Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu bulunan hastaların optik koherens tomografi anjiografi bulgularının incelenmesi
Investigation of optical coherence tomography angiography findings in patients with age-related macular degeneration
  1. Tez No: 750313
  2. Yazar: MURAT AKANSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAY ASLAN BAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dry type age-related macular degeneration, smoking, optical coherence tomography angiography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu Bulunan Hastaların Optik Koherens Tomografi Anjiografi Bulgularının İncelenmesi Amaç: Sigara kullanımının kuru tip yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) bulunan hastalardaki etkilerini Optik Koherens Tomografi Anjiografi (OKTA) ile değerlendirmek ve sigara kullanımının YBMD patogenezindeki rolünü aydınlatmaya çalışmak. Yöntem: Bu prospektif çalışmaya kuru tip YBMD'si olan 127 hasta ve herhangi bir retina patolojisi olmayan 60 kontrol olgusu dahil edildi. Olguların en iyi düzeltilmiş görme keskinleri (EİDGK) ve sigara kullanım miktarları kaydedildi ve OKTA çekimleri yapıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve sigara kullanım miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (hepsi; p>0,05). Kuru tip YBMD hastalarının yüzeyel ve derin kapiller pleksuslarındaki vasküler dansite ölçümleri ve santral koryokapillaris perfüzyon alanı ölçümleri kontrol grubundan daha düşüktü ve YBMD evresi arttıkça ölçümlerin giderek düştüğü belirlendi (p0,05). Olguların sigara kullanım miktari ile yüzeyel ve derin kapiller pleksuslardaki vasküler dansite ölçümleri ve santral koryokapillaris perfüzyon alanı ölçümleri arasında bir korelasyon saptanmadı. Sonuç: Kuru tip YBMD'de retinal ve koroidal yapılar etkilenmektedir ve kuru tip YBMD'nin evresi arttıkça retinal ve koroidal yapılardaki etkilenme artmaktadır. Sigara kullanımı retinal ve koroidal dolaşımı etkilememektedir. Anahtar kelimeleri: Kuru tip yaşa bağlı maküla dejenerasyonu, sigara, optik koherens tomografi anjiografi.
Özet (Çeviri)
Investigation of Optical Coherence Tomography Angiography Findings in Patients with Age-Related Macular Degeneration Purpose: To evaluate the effects of smoking in patients with dry age-related macular degeneration (AMD) with Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA) and to try to elucidate the role of smoking in the pathogenesis of AMD. Methods: 127 patients with dry age-related macular degeneration and 60 control cases without any retinal pathology were included in this prospective study. Were recorded best corrected visual acuity (BCVA) and smoking rates of the cases and OCTA scans, were performed. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of age, gender and smoking rates (all; p>0.05). Vascular density measurements in the superficial and deep capillary plexuses and central choriocapillaris perfusion area measurements in dry type AMD patients were lower than those of the control group, and noticed that the measurements gradually decreased as the dry type AMD stage increased (p0,05). There were no correlations between the amount of smoking and vascular density measurements in the superficial and deep capillary plexuses and perfusion area measurements of the central choriocapillaris. Conclusion: İt affects retinal and choroidal structures in dry-type AMD, and as the stage of dry-type AMD increases, the involvement in retinal and choroidal structures increases. Smoking does not affect retinal and choroidal circulation.