Psikolojik danışmanların mental iyi oluş düzeyleri ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkide umudun aracı rolü
The mediator role of hope in the relationship between psychological counselors' mental well-being and psychological resilience
- Tez No: 749753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: mental iyi oluş, psikolojik dayanıklılık, umut, mental well-being, resilience, hope
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada psikolojik danışmanların mental iyi oluş düzeyleri ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkide umut ve alt boyutları güven/ inanç, perspektif yoksunluğu, olumlu gelecek oryantasyonu ve sosyal ilişkiler/ bireysel değerin aracı rollerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılı içerisinde Gaziantep ilinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda görev yapmakta olan ve uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen 374 psikolojik danışman oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Mental İyi Oluş Ölçeği ”,“Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”,“Bütünleyici Umut Ölçeği”ve araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS.25 programı ve PROCESS 4.0 uzantısı kullanılmış ve regresyon modelinden yararlanılarak işlem yapılmıştır. Analizler sonucunda mental iyi oluş ile psikolojik dayanıklılık, umut arasında pozitif yönde; güven/ inanç, perspektif yoksunluğu, olumlu gelecek oryantasyonu, sosyal ilişkiler/ bireysel değer arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunduğu görülmüştür. Psikolojik dayanıklılığın; umut ile arasında pozitif yönde; güven/ inanç, olumlu gelecek oryantasyonu arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunurken; psikolojik dayanıklılık ile perspektif yoksunluğu ve sosyal ilişkiler/ bireysel değer arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmadığı görülmüştür. Mental iyi oluş ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide aracılık modellerine bakıldığında ise bu ilişkide umut, güven/inanç ve olumlu gelecek oryantasyonunun kısmi aracı etkisinin olduğu görülmüştür. Mental iyi oluş ile psikolojik dayanıklılık arasında perspektif yoksunluğu ve sosyal ilişkiler/ bireysel değerin aracılık etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate the mediating roles of hope and its sub-dimensions, trust/belief, lack of perspective, positive future orientation, and social relations/individual value in the relationship between psychological counselors' mental well-being and resilience levels. The participants of the research consists of 374 psychological counselors who work in the institutions under the Ministry of National Education in Gaziantep in the 2020-2021 academic year and are determined by the appropriate sampling method. . The research data were collected via“Mental Well-Being Scale”,“Psychological Resilience Scale”,“Integrative Hope Scale”and“Personal Information Form”(created by the researcher). For statistical analysis SPSS.25 program and PROCESS 4.0 extension were implemented and the regression model was used. The research results indicated that there was a positive relationship between mental well-being and psychological resilience, hope and there was a significant relationship between trust/belief, lack of perspective, positive future orientation, social relations/individual value.There was a positive correlation with psychological resilience and hope; while there was a significant relationship between trust/belief and positive future orientation; It was seen that there was no significant relationship between psychological resilience, lack of perspective and social relations/individual value. When looked at the mediation models in the relationship between mental well-being and resilience, it was seen that hope, trust/belief and positive future orientation had partial mediating effects in this relationship. It was observed that lack of perspective and social relations/individual value did not have a mediating effect between mental well-being and resilience.