Henry Kissinger ve ABD dış politikasına etkisi
Henry Kissinger and His Effect on the US Foreign Policy
- Tez No: 750088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Henry A. Kissinger, ABD, Dış Politika, Diplomasi, Detant, Henry A. Kissinger, USA, Foreign Policy, Diplomacy, Détente
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji ve Stratejik Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Stratejik Araştırmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ABD dış politikası kökenleri itibariyle diğer devletlerden ayrılan ve kuruluşundan beri sistematiğini koruyan bir politika olarak karşımıza çıkmaktadır. Temelleri Amerikan istisnacılığının üzerine kurulan bu politika, başlarda“yalnızcı”bir politika izlemiş ancak zamanla realizmin en büyük uygulayıcısı haline gelmiştir. ABD dış politikası, tarih boyunca farklı kişiler tarafından yönetilmiş ancak bu yönetimlerin hiçbirinin etkisi Henry A. Kissinger kadar fazla olmamıştır. Almanya doğumlu olup, antisemitizm akımından kaçmak amacıyla, gençlik yıllarında ABD'ye sığınan Kissinger, Harvard Üniversitesi'ni dereceyle bitirip, Richard M. Nixon döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanı olmuştur. Görev yaptığı dönem boyunca Vietnam Savaşı'nın sona erdirilmesi, Çin açılımı, Sovyetler Birliği ile Detant dönemine girilmesi, Arap- İsrail sorunu ve mekik diplomasisi gibi ABD tarihinin en önemli dış politika olaylarının altına imzasını atan Kissinger, ABD tarihinin Ulusal Güvenlik Danışmanlığı ve Dışişleri Bakanlığını aynı anda yürüten ilk diplomatı olmuştur. Richard Nixon ile beraber bir dış politika yürüten Kissinger, Watergate skandalına tanıklık etmiş ve sonrasında Başkan Gerald Ford çalışmıştır. Görev yaptığı süre boyunca ABD idealizmi ve çıkarlarının en etkin savunucularından biri olan Kissinger, realpolitik alanında her zaman örnek gösterilen bir siyasi olmuştur. Görev süresi dolduktan sonra dahi, fikirleriyle, makale ve kitaplarıyla ABD dış politikasına yön vermeye devam etmiştir. Kissinger, özellikle“savaş suçlusu olduğu”iddialarıyla, ABD tarihinin en çok tartışılan siyasilerinden biridir. Bu çalışma, Henry A. Kissinger'ın ABD'nin geleneksel dış politikasının çizgileri dışına çıkarak uyguladığı sıra dışı hamleleri analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The US foreign policy is a policy that differs from other states in terms of its origins and preserves its systematics since its establishment. This policy, founded on American exceptionalism, initially followed an“isolationist policy”, but it has become the largest practitioner of realism over time. Different people have governed U.S. foreign policy throughout history, but none of these administrations has had as much influence as Henry A. Kissinger. Germany-born Kissinger immigrated to the USA in his youth to escape the anti-Semitism, graduated from Harvard University with a degree, and became the National Security Advisor during the Richard M. Nixon administration. During his tenure, Kissinger undersigned the most important foreign policy events in the history of the United States, such as the ending of the Vietnam War, Chinese expansion, the Détente period with the Soviet Union, the Arab-Israeli problem, and shuttle diplomacy. Henry Kissinger became the first diplomat in US history to serve as National Security Advisor and Secretary of State simultaneously. Carrying out a foreign policy with Richard Nixon, Kissinger witnessed the Watergate scandal and worked with President Gerald Ford afterward. One of the most active defenders of US idealism and interests during his tenure, Kissinger has always been an exemplary politician in the field of realpolitik. He continued to shape US foreign policy with his ideas, articles, and books even after his term of office expired. Kissinger is one of the most controversial politicians in US history, especially with the allegations that he is a“war criminal”. This study analyzes Kissinger's extraordinary moves by going beyond the traditional foreign policy lines of the USA.