Hastanede çalışan destek hizmetler personeline verilen hastane enfeksiyonu ve izolasyon yöntemleri konusundaki eğitimin personelin bilgi düzeyine ve uygulama becerilerine etkisi
The effect of training on hospital infection and isolation methods given to support services staff working in the hospital on the knowledge level and practice skills of the staff
- Tez No: 749081
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLARA İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: hastane enfeksiyonu, izolasyon yöntemleri, eğitim, destek hizmetler personeli, hospital-acquired infection, isolation methods, training, support services staff
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Destek Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı çalışan temizlik personellerinin hastane enfeksiyonu ve izolasyon yöntemleri konusunda bilgi düzeyi ve uygulama becerilerinin ölçülmesi ve verilen eğitim sonrası bilgi düzeyi ve davranış değişikliğinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırma paralel kontrollü randomize deneysel çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmaya klinik katlarda çalışan 72 temizlik personeli dahil edilmiştir. Personellerin tutum ve davranışları eğitim öncesi ve sonrası gözlenmiştir. Ön test, son test ve izlem testleri ile personellerin bilgi düzeylerindeki değişiklik ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmamızda katılımcıların % 94.4'ünü kadın çalışanlar, %75 'ini ilkokul mezunları oluşturmaktadır. Katılımcıların %97.2'si daha önce hastane enfeksiyonları ve izolasyon yöntemleri konusunda eğitim almışlardır. Grupların eğitim öncesi ortalama tutum düzeyi puanları birbirlerine yakındır. Eğitim sonrasında müdahale grubunun ortalama tutum düzeyi puanı 32.31'den 38.83'e yükselirken kontrol grubunun puanı ise aynı kalmıştır. Eğitim sonrası, müdahale grubunun ortalama tutum düzeyi puanının olumlu yönde etkilendiği görülmektedir (p=0.01). Hastane enfeksiyonları ve izolasyon yöntemleri konusunda ortalama bilgi düzeyi puanları; müdahale grubunda ön test 30.39 iken son test 36.28 ve eğitimden bir ay sonra yapılan izlem testinde 36.17 olarak saptanmıştır. Kontrol grubunda ise ön test 30.19 iken izlem testinde 31.97 olarak bulunmuştur. Sonuç: Hastane enfeksiyonları ve izolasyon yöntemleri konusunda destek hizmetleri müdürlüğü personellerine verilen eğitimin olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Temizlik personellerine işe başlamadan önce ve sonrasında periyodik olarak hizmet içi eğitim verilmelidir. Hizmet içi eğitim hastane enfeksiyonu ve bulaş yolları, el hijyeni ile izolasyon yöntemleri konularını kapsamalı ve eğitime tüm personellerin etkin bir şekilde katılımı sağlanmalıdır. Uygulama alanlarının özelliklerine yönelik temizlik kontrol listesi oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aims: This study aims to assess knowledge levels and practice skills of the cleaning staff, working under the Support Services Directorate of Akdeniz University Hospital, concerning hospital-acquired infections and isolation methods and to evaluate their level of knowledge and behavioral change after the training. Method: The study was conducted with parallel controlled randomized experimental design. 72 cleaning staff members working in the clinical floors participated in the study. Their attitudes and behaviors were observed before and after the training. The change in their knowledge level was assessed with the pretest, posttest and follow-up tests. Findings: It was found that 94.4% of the participants were female and 75% were primary school graduates. 97.2% of them previously received training on hospital-acquired infections and isolation methods. The attitude level mean scores of the groups before the training were similar. After the training, the attitude level mean score of the intervention group was positively affected (p=0.01). The knowledge level mean scores of the intervention group about hospital-acquired infections and isolation methods were 30.39 in the pretest, 36.28 in the posttest, and 36.17 in the follow-up test one month after the training. These scores of the control group were 30.19 in the pretest and 31.97 in the follow-up test. Conclusion: It is thought that the training given to the staff of the support services directorate on hospital-acquired infections and isolation methods had a positive effect. Cleaning staff working under the support services directorate should be given in-service training periodically before and after starting work. In-service training should cover hospital infection and transmission routes, hand hygiene and isolation methods. Effective participation of all personnel in this training should be ensured. A cleaning checklist should be prepared for the properties of the application areas.