Spor bilimleri eğitimi alan bireylerin uluslararası spor organizasyonlarına yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of attitudes of individuals studying sports sciences towards international sports organizations
  1. Tez No: 750145
  2. Yazar: MUHAMMED ZAHİD KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT FİŞNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Organizasyon, Spor Organizasyonları, Tutum, Spor Bilimi, Sports, Organization, Sports Organizations, Attitude, Sports Science
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada spor bilimleri eğitimi alan bireylerin uluslararası spor organizasyonlarına yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, meslek, lisanslı olarak spor yapma durumu, bir spor organizasyonunda ya da spor dışı bir organizasyonda gönüllülük yapmış olma durumları gibi değişkenler açısından uluslararası spor organizasyonlarına yönelik tutumlar arasındaki farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'de spor bilimleri eğitimi alan 420 birey oluşturmaktadır. Araştırmada verileri toplamak için anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde, katılımcıların demografik özellikleri hakkında bilgi elde etmek için 9 soru sorulmuştur. Anketin ikinci bölümünde ise, Aktaş ve Kan (2018) tarafından geliştirilen“Uluslararası Spor Organizasyonlarına Yönelik Tutum Ölçeği”isimli, 20 maddeden oluşan anket uygulanmıştır. Çalışmada ilişkisel tarama yöntemi uygulanmış, verilerin analizi için SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Çalışmada, spor bilimleri eğitimi alan bireylerin demografik özelliklerine göre uluslararası spor organizasyonlarına yönelik tutumları arasında bazı farklılıklar olduğu bulunmuştur. Çalışmanın, spor bilimleri eğitimi alan bireylerin uluslararası spor organizasyonlarına yönelik tutumlarının neler olduğu konusunda literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the attitudes of individuals who receive sports science education towards international sports organizations. The main goal of the study was to uncover differences in attitudes toward international sports organizations based on criteria such gender, marital status, age, education, occupation, licensed sports status, and volunteering in a sports or non-sport organization. The study's sample consists of 420 Turkish students studying sports sciences. In order to collect data for the study, a questionnaire was used. Nine questions were asked in the first section of the questionnaire to gather information about the participants' demographic characteristics. The second portion of the questionnaire used the“Attitude Scale Towards International Sports Organizations”produced by Aktaş and Kan (2018), which consisted of 20 items. The study used the relational scanning approach and the SPSS 25.0 package application for data analysis. According to the findings of the study, there are some disparities in attitudes toward international sports organizations among individuals getting sports science education based on their demographic features. The study is expected to add to the body of knowledge about the attitudes of people who have sports science education toward international sports organizations.