Çocukluk çağı hayvana yönelik şiddet ile yetişkinlikteki saldırganlık eğilimi ve antisosyal davranış arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between violence against animals in childhood, the tendency of aggression in adulthood and antisocial behavior in adulthood
  1. Tez No: 749353
  2. Yazar: ZEYNEP SİNEM ÖZBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BELMA GÖLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağında hayvana yönelik şiddet, Saldırganlık, Antisosyal davranış, Childhood animal cruelty, Aggression, Antisocial behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada yetişkin bireylerde çocukluk çağında hayvana yönelik şiddet ile yetişkinlikte saldırganlık ve antisosyal davranış arasındaki ilişkinin incelenmesi ve cinsiyetin çocukluk çağında hayvana yönelik şiddet ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya 18-69 yaş arası 796 kişi katılmış olup veriler Demografik Bilgi Formu, Hayvana Yönelik Kötü Davranış Envanteri, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği ve Antisosyal Davranış Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda katılımcıların Hayvana Yönelik Kötü Davranış Envanteri puanları ile Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği toplam puanları, saldırganlığın fiziksel saldırganlık ve öfke alt boyutunun puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı şekilde pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. Hayvana Yönelik Kötü Davranış Envanteri puanları ile Antisosyal Davranış Ölçeği puanları arasında da istatistiksel olarak anlamlı şekilde pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. Katılımcıların Antisosyal Davranış Ölçeği puanları ve Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği puanları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur; antisosyal davranış düzeyi arttıkça saldırganlık artmaktadır. Erkeklerde çocuklukta hayvana yönelik şiddet kadınlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Analizler sonucunda elde edilen bu bulguların literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is firstly aimed to examine the relationship between childhood animal violence, adult aggression, and adult antisocial behavior, and second to explore the relationship between sex and childhood animal violence. 796 people between the ages of 18-69 participated in the study, and the data were obtained using the Demographic Information Form, The Turkish form of Cruelty to Animals Inventory, Buss-Perry Aggression Questionnaire, and Antisocial Behavior Scale. As a result of the statistical analysis, a statistically significant positive correlation was found between the Cruelty to Animals Inventory scores and the Buss-Perry Aggression Questionnaire total scores, and the scores of the physical aggression and anger sub-factors of aggression. It is found that there is a statistically significant positive correlation between the Cruelty to Animals Inventory scores and the Antisocial Behavior Scale scores. Another statistically significant positive correlation was found between the participants' Antisocial Behavior Scale scores and Buss-Perry Aggression Questionnaire scores; as the level of antisocial behavior increases, aggression increases. Childhood animal violence was found statistically significantly higher in men than in women. It is thought that these findings obtained as a result of the analysis will contribute to the literature.