Çocuklarda perkütan böbrek biyopsisi yapılma nedenleri ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of reasons and results of percutaneous renal biopsy in children
- Tez No: 750414
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP BİRSİN ÖZÇAKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Perkütan böbrek biyopsisi, çocuk, nativ böbrek, transplant böbrek, Percutaneous renal biopsy, child, native kidney, kidney transplant
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ultrason eşliğinde yapılan perkütan böbrek biyopsisi, böbrek hastalığı olan çocukların tanısal ve prognostik değerlendirilmesinde kullanılan temel bir yöntemdir. Bu çalışmada kliniğimizde Ocak 2010- Ocak 2020 yılları arasında yapılan perkütan böbrek biyopsilerinin endikasyonları, sonuçları ve gelişen komplikasyonların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 202 hastaya 237 perkütan böbrek biyopsisi yapıldığı görüldü. Yapılan biyopsilerin 194'ü (%82) nativ böbrek, 43'ü (%18) transplant böbrek biyopsisi; hastaların 97'si kız, 105'i erkekti ve yaş ortalamaları 10.54±5.05 yıl olarak bulundu. Nativ böbrek biyopsi endikasyonları incelendiğinde; en sık proteinüri (%22.6) ikinci sırada sistemik hastalık böbrek tutulumu (%21) ve nefrotik sendrom (%20.4) nedeni ile biyopsi yapıldığı görüldü. Biyopsi yapılan hastaların büyük çoğunluğunda (%96.1) proteinüri; yarısında hematüri ve üçte birinde böbrek fonksiyon testlerinde bozukluk bulunmaktaydı. Biyopsi sonuçlarının analizinde en sık glomerüler hastalıkların (%53) ikinci sıklıkta sistemik hastalıkların böbrek tutulumunun (%22) görüldüğü belirlendi. Primer glomerüler hastalıkların içinde en sık FSGS, ikinci en sık IgA nefropatisi olduğu tespit edildi. Tranplant böbrek biyopsilerinin %81' nin kreatinin yüksekliği nedeni ile yapıldığı; en sık görülen patolojik bulgunun; %62.8 ile akut veya kronik rejeksiyon olduğu tespit edildi. Hastalık rekürrensi bulguları %7, ilaca bağlı değişiklikler %11.6 oranında tespit edildi. Toplam 52 (%21.8) biyopsi işlemi sonrası komplikasyon geliştiği görüldü. En sık gelişen komplikasyonun perirenal hematom (%21) olduğu, üç hastada (%1.2) makroskopik hematüri görüldüğü saptandı. Perkütan böbrek biyopsisi çocukluk çağında ödem, hipertansiyon, hematüri gibi ciddi yakınmalarla gelen hastalarda geniş hastalık spektrumunda klinisyenlere kesin tanı koyma şansı veren önemli bir işlemdir. Son derece düşük komplikasyon oranları ile oldukça güvenli ve yararlı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Ultrasound-guided percutaneous renal biopsy is a basic method used in the diagnostic and prognostic evaluation of children with renal disease. In this study, we aimed to evaluate the indications, results and complications of percutaneous renal biopsies performed in our clinic between January 2010 and January 2020. We found that, 237 percutaneous renal biopsies were performed in 202 patients. Among them 194 (82%) were native biopsies and 43 (18%) were transplant biopsies; 97 of the patients were girls, 105 were boys, and their mean age was 10.54±5.05 years. When the indications for native renal biopsy were examined, the most common reasons were proteinuria (22.6%), systemic disease (21%) and nephrotic syndrome (20.4%). Proteinuria was found in the majority (96.1%) of the patients who underwent biopsy, hematuria in approximately half and impaired renal function tests in one third. In the analysis of biopsy results, that glomerular diseases (53%) were the most common pathology renal involvement and followed by of systemic disease (22%). Focal segmental glomerulosclerosis was the most common primary glomerular disease followed by IgA nephropathy. Almost all transplant renal biopsies were performed due to increased creatinine levels (81.4%). And the most common pathological finding was acute or chronic rejection with a frequency of 62.8%. Recurrence of primary disease was detected in 7%, and drug toxicity in 11.6% of the biopsies. A total of 52 (21.8%) complications were observed after biopsy procedures. The most common complication was perirenal hematoma (21%), and macroscopic hematuria was observed in three patients (1.2%). Percutaneous renal biopsy is an important procedure that gives clinicians the chance to make a definitive diagnosis in a wide spectrum of diseases in patients presenting with severe complaints such as edema, hypertension, and hematuria in childhood. It is a very safe and useful method with extremely low complication rates.