Türkiye'deki çift kariyerli öğrencilerin spora bağlılığı
DUAL career student's sport engagement in Turkey
- Tez No: 750421
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVANÇ SEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çift Kariyer, Sporcu Öğrenci, Spora Bağlılık, Sporda Tükenmişlik, Dual Career, Athlete Student, Sports Commitment, Sports Burnout
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Spordaki başarı seviyesinin gün geçtikçe artması sporcuların rakiplerinden daha başarılı olabilmeleri için çok daha fazla iş yükü altına girmesine sebep olmaktadır. Bu durum neredeyse tüm vaktini spora adayan sporcuların hayatlarının diğer yönlerini geliştirmelerini ve başka bir uğraş ile spor kariyerlerini birleştirmelerini zora sokmaktadır (Aquilina, 2013; Ryba, Stambulova, Ronkainen, Bundgaard, ve Selänne, 2015). Bu durumun getirisi olarak sporcuların kariyerlerini eğitim ile birleştirme çabası da zor bir süreç olarak algılanmaktadır. Her iki kariyerdeki sorumluluklar sporcu öğrencilerin eğitim ve spor kariyerlerinde tükenmişlik hissetmelerine sebep olmaktadır (Sorkkila, Ryba, Aunola, Selänne, ve Salmela-Aro, 2020). Bu çalışmanın amacı çift kariyerli öğrenciler için uyarlanmış olan“Sport Engagement Instrument (SpEI) ”aracını Türk kültürüne uyarlamak ve bu ölçek ile Türkiye'de üniversite okuyan sporcu öğrencilerin spora bağlılık algılarını çeşitli değişkenler aracılığı ile ölçmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel bir tarama araştırması olmakla birlikte tabakalı seçkisiz örneklem yöntemi ile katılımcıları belirlenmiştir. Veriler Çift Kariyerli Öğrencilerin Spora Bağlılığı aracı ile toplanmıştır. Bulgular: Kadın sporcu öğrencilerin spora bağlılığı ve alt boyutlarındaki algılarının erkek sporcu öğrencilerinkinden yüksek olduğu bulunmuştur. BESYO/SBF bölümlerinde okuyanların diğer bölümlerde okuyanlar göre spora bağlılık, spora hakimiyet ve gelecek beklentileri ve hedefleri algılarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bireysel sporlarla ilgilenen sporcu öğrencilerin spora bağlılık, antrenör sporcu ilişkisi ve akran desteğinin takım sporuyla uğraşan sporcu öğrencilerden yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Spor deneyimi ve profesyonellik düzeyi arttıkça spora bağlılık ve alt boyutlarındaki algı da artmaktadır. Öte yandan, sporcu öğrencinin spora bağlılığı arttıkça devamsızlık durumu artmakta ve akademik başarı düzeyi azalmaktadır. Sonuç: Genel olarak sporcu öğrencinin spor ve okul ikileminde kaldığı; bu yüzden profesyonellik düzeyi ve spor deneyimi yüksek olan sporcu öğrencilerin, akademik başarılarının düşük/ortalama düzeyde; devamsızlık seviyeleri ve spora bağlılığının ise yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ancak, devamsızlık seviyesi düşük olan sporcu öğrencilerin ise, profesyonellik düzeylerinin, spor deneyimlerinin ve spora bağlılıklarının düşük; akademik not ortalamalarının ise yükse olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The increase in the level of success in sports day by day causes the athletes to take on much more workload in order to be more successful than their competitors. This situation makes it difficult for the athletes, who devote almost all their time to sports, to develop other aspects in their lives and to combine their sports careers with other occupations (Aquilina, 2013; Ryba, Stambulova, Ronkainen, Bundgaard, & Selänne, 2015). As a result of this situation, the effort of athletes to combine their careers with education is perceived as a difficult process. Responsibilities in both careers cause student athletes to feel burned out in both careers (Sorkkila, Ryba, Aunola, Selänne, & Salmela-Aro, 2020). The aim of this study is to adapt the“Sport Engagement Instrument (SpEI)”tool, which is adapted for dual-career students, to the Turkish culture, and to measure the perception of sports commitment of university students in Turkey through various variables. Materials and Methods: Although the research is a cross-sectional survey, the participants were determined by stratified random sampling method. The data were collected by the Dual Career Students' Sports Engagement tool. Results: It was found that female students athletes' perceptions of commitment to sports and its sub-dimensions were higher than that of male student athletes. It has been observed that those who study at Sports Sciences Faculty have higher perceptions of commitment to sports future aspirations and goals and control and relevance of sports compared to those who study in other departments. It has been revealed that the perceptions of commitment to sports, coach-athlete relationship and peer support of the student athletes in individual sports are higher than the student atheletes in team sports. As the level of sports experience and professionalism increases, the perception of commitment to sports and its sub-dimensions also increases. On the other hand, as the student's commitment to sports increases, absenteeism increases and the level of success in school decreases. Conclusion: In general, it has been observed that the student athlete remains in the dilemma of sports and school. It has been observed that the student athletes who have a high level of professionalism and sports experience is at a low/average academic success level. And also their absenteeism levels and commitment to sports at high levels. On the other hand, it has been revealed that students with low absenteeism have low levels of professionalism, sports experience and commitment to sports but their academic grade averages are high.