Üniversite öğrencilerinde kriminal düşüncenin suç davranışları ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship of criminal thinking with criminal behaviour and childhood trauma on university students
- Tez No: 749334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BELMA GÖLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suç, şiddet, çocukluk çağı travmaları, kriminal düşünce, riskli davranışlar, Crime, violence, childhood traumas, criminal thinking, risky behaviors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Suç olgusu insanlık tarihi kadar eski ve yıkıcı sonuçları olan bir fenomendir. Suç ve şiddet riskini arttıran faktörleri tespit etmek halk sağlığı için oldukça önemlidir. Literatürde kriminal düşünce ve çocukluk çağı travmaları suç davranışı riskini arttıran faktörler olarak saptanmıştır. Fakat suç davranışlarını yordadığı bildirilen bu iki faktörün birbirleriyle olan ilişkisini inceleyen çalışmaların sayısı oldukça kısıtlıdır. Ek olarak suç davranışlarına yönelik araştırmalar sıklıkla suç işlemiş bireyler üzerinde yapılmıştır. Bu çalışma; üniversite öğrencilerinde kriminal düşünce stilleri, çocukluk çağı travmaları, erkek cinsiyeti, uyuşturucu madde kullanımı, çocukluk döneminde hayvana zarar verme davranışı, çocukluk döneminde sık sık kavga etme ve disiplin cezası alma düzeyi ile şiddet içeren ve şiddet içermeyen suç davranışları arasındaki ilişkiyi inceleme amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubu, 18 yaş ve üzerindeki, şu anda ya da geçmişte adli bir ceza almamış olduğunu beyan etmiş olan 487 kadın ve 367 erkek olmak üzere 96 farklı üniversiteden 854 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcılar, internet üzerinden çalışmacı tarafından hazırlanan bir Katılımcı Bilgi Formu ile Şiddet İçeren ve İçermeyen Suç Davranışları Ölçeği, Kriminal Düşünce Ölçeği ve Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları Ölçeğini doldurdular. Sosyodemografik değişkenler için betimleyici istatistikler, ölçekler arası ilişkileri ölçmek için korelasyon ve regresyon analizleri, Mann-Whitney U testi kullanıldı. Yapılan analizler sonucunda üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı travmaları düzeyleri, kriminal düşünce düzeyleri, uyuşturucu madde kullanım düzeyleri, okulda alınan disiplin cezası sayısı arttıkça, genel şiddet ve şiddet içermeyen suç davranışları düzeylerinin arttığı saptanmıştır. Katılımcıların kriminal düşünce düzeyleri arttıkça çocukluk çağı travma düzeyleri de artmaktadır. Çalışmada erkeklerin, daha önce disiplin cezası alanların, çocuklukta hayvana zarar verme davranışında bulunanların, çocuklukta sık sık kavga etmiş olanların genel şiddet ve şiddet içermeyen suç davranışları puanları anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of crime is a phenomenon as old as human history and has devastating consequences. It is very important for public health to identify the factors that increase the risk of crime and violence. In the literature, criminal thinking and childhood traumas have been identified as factors that increase the risk of criminal behavior, but the number of studies examining the relationship between these two factors, which are reported to predict criminal behavior, is very limited. In addition, research on criminal behavior has often been conducted on individuals who have committed crimes. The aim of this study was to examine the relationship between criminal thinking styles, childhood traumas, male gender, drug use, behavior of harming animals in childhood, frequent fighting and disciplinary punishment in childhood, and violent and non-violent criminal behaviors in university students. The study participants consists of 854 university students from 96 different universities, 487 women and 367 men, who are 18 years of age or older and have declared that they have not received a judicial sentence at present or in the past. Participants filled in a Participant Information Form prepared by the researcher and the Violent and Non-Violent Criminal Behaviors Scale, the Criminal Ideation Scale and the Childhood Psychological Trauma Scale on the internet. Descriptive statistics for sociodemographic variables, correlation and regression analyzes to measure relationships between scales, Mann-Whitney U test were used. As a result of the analyzes made, it was determined that as the levels of childhood traumas, levels of criminal thinking, drug use levels, and the number of disciplinary punishments at school increased, the level of general violence and non-violent criminal behaviors increased. As the level of criminal thinking of the participants increases, the level of childhood trauma also increases. In the study, the general violence and non-violent criminal behavior scores of men, those who had previously been disciplined, those who had harmed animals in childhood, and those who had frequent fights in childhood were found to be significantly higher.