Sultan Sazlığı'nın bakteriyal kirlilik düzeyi ve tetrasiklin direnç genlerinin araştırılması
Investigation of bacterial pollution level and tetracycline resistance genes of Sultan Marshes
  1. Tez No: 750211
  2. Yazar: MAHİR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Sultansazlığı, Antibiyogram, Tetrasiklin, koliform, bakteriyal kirlilik, Sultansazlığı, Antibiogram, Tetracycline, coliform, bacterial pollution
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmada, Sultansazlığı Milli Parkı'nın (Kayseri) bazı fiziko-kimyasal parametreleri ölçülmüş, bakteriyal kirlilik düzeyi belirlenmiş, izole edilen bakterilerin identifikasyonları yapılarak 15 farklı antibiyotiğe karşı dirençlilik düzeyleri ile Çoklu Antibiyotik Dirençlilik (ÇAD) oranları belirlenmiştir. Tetrasikline dirençli olan bakterilerin ise direnç genleri araştırılmıştır. Araştırmada, 6 farklı istasyondan 2 farklı periyotta (Nisan ve Eylül) su örnekleri alınmıştır. Sultansazlığı bölgesinin, ortalama sıcaklık, pH ve elektriksel iletkenlik değerleri bakımından 'Kıtaiçi Su Kaynakları Yönetmeliği'ne göre yüksek kalitede olduğu belirlenmiştir. Nisan döneminde toplam koliform sayısı açısından önemli bulgulara rastlanmazken, Eylül döneminde 2. istasyonda bu rakamın yüksek olduğu (2400>kob/100 ml) saptanmıştır. Analizler sonucunda 300 izolatın 5 farklı türe ait olduğu belirlenmiş olup dominant tür Escherichia spp. izolatlarıdır. İzolatların Penisilin, Sefalotin ve Sefazolin'e karşı yüksek dirence (>%50) sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca izolatların %100'ünde ÇAD bulgularına rastlanmıştır. Tetrasiklin'e karşı direnç 14 bakteride (%4.79) tespit edilmiş olup, bu bakterilerde 5 farklı direnç geni (tetA, tetB tetC, tetM ve tetP) tespit edilmiştir. 14 izolatın tümünde (%100) tetA direnç geni bulunurken, bunu sırasıyla; tetB, tetM, tetP ve tetC geni takip etmektedir. Alınan sonuçlar, Sultansazlığı Milli Parkı'nın fiziko-kimyasal parametreler bakımından I. II. kalitede suya sahip iken, mikrobiyolojik olarak kirli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, some physico-chemical parameters of Sultansazlığı National Park (Kayseri) have been measured, bacterial contamination level, against 15 different of antibiotics resistance levels and Multiple Antibiotic Resistance (MAR) rates have been determined by an identification of isolated bacteria. Resistance genes of bacteria that are resistant to tetracycline have been investigated. In the research, water samples has been taken from 6 different stations in 2 different periods (April and September). It has been determined that the Sultansazlığı region is of high quality in terms of average temperature, pH and electrical conductivity values according to the 'Internal Water Resources Regulations'. While there were no significant findings in terms of total coliform number in April, the number was found to be high (2400> kob/100 ml) in 2. station in September. As a result of the analyses, it has been determined that 300 isolates belong to 5 different species and the dominant species are Escherichia spp. isolates. It has been determined that the isolates have high resistance (>50%) to Penicillin, Cephalothin and Cefazolin. In addition, MAR findings have been found in 100% of the isolates. Resistance to tetracycline has been detected in 14 bacteria (4.79%), and 5 different resistance genes (tetA, tetB tetC, tetM and tetP) has been detected in these bacteria. While all of 14 isolates (100%) has had a tetA resistance gene, followed by; It is followed by tetB, tetM, tetP and tetC gene. The results reveal that Sultansazlığı National Park has the first and second quality water in terms of Physico-chemical parameters, however it is microbiologically polluted.