The transformation of the notion of crime under COVID-19 and the new model of power
COVID-19 pandemisi döneminde değişen suç kavramı ve yeni iktidar modeli
- Tez No: 749850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KEMAL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Foucault, iktidar, suç, pandemi, Covid-19, Foucault, power, crime, pandemic
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Toplumsal Düşünce Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada Covid-19 pandemisi döneminde değişen suç ve iktidar kavramları tartışılacaktır. Foucault'nun salgın hastalık dönemlerinde iktidar ilişkilerindeki değişimler ve bazen de iç içe geçmelere dair düşünceleri incelenerek ve temel alınarak, güncel salgın deneyimine bakmak ve bu deneyim içerisinde iktidar ilişkilerinin nasıl yapılandırıldığını, bu yapılandırılma bağlamında suç kavramının uğradığı değişimi göstermek hedeflenmektedir. Tartışma yürütülürken, Foucault'nun tarif ettiği iktidar modelleri olan hükümranlık, disiplinci ve yönetimsellik modelleri ele alınıp bugün yaşanan deneyimin bu modellerle karşılaştırılması, benzerlikleri ve ayrılıkları incelenecektir. Güncel iktidar modelinin değişen teknolojiyi de içeren yeni araçları nasıl kullandığı, bu yeni araçların muktedirlere sağladığı olanaklar ile birlikte bir 'istisna hali' olarak da tariflenebilecek olan Pandeminin sunduğu 'fırsatlar' değerlendirilecek ve tüm bunların belki de merkezinde yer alan suç kavramının tanımındaki değişim ele alınacaktır. Çalışma güncel bir deneyim üzerinden hareket ettiği için güncel örnekleri ele almak söz konusu olacaktır. Örnekler ele alınırken, diğer ülkelerin genel tutumları da ele alınmakla birlikte, ağırlıklı olarak Türkiye'deki uygulamalara yaslanılacaktır. Çalışma hazırlanırken temele Foucault'nun düşünceleri konmakla birlikte, Covid-19 Pandemisinin başlangıcından bu yana dünya genelinde düşünürlerin salgına ilişkin gözlemleri ve analizlerini içeren makalelerinden konu bağlamında faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the transformation of the notion of crime under Covid-19 and the new model of power will be discussed. It is aimed at look at the current pandemic experience concerning which are structured in this experience. Based on Foucault's thoughts on power relations, changes in the concept of crime during periods of pandemic disease will be discussed. During the discussion, the sovereign, disciplinarian, and governmental models, which are the models of power described by Foucault, will be examined by comparing the current experience with these models, and their similarities and differences will be questioned. How the current power model uses new tools, including changing technology, the possibilities these new tools provide to those in power, and the 'opportunities' offered by the Pandemic, which can also be described as a 'state of exception', will be evaluated. And the change in the definition of the concept of crime, which is perhaps at the center of all this, will be discussed. Since this study is based on a current experience, it will be possible to consider current examples. Although the examples and the general attitudes of other countries will be considered, the practices in Turkey will mainly be focused on. While preparing this study Foucault's thoughts were taken as the basis, but the articles containing observations and analyses of the pandemic by thinkers around the world since the beginning of the Covid-19 Pandemic have been used in the context of the subject.