Beden eğitimi derslerinde kullanılan eşli çalışma uygulamalarının koruma ve bakım altında kalmakta olan kız çocuklarının saldırganlık düzeylerine etkisi
The effect of people working practices used in physical education lessons on aggression levels of girls under protection and care
  1. Tez No: 749183
  2. Yazar: MÜRVET AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÇOKNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmet, Spor, Education and Training, Social Work, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eşli Çalışma, Koruma ve bakım, Saldırganlık, Aggression, Pair work, Protection and care
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, Beden Eğitimi Derslerinde Kullanılan Eşli Çalışma Uygulamalarının Koruma ve Bakım Altında Kalmakta Olan Kız Çocuklarının Saldırganlık Düzeylerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni, Düzce İlinde merkez Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı merkez ilçede bulunan sevgi evlerinde bakım ve koruma altında kalan 120 kız, örneklem grubu olarak, 48 kız çocuğu(beş ev içerisinden çalışmamıza uygun iki ev seçilerek) çalışmaya katılmıştır. Veri toplama aracı olarak,“Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ)”kullanılmıştır. Ölçek 4(dört) alt boyut içermektedir. Veriler normal dağılım göstermediğinden nanparametrik testler uygulanmıştır. İki değişkenin ortalaması arasındaki farkın anlamlılığı için Mann Whitney U testi, bağımsız değişkenlerin ikiden fazla olduğunda ise farkın anlamlılığını değerlendirmek için Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Yapılan analizlerde anlamlılık düzeyi p0.05) istatiksel olarak anlamlı farka rastlanmadığı görülürken, kontrol grubu alt boyutlarından fiziksel saldırganlık ve öfke alt boyutlarında (p0.05) rastlanmadığı görülmüştür. Çalışmadan elde edilen veriler ışığında, koruma ve bakım altında kalmakta olan çocuklarda bir gruba ait olma, beraber hareket etme ve eşli çalışma uygulamaların saldırganlık durumlarına olan etkisinde azalma olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the impact of Pair Work Practices used in Physical Education Classes on the Aggression Levels of Girls under Protection and Care.The universe of the research consisted of 120 girls who were under care and protection in the Houses of Compassion located in the central district of Düzce, which are affiliated to the central Provincial Directorate of Family and Social Services. As the sample group, 48 girls living in the Houses of Compassion (two houses suitable for our study were selected from among five houses) affiliated to Düzce Family and Social Policies Provincial Directorate participated in the study.“Buss-Perry Aggression Scale (BPSS)”was used as data collection tool. The scale includes 4 (four) sub-dimensions. Since the data did not show normal distribution, nonparametric tests were applied. The Mann Whitney U test was used for the variables that did not provide the normality assumption; the Kruskal-Wallis was used test for the three or more categories of non-normally distributed variables, and the Mann Whitney U test was utilized to determine which groups had a significant difference among them. In the analyzes done, the level of significance was taken as p0.05), while there was a statistical difference in the sub-dimensions of physical aggression and anger (p0.05) in the sub-dimensions of verbal aggression and hostility was found. In the light of the data obtained from the study, it is seen that belonging to a group, acting together and working in pairs diminish the effects of the aggression status of the children who are under protection and care.