Mekanik ventilatör tedavisi alan hastalarda trakeostomi/endotrakeal tüp kaf basıncının pozisyona göre değişimi
Chance of tracheostomy/endotracheal cuff pressure by position in patients receiving mechanical ventilator therapy
- Tez No: 749365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Endotrakeal tüp, mekanik ventilasyon, kaf basıncı, yoğun bakım, hasta pozisyonları
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Mekanik ventilatör tedavisi alan hastalarda trakeostomi tüp(TT)/ Eendotrakeal tüp(ETT) kaf basıncının pozisyona göre değişimini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Aydın ili Atatürk Devlet Hastanesi Anestezi Yoğun bakım ve Göğüs Yoğun Bakım ünitelerinde TT/ ETT aracılığı ile mekanik ventilasyon desteği alan hastalarda, TT/ ETT kaf basıncının pozisyona göre değişimini belirlemek amacıyla yapılan, yarı deneysel tipte bir çalışmadır. Güç analizi yöntemine göre (F tests-ANOVA) belirlenen örneklem sayısı 44 olan mekanik ventilatör tedavisi alan hastalara başlangıç pozisyonu olarak 30◦ baş yukarıda semifawler pozisyonda ETT kaf basıncı 25 cmH₂O olarak ayarlandıktan sonra sırası ile; sağ lateral, semifawler ve sol lateral pozisyonları verilip, her bir pozisyonda 0. dk, 15. dk ve 2. saat sonunda manuel endotrakeal kaf basınç manometresi ile ETT kaf basınç ölçümü yapılmıştır. Her ölçümden sonra kaf basıncı güven aralığı (20↓ -30↑ cmH₂O) dışında olan değerler 25 cmH₂O basıncında olacak şekilde ayarlanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS (IBM SPSS Statistics 24) adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Bulguların yorumlanmasında frekans tabloları ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Verilerin normallik varsayımına uygunlukları örnek sayısına göre“Shapiro-Wilk”test istatistiklerine göre yapılmıştır. Normal dağılıma uygun ölçüm değerleri için parametrik yöntemlerden iki bağımsız grubun ölçüm değerleriyle karşılaştırılmasında“Independent Sample-t”test (t-tablo değeri) yöntemi kullanılmıştır. Normal dağılıma uygun olmayan ölçüm değerleri için parametrik olmayan yöntemlerden iki bağımsız grubun ölçüm değerleriyle karşılaştırılmasında“Mann-Whitney U”test (Z-tablo değeri), bağımlı iki grubun ölçüm değerleriyle karşılaştırılmasında“Wilcoxon”test (Z-tablo değeri), bağımlı üç veya daha fazla grubun ölçüm değerleriyle karşılaştırılmasında“Friedman”test (χ2-tablo değeri) yöntemi kullanılmıştır. İki nicel değişkenin birbiriyle ilişkilerinin incelenmesinde“Spearman”korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 70,68±11,22 (yıl), %38,6'sının obez, %68,2'sinin tanısının solunumsal ve %34,1'inin KOAH olduğu, %68,2'sine sedo-aneljezi yapılmadığı ve tamamına nöromüsküler blokaj yapılmadığı, %61,3'ünün basınç destekli senkronize aralıklı zorunlu ventilasyon (P-SIMV), %36,3'ünün volüm destekli senkronize aralıklı zorunlu ventilasyon(V-SIMV), %2,27'inin spontan(SPONT) solunum modunda mekanik ventilatör desteği aldığı bulundu. Hastalara verilen sağ lateral (χ2=61,287; p=0,000), semifawler(χ2=14,184; p=0,001), sol lateral(χ2=39,500; p=0,000) pozisyonlarında sürelerine göre (0. dk, 15. dk, 2. sa) ETT kaf basıncı ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu ve ETT kaf basıncının zamanla azaldığı bulundu. Semifawler pozisyondan sağ lateral (Z=-5,580; p=0,000) ve sol lateral (Z=-5,150; p=0,000) pozisyonda hastaların ETT kaf basınç değerlerinin arttığı bulundu. Yoğun bakım ağrı skalası(YBAS), Glaskow koma skalası(GKS) puanı ve TV(tidal volüm) yüksek olan hastaların kaf basıncının daha yüksek (p0.05). Sonuç: Hastalara verilen sağ lateral, semifawler, sol lateral pozisyonlarda, pozisyon verildikten sonraki (0.dk) ETT kaf basıncında, pozisyon öncesine göre artış olmuştur. Sağ ve sol lateral poziyonlarda kaf basıncı semifawler pozisyona göre daha yüksektir. Bu yükseklik geçici olup 15 dk sonra normal aralığa (20-30cmH₂O ) gelmiş ve 2.saat sonunda en düşük değere ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In patients receiving mechanical ventilator therapy, tracheostomy/ ETT is to determine the change in caf pressure according to the position. Material and Methods: This study of Aydın Atatürk State Hospital, anesthesia, intensive care and thoracic intensive care unit tracheostomy/ mechanical ventilation via ETT in patients with tracheostomy/ were conducted to determine the variation according to the position of ETT cuff pressure, quasi-experimental type of study. Power analysis according to the method (F tests-ANOVA) with mechanical ventilator therapy in patients who have designated as the initial position of the sample number 44 30◦, respectively, after adjusting cuff pressure head in position above 25 semifawler cmh₂o; right lateral, and left lateral positions semifawler given in each position is 0. min, 15th. min and 2. at the end of the hour, ETT caf pressure measurement was performed with a manual endotracheal caf pressure manometer. After each measurement, the values outside the Decemberf pressure confidence interval (20↓ -30↑ cmH₂O) were adjusted to be at a pressure of 25 cmH₂O. Statistical analyses were performed using the package program called SPSS (IBM SPSS Statistics 24). Frequency tables and descriptive statistics were used to interpret the findings. The conformity of the data to the normality assumption was made according to the“Shapiro-Wilk”test statistics according to the number of samples. The“Independent Sample-t”test (t-table value) method was used to compare the measurement values of two independent groups of parametric methods with the measurement values in accordance with the normal distribution. The normal distribution is appropriate and the non-measurement values of the group in addition to nonparametric methods for two independent measurement values, Mann-Whitney U test (Z-value in the table), in addition to the measurement values of the two dependent group, Wilcoxon test (z-value table), in addition to the measurement values of the group with three or more dependent Friedman“ test (χ2-value in the table) method was used. In the study of the relationship of two quantitative variables with each other, the ”Spearman" correlation coefficient. Results: The mean age of the patients participating in the study was 70.68±11,22 years, 38.6% were obese, 68.2% had an internal primary diagnosis of respiratory and 34.1% COPD, 68.2% had sedation and no neuromuscular blockade, 61.3% had P-SIMV, 36.3% had V-SIMV, 2.27% had mechanical ventilator support in SPONTANEOUS respiratory mode. Patients were given right lateral (χ2=61.287; p=0.000), semifawler (χ2=14.184; p=0.001), left lateral (χ2=39.500; p=0.000) positions according to their duration (15.dk , 2nd.hours) and the averages were significant differences between cuff pressure decreased over time, from semifawler right lateral position (Z=-5,580; p=0,000) and left lateral (Z=-5,150; p=0,000) found that the position of patients in cuff pressure values increased.