Sosyal bilgiler dersi insanlar, yerler ve çevreler öğrenme alanında farklılaştırılmış öğretim etkinliklerinin kullanımı
Social studies course people, places and environments the use of differentiated teaching avtivities in the field of leraning
  1. Tez No: 749263
  2. Yazar: KADİR ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, coğrafya, farklılaştırılmış öğretim, insanlar, yerler ve çevreler, eylem araştırması, social studies, geography, differentiated teaching, people, places and environments, action research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Okullarda gerçekleştirilen öğretim faaliyetlerinde bütün öğrencilere uygun tek bir doğru yöntem ve teknikten bahsedilemez. Çünkü her öğrenci hazırbulunuşluk, ilgi ve öğrenme hızı gibi faktörler açısından farklılık göstermektedir. Bu farklılığa uygun olarak öğretim esnasında farklılaştırılmış öğretim tercih edilebilir. Araştırmanın amacı sosyal bilgilerde İnsanlar, Yerler ve Çevreler öğrenme alanındaki kazanımların öğretiminde farklılaştırılmış öğretim etkinlikleri kullanımının öğrencilerin akademik başarı, tutum ve motivasyonlarına, derse yönelik görüşlerine ve uygulama esnasında karşılaşılan zorluklar ve zorluklara getirilen çözüm önerilerinin etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması tasarımı kullanılmıştır. Araştırma bir devlet ortaokulunun 7. sınıf şubesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı sürece uygulayıcı olarak katılmıştır. Çalışma en genel haliyle planlama, uygulama, gözlemleme ve değerlendirme süreçlerinden oluşan bir eylem döngüsü çerçevesinde yürütülmüştür. Bu kapsamda uygulama öncesinde ilk haftanın ders planı ve etkinlikleri hazırlanmıştır. Eylem Geçerlilik Komitesini'nin görüşü alındıktan sonra son hali verilerek uygulama gerçekleştirilmiş ve uygulama esnasındaki öğrenci günlükleri ve araştırmacının gözlemleri sonucunda değerlendirmeler yapılarak ikinci haftanın planlaması yapılmıştır. Araştırma öncesinde tutum ve motivasyon ölçeği ile araştırmacı tarafından hazırlanan akademik başarı testi uygulanmıştır. Ayrıca çalışma grubuyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Etkinliklerin uygulanması sırasında yansıtıcı günlükler ile veri toplanmıştır. Uygulama sonrasında yarı yapılandırılmış görüşme, tutum ve motivasyon ölçekleri ile akademik başarı testi uygulanmıştır. Akademik başarı testi, tutum ve motivasyon ölçeklerinin analizi SPSS paket programı ile yapılırken, görüşmelerde içerik analizi yöntemi ve günlüklerin analizi betimsel analiz yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmada farklılaştırılmış öğretim etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarını artırdığı, derse karşı tutum ve motivasyonlarını olumlu yönde etkilediği, etkinliklerin derse karşı ilgilerini arttığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğrenciler grup çalışmalarında zorlanmışlardır.
Özet (Çeviri)
In the teaching activities carried out in schools, there cannot be a single correct method and technique suitable for all students. Because each student differs in terms of factors such as readiness, interest and learning speed. In accordance with this difference, differentiated teaching may be preferred during teaching. The aim of the research is to reveal the effect of the use of differentiated teaching activities in the teaching of achievements in the field of learning People, Places and Environments in social studies on students' academic success, attitudes and motivations, their views on the lesson, and suggestions for solutions to difficulties and difficulties encountered duringpractice. In the study, action research design, one of the qualitative research methods,was used. Research shows that a public secondary school 7. the class was held in the branch. The researcher participated in the process as a practitioner. In its most general form, the study was conducted within the framework of an action cycle consisting of planning, implementation, observation and evaluation processes. In this context, the lesson plan and activities of the first week have been prepared before the application. After the opinion of the Action Validity Committee was taken, the final version was given and the application was carried out, and evaluations were made as a result of the student diaries and the researcher's observations during the application, and the planning of the second week was made. Before the research, attitude and motivation scale and academic achievement test prepared by the researcher were applied. In addition, semi-structured interviews were conducted with the working group. During the implementation of the activities, data were collected with reflective diaries. After the application, a semi-structured interview, attitude and motivation scales and an academic achievement test were applied. Academic achievement test, attitude and motivation scales were analyzed with SPSS package program, while content analysis method and diary analysis were performed with descriptive analysis method in interviews. In the research, it was concluded that differentiated teaching activities increase students' academic achievements, positively affect their attitude and motivation towards the lesson, and activities increase their interest in the lesson. In addition, students had difficulty in group work.