Romatoid artrit akciğer tutulumunda YKL-40, panneksin-1, kalprotektin ve sialik asit düzeyleri
Levels of YKL-40, pannexin-1, calprotectin and sialic acid in lung involvement of rheumatoid arthritis
- Tez No: 750415
- Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: romatoid artrit, inflamasyon, biyobelirteç, rheumatoid arthritis, inflammation, biomarker
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç ve hipotez: Bu çalışmada akciğer tutulumu olan RA hastalarında YKL-40, Panneksin-1, Kalprotektin ve Sialik asit kan düzeyleri belirlemek ve hastalık aktivitesi ile olan ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda iki tane hipotez oluşturulmuştur. Bu hipotezlerden ilki“Akciğer tutulumu olan RA hastalarında YKL-40, Panneksin-1, Kalprotektin ve Sialik asit kan düzeyleri yüksektir ve hastalık aktivitesi ile ilişkilidir”. Araştırmanın ikinci hipotezi“Akciğer tutulumu olan RA hastalarında YKL-40, Panneksin-1, Kalprotektin ve Sialik asit kan düzeyleri yüksektir ve hastalık aktivitesi ile ilişkisizdir”. Yöntem: Çalışmamıza Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Romatoloji polikliniğine başvurarak 2010 ACR/EULAR kriterini karşılayan, daha önceden organ tutulumları açısından (kalp, akciğer, gastrointestinal sistem ve böbrek) değerlendirilmiş, hemogram, sedimantasyon, RF, anti-CCP laboratuvar sonuçları olan 18-80 yaş aralığında hastalar dahil edilmiştir. Hastaların anamnez fizik muayene bulguları, sedimantasyon, c-reaktif protein, RF, anti-CCP, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, DAS-28 skorları olgu rapor formuna kaydedilmiştir. Hastalardan rutin poliklinik kontrol esnasında çalışma hakkında bilgilendirilip onam alınarak çalışmaya alınma kriterini sağlayan tüm grupların venöz kanları bir adet kuru biyokimya tüpüne alınmıştır. Hasta sayısı tamamlandığında ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) yöntemi ile serumda kalprotektin, Panneksin-1, Sialik asid ve YKL-40 düzeyleri elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 104 RA hastası (Akciğer tutulumu olan 49 ve olmayan 54 RA hastası), 50 sağlıklı kontrol olmak üzere toplamda 154 hasta dahil edilmiştir. ESH ve CRP RA akciğer ve RA hasta grubunda, kalprotektin ve sialik asit kontrol grubunda, Panneksin RA hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. RA, RA akciğer ve kontrol grupları arasında biyokimya belirteçleri eşik değerlere göre karşılaştırıldığında RF ve anti-CCP belirteçleri RA akciğer hasta grubunda RA hasta grubuna göre, kalprotektin belirteci kontrol grubunda RA ve RA akciğer hasta gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sialik asit akciğer tutulumu olmayan RA hastalarında, akciğer tutulumu olan RA hastalarına göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Kalprotektin düzeyi romatoid nodülü olan grupta, romatoid nodülü olmayan gruba göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda RA akciğer tutulumunda YKL-40, Kalprotektin ve Sialik asit kan düzeylerinin kontrol grubuna göre yüksek olmadığı bulunmuştur. Panneksin-1 kan düzeylerinin ise RA hasta gruplarında kontrol grubuna göre yüksek olduğu ve Panneksin-1' in RA tanısında ve hastalık progresyonunda spesifik bir biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir. Araştırmacıların hemfikir olduğu ve kabul ettiği bir biyobelirteç için patofizyolojinin daha iyi anlaşılabilmesinin ve daha fazla çalışma yapılmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose and Hypothesis: In this study, it was aimed to determine the blood levels of YKL-40, Pannexin-1, Calprotectin and Sialic acid in RA patients with lung involvement and to investigate their relationship with disease activity. In line with the purpose of the research, two hypotheses were formed. The first of these hypotheses is“In RA patients with lung involvement, blood levels of YKL-40, Pannexin-1, Calprotectin and Sialic acid are high and are associated with disease activity”. The second hypothesis of the study is“YKL-40, Pannexin-1, Calprotectin and Sialic acid blood levels are high in RA patients with lung involvement and are not associated with disease activity”Method: Our study included 18-year-olds with hemogram, sedimentation, RF, anti-CCP laboratory results, who met the 2010 ACR/EULAR criteria, were evaluated in terms of organ involvement (heart, lung, gastrointestinal system and kidney), who applied to the Internal Medicine Rheumatology outpatient clinic of Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine. Patients aged 80 years were included. The patients' anamnesis, physical examination findings, sedimentation, c-reactive protein, RF, anti-CCP, kidney and liver function tests, DAS-28 scores were recorded in the case report form. During the routine outpatient control, the patients were informed about the study and their consent was obtained, and the venous blood of all groups meeting the inclusion criteria was taken into a dry biochemistry tube. When the number of patients was completed, calprotectin, Pannexin-1, Sialic acid and YKL-40 levels were obtained in serum by ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) method Results: A total of 154 patients, including 104 RA patients (49 with lung involvement and 54 RA patients without lung involvement), and 50 healthy controls, were included in the study. ESR and CRP were found to be statistically significantly higher in the RA lung and RA patient group, calprotectin and sialic acid in the control group, and Pannexin in the RA patient group. When biochemistry markers were compared according to threshold values between RA, RA lung and control groups, RF and anti-CCP markers were found to be statistically significantly higher in the RA lung patient group than in the RA patient group, and calprotectin marker in the control group compared to the RA and RA lung patient groups. Sialic acid was found to be statistically significantly higher in RA patients without lung involvement than in RA patients with lung involvement. Calprotectin level was found to be statistically significantly higher in the group with rheumatoid nodules than in the group without rheumatoid nodules. Conclusion: In our study, it was found that blood levels of YKL-40, Calprotectin and Sialic acid in RA lung involvement were not higher than the control group. Pannexin-1 blood levels are thought to be higher in RA patient groups than in the control group, and it is thought that Pannexin-1 may be a specific biomarker in the diagnosis of RA and disease progression. We think that a better understanding of the pathophysiology and further studies are necessary for a biomarker that researchers agree and accept.