Makine öğrenmesi algoritmalarıyla kalp hastalıklarının tespit edilmesine yönelik performans analizi
Performance analysis for detecting heart diseases with machine learning algorithms
  1. Tez No: 750181
  2. Yazar: ELİF ÇİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Makine Ögrenmesi, Yapay Zeka, Veri İşleme Teknikleri, Kalp Hastalıkları, Machine Learning, Artificial Intelligence, Data Processing Techniques, Heart Diseases
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İnsan yaşamında kişiler birçok rahatsızlıkla karşılaşmaktadırlar. Hastalık bireylerin yaşamlarında büyük bir yere sahiptir. Dünya ve Türkiye'de hastalıklar içerisinde kalp rahatsızlıkları ciddi bir yer tutmaktadır. Kalp ile hastalıkların meydana gelmesinde birden fazla sebep bulunmakta ve kişiden kişiye etkileri farklılık göstermektedir. Fakat bireylerin kalp rahatsızlığı sebebi ile hayatının sona ermesi durumunu engelleyebilmek adına birçok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Kalp hastalıklarından erken teşhis ile tedavinin önemi çok büyük yer edinmektedir. Yaşam içerisinde bu yöntem ve teknikleri sürekli gelişim ve değişim göstermektedir. Makine öğrenme yöntemleri günümüzde pek çok alanda çok aktif bir şekilde kullanım göstermektedir. Ancak sağlık alanında makine yöntemlerinin kullanımı yeni yaygınlık göstermektedir. Bu sebep ile bu çalışmada içerisinde makine öğrenme yöntemleri kullanılacaktır. Kalp hastalıların tespit edilebilmesinde makine öğrenme yöntemlerinden hangisinin daha başarılı olduğunu bir sonuç vereceğini incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In human life, people face many ailments. The disease has a great place in the lives of individuals. Heart diseases have a serious place among diseases in the world and in Turkey. There are more than one reason for the occurrence of heart diseases and their effects differ from person to person. However, many treatment methods have been developed in order to prevent the death of individuals due to heart disease. The importance of diagnosis and treatment of heart diseases is very important. These methods and techniques show continuous development and change in life. Machine learning methods are used very actively in many fields today. However, the use of machine methods in the field of health shows a new prevalence. For this reason, machine learning methods will be used in this study. It has been examined that which of the machine learning methods is more successful in detecting heart diseases will give a result.