Bireysel sporlar ile takım sporları yapan bireylerin yaşam beceri düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of life skill levels of individuals doing individual sports and TEAM sports
- Tez No: 750147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT FİŞNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Bireysel Sporlar, Takım Sporları, Yaşam Becerileri, Sporda Yaşam Becerisi, Sports, Individual Sports, Team Sports, Life Skills, Life Skills in Sports
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Yaşam becerileri; bireylerin daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmeleri ve toplum içerisinde etkin olabilmeleri amacıyla gerekli olan beceriler olarak tanımlanmaktadır. Günlük yaşam içerisinde karşılaşılan zorluklar ile mücadelede farklı yaşam becerilerinin gerekli olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın amacı, bireysel sporlar ile takım sporları yapan bireylerin yaşam beceri düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmada nicel araştırma yaklaşımına dayalı olarak“ilişkisel tarama”yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini bireysel ve takım sporlarında faaliyet gösteren sporcular, örneklemini ise araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden ve olasılığa dayalı örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 507 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan anket formu iki bölümden ve 36 sorudan oluşmaktadır. Anket formunun birinci bölümünde katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”ve ikinci bölümünde ise bireysel ve takım sporlarında faaliyet gösteren bireylerin yaşam beceri düzeylerini karşılaştırılması amacıyla kullanılan“Sporun Yaşam Becerilerine Etkisi Ölçeği”yer almaktadır. Araştırmada veri ve bilgi toplama yöntemi olarak açık ve kapalı uçlu soruları içeren çevrimiçi anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, takım sporları yapan bireylerin yaşam becerilerinin, bireysel spor yapan bireylerin yaşam becerilerinden yüksek olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, katılımcıların bazı demografik değişkenlerine göre yaşam beceri düzeyleri arasında farklılıklar olduğu görülmektedir. Çalışmanın, takım sporları veya bireysel sporlar yapan bireylerin yaşam beceri düzeylerinin karşılaştırılması açısından sunacağı bilgilerle literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Life skills; it is defined as the skills necessary for individuals to lead a healthier life and to be effective in society. It can be said that different life skills are necessary in dealing with the difficulties encountered in daily life. The aim of this study is to compare the life skill levels of individuals who do individual sports and team sports. Based on the quantitative research approach, the“relational screening”method was used in the study. The universe of the research consists of athletes active in individual and team sports, and the sample consists of 507 athletes who voluntarily accepted to participate in the research and were determined by convenience sampling method, one of the probability-based sampling methods. The questionnaire form used in the research consists of two parts and 36 questions. In the first part of the questionnaire, there is the“Personal Information Form”in order to determine the personal information of the participants, and in the second part, there is the“The Effect of Sports on Life Skills Scale”, which is used to compare the life skill levels of individuals active in individual and team sports. In the research, the online questionnaire method, which includes open and closed-ended questions, was used as a data and information collection method. Research findings reveal that the life skills of individuals who do team sports are higher than the life skills of individuals who do individual sports. In addition, it is seen that there are differences between life skill levels according to some demographic variables of the participants. It is thought that the study will contribute to the literature with the information it will provide in terms of comparing the life skill levels of individuals who do team sports or individual sports.