocardiography were found to be a poor prognostic indicator in patients with myocarditis.