Arazi yönetimi ile ilgili e-devlet tabanlı uygulamaların analizi
Analysis of e-government based applications related to land management
  1. Tez No: 749242
  2. Yazar: DERYA NUR BOLAT PAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ABİDİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi yönetimi, E-devlet, Kamu yönetimi, SWOT analizi, Land management, E-government, Public administration, SWOT analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Vatandaş-devlet arasındaki iletişim, gelişen bilgi iletişim teknolojilerinin ortaya koyduğu durumla beraber yeni bir yön kazanmıştır. Bu teknolojilerin hizmet sunumunda hem zaman hem de maliyet açısından avantaj sağlaması bu teknolojilerin kamu yönetiminde kullanılmasını hızlandırmıştır. Bu gelişmeler neticesinde e-devlet kavramı literatürde yerini almış ve birçok ülkede kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle 21. yüzyılın başından itibaren gerek dünyada gerekse Türkiye'de birçok kamu kurumu sağlık, emniyet, vergi, eğitim gibi birçok alanda çok sayıda hizmeti e-devlet üzerinden sunmaya başlamıştır. Arazi yönetimi de sunulan bu hizmetlerden biridir. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ile diğer birçok kamu kurumu arazi yönetimi kapsamında çok sayıda hizmeti e-devlet üzerinden sunmaya başlamıştır. Böylelikle elektronik arazi yönetimine geçişin temelleri atılmıştır. Bunun sonucunda klasik kamu yönetiminde sıklıkla gözlenen ve daha iyi hizmet alınmasını engelleyen karmaşık bürokratik işlemler, yüksek hizmet bedeli, uzun süren başvuru süreci gibi durumların önüne geçilebilecektir. Bu çalışmada, Türkiye'de arazi yönetimine ilişkin kamusal hizmetin sunumunda e-devlet platformunun rolünü ortaya koyarak e-arazi yönetimine geçişte gerekli stratejilerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu nedenle, arazi yönetimine ilişkin mevcut e-hizmet yapısı SWOT tekniği ile analiz edilerek var olan yapının güçlü ve zayıf yanları ortaya konulmuş, sahip olduğu fırsatlar ile karşı karşıya kaldığı tehditler belirlenmiştir. Analiz neticesinde, e-arazi yönetimine geçişte uygulanması gerekli kurumsal politikalar için kullanıcıların memnuniyet düzeyini artırmak, bilgisayar okur-yazarlığının geliştirilmesi için gerekli imkanların sağlanması, güven problemlerini azaltmak gibi çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the developing information and communication technologies, the communication between the citizen and the state has gained a new dimension. The advantage of these technologies in service delivery based on both time and cost in service delivery has accelerated the use of these technologies in public administration. As a result, the concept of e-government took its place in the literature and started to be used in many countries. Especially since the 2000s, many public institutions both in the world and in Turkey have started to offer many services in many fields such as health, safety, tax and education via e-government. Land management is one of these areas. The Land Registry and Cadastre Directorate operating under the Ministry of Environment and Urbanization and many other public institutions have started to offer many services within the scope of land management via e-government. Thus, the foundations of the transition to electronic land management began to be laid. Thus, situations such as complex bureaucratic procedures, high service fees, and long application processes, which are frequently observed in classical public administration and prevent better service, can be avoided. In this study, it is aimed to determine the necessary strategies for the transition to e-land management by revealing the role of the e-government platform in the provision of public service related to land management in Turkey. For this reason, the existing e-service structure for land management was analyzed with the SWOT technique, and the strengths and weaknesses of the existing structure were revealed, and the opportunities it had and the threats it faced were determined. As a result of the analysis, various suggestions were made for the institutional policies to be implemented in the transition to e-land management, such as increasing the satisfaction level of the users, providing the necessary opportunities for the development of computer literacy, and reducing the trust problems.