Kraniyal ve spinal ependimomlarda prognostik faktörlerin değerlendirilmesi ve spinal ependimomlarda MYC-N ekspresyonunun nüks ve agresif gidiş ile ilişkisi
Evaluation of prognostic factors in cranial and spinal ependymomas and the relationship of MYC-N expression with recurrence and aggressive course in spinal ependymomas
  1. Tez No: 750444
  2. Yazar: GÖZDE TOPEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Ependimom, immunhistokimya, histopatoloji, spinal, MYC-N, Ependymoma, immunohistochemistry, histopathology, spinal, MYC-N
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Ependimomlar nadir görülen, klinik ve histopatolojik olarak heterojenite sergileyen nöroepitelyal malignitelerdir. Çoğunlukla histopatolojik özelliklere göre ependimomları bölümlere ayıran eski sınıflandırmanın hasta sonuçlarını yansıtmadığı saptanmış, 2021 yılında DNA metilasyon profili çalışmalarıyla ependimomlar lokalizasyon spesifik 10 moleküler subgruba ayrılmıştır. Bu subgruplardan MYC-N amplifikasyonu gösteren spinal ependimomun spinal yerleşimli diğer ependimomlardan daha agresif seyrettiği bildirilmiştir. Amaç: Çalışmamızda ependimomları yeni sınıflamaya göre anatomik bölgelerine göre sınıflandırarak, anatomik bölge sınıflandırmasının eski sınıflandırma dereceleri, yüksek derece histomorfolojik bulgular, Ki-67 ile kıyaslanarak ve spinal yerleşimlilerin MYC-N immun ekpresyonu değerlendirerek klinik gidiş ile uyumları ve böylece moleküler çalışılmadığı durumlarda klinisyene yol göstericilik durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Anabilim Dalında 2009-2020 yılları arasında tanı almış 51 olgu yaş, yerleşim yeri, histolojik derece, histomorfoloji, rezeksiyon, nüks/metastaz ve sağkalım durumu açısından incelendi. İmmunhistokimyasal olarak Ki-67 ve spinal yerleşimlilerde MYC-N immun ekspresyonuna bakıldı. Tüm değişkenler birbirleriyle kıyaslandı ve prognostik anlamları değerlendirildi. Bulgular: Klinik kötü gidişi değerlendirmede histolojik derece, mitoz sayısı ve nekrozun, sağkalımı öngörmede histolojik derece, mikrovasküler proliferasyon, nekroz gibi histomorfolojik bulguların anlamlı olduğu saptandı. Literatür ile uyumlu olarak rezeksiyon durumu sağkalım açısından anlamlı bir parametreydi. İmmunhistokimyasal olarak Ki-67 ile nüks/metastaz arasında anlamlı ilişki saptanırken, spinal yerleşimli ependimomların hiçbirinde MYC-N immun ekspresyonu görülmedi. Sonuç: Prognozu belirlemede son sınıflamada derece ve histopatolojik bulguların geri planda kaldığı ependimomlarda, sınıflandırılmada lokalizasyon bazlı tanımlanan moleküler testler giderek önem kazanmasına karşın derece, histomorfolojik bulgular ve Ki-67 proliferasyon indeksi klinik gidişte klinisyene hala yol gösterebilmektedir. Spinal bölge yerleşimli ependimomlarda MYC-N haricinde agresif klinik seyir ile ilişkili henüz tanımlanmayan moleküler değişiklikler olabileceği düşünülmüştür. Moleküler testler ile korele daha kolay uygulanabilir immuhistokimyasal belirteçler ve Ki-67 sınır değerinin saptanmasına yönelik daha fazla çalışma gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Ependymomas are rare neuroepithelial malignancies that are clinically and histopathologically heterogeneous. It was determined that the old classification, which divided ependymomas mostly according to histopathological features, did not reflect the patient outcomes, and in 2021, ependymomas were divided into 10 localization-specific molecular subgroups with DNA methylation profile studies. It has been reported that spinal ependymoma with MYC-N amplification from these subgroups has a more aggressive course than other spinal ependymomas. Aim: In our study, we classified ependymomas according to their anatomical regions according to the new classification, the old classification grades of the anatomical region classification, high-grade histomorphological findings, compared with Ki-67 and compared with the MYC-N immune expression of spinal localized patients, their compatibility with the clinical course, and thus the guiding state of the clinician in cases where molecular studies were not performed. intended to be determined. Material-methods: 51 cases diagnosed between 2009 and 2020 in İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Pathology Department were examined in terms of age, location, histological grade, histomorphology, resection, recurrence/metastasis and survival status. Immunohistochemically, Ki-67 and MYC-N immune expression in spinal localized were examined. All variables were compared with each other and their prognostic significance was evaluated. Results: Histological grade, number of mitoses and necrosis were found to be significant in the evaluation of clinical worsening, and histomorphological findings such as histological grade, microvascular proliferation and necrosis were found to be significant in predicting survival. Consistent with the literature, resection status was a significant parameter in terms of survival. Immunohistochemically, a significant correlation was found between ki-67 and recurrence/metastasis, while MYC-N immune expression was not observed in any of the spinal ependymomas. Conclusion: In ependymomas, where grade and histopathological findings remain in the background in determining the prognosis, molecular tests based on localization gain increasing importance in classification, but grade, histomorphological findings and Ki-67 proliferation index can still guide the clinician in the clinical course. In ependymomas located in the spinal region, it is thought that there may be molecular changes that have not yet been defined related to the aggressive clinical course, except MYC-N. More work is needed to determine more easily applicable immunohistochemical markers and Ki-67 breakpoints correlated with molecular tests.