ABD-Çin İlişkileri: Richard M. Nixon Başkanlık Dönemi analizi (1969-1974)
US-China Relations: Analysis of the Richard M. Nixon Presidency (1969-1974)
  1. Tez No: 750089
  2. Yazar: HALİM ONUR ANDAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Richard M. Nixon, Strateji, Resmi Politika, Ulusal Güvenlik, United States of America, People's Republic of China, Richard M. Nixon, Strategy, Official Policy, National Security
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji ve Stratejik Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Stratejik Araştırmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler, Çin'in son yıllarda elde ettiği ekonomik, sosyal, askerî ve teknolojik yükseliş ivmesi ile yeniden gündeme gelmektedir. Çin'in yükselişinin Pasifik Bölgesi merkezli ve küresel etkilere sahip oluşu, bölgenin başat oyuncusu olan ABD'nin küresel çaptaki etkisinin kırılmasına neden olmaktadır. Çin, tarihi boyunca ABD etkisine maruz kalan bir ülke görüntüsü çizmektedir. ABD bölgede 1800'lü yılların başından itibaren kendi çıkarları doğrultusunda yetiştirdiği liderler üzerinden faaliyetlerini sürdürmüş, ancak Komünist Devrim'in ilanı ile tanımamazlık ilkesini benimsemiştir. Çin'in kaybı olarak değerlendirilen süreç, otuz altıncı Başkan Richard Milhouse Nixon'ın 1972 yılında Pekin'e yaptığı tarihi ziyaret sonlanmış ve ABD'nin Çin stratejisi değişmiştir. Ziyaret hem Soğuk Savaş, hem de Amerikan diplomatik tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilmiştir. Çalışma ikili ilişkilerin, ABD'nin Çin'i etki ve nüfus alanına almak maksadıyla yürüttüğü stratejilerin tarihine odaklanmakla birlikte, Başkan Nixon'ın Başkanlık politikalarını ve ABD'nin değişen Çin stratejisini de kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
The bilateral relations between the United States of America and the People's Republic of China are on the agenda again with the economic, social, military, and technological acceleration that China has achieved in recent years. The fact that the rise of China is centered on the Pacific Region and has global effects causes the global influence of the United States to be broken, which is the dominant player in the region. Throughout history, China has been presenting the image of a country exposed to US influence. Since the beginning of the 1800s USA has continued its activities in the region through the leaders, it has trained for its interests. However, with the proclamation of the Communist Revolution, the US adopted the principle of non-recognition. The process evaluated as the loss of China ended with the historic visit of the thirty-sixth President Richard Milhous Nixon to Pekin in 1972, and the China strategy of the US changed. The visit has been a turning point in both the Cold War and American diplomatic history. While the study focuses on the history of bilateral relations, and the strategies that the USA has carried out to include China in its sphere of influence, it also covers President Nixon's Presidential policies and the USA's changing China strategy.