Trend and drought analysis of three stations in the Puntland state of Somalia
Somali'nin Puntland eyaletindeki üç istasyonun eğilim ve kuraklık analizi
- Tez No: 750472
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKMEN TAYFUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuraklık, Eğilim, Puntland bölgesi, Somaliya, SPI, PDI, Deciles, Kurak, Yağış, Sıcaklık, Drought, Trend, Bossaso, Qardho and Garowe, Somalia, SPI, DPI, Deciles, Precipitation, Temperatur, Arid
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Üç istasyon'dan Bossaso (istasyon 1), Qardho (istasyon 2) ve Garowe (istasyon 3)) elde edilen uzun süreli yağış ve sıcaklık kayıtları kullanılarak 1980'den 2020'e kadar olan süre için kuraklık ve eğilim analizleri Moritanya'daki Trarza bölgesi için yapılmıştır. Altı kuraklık indeksi (DIs); standart yağış indeksi (normal-SPI), log-normal standart yağış indeksi (log-SPI), gamma dağılımı kullanan standart yağış indeksi (gamma-SPI), Normal yüzde (PN), Discrepancy precipitation index (DPI) ve Deciles kuraklık analizi için kullanılmıştır. Bu yöntemler 1-, 3-, 6-, ve 12 aylık zaman periyodu için kullanılmıştır. Sonuçlara göre, log-SPI, gama-SPI, PN ve Deciles, 1980'lerin başlarında ve son yirmi yılda meydana gelen tarihi aşırı ve şiddetli kuraklıkları yakalayabilir. Mann Kendall (MK test), Spearman's rho (SR test) ve Şen eğilim test yöntemleri yağış ve sıcaklık zaman serilerinin eğilimlerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Zaman serilerinde değişim noktasının belirlenmesinde Pettitt testi ve yağış ve sıcaklık zaman serilerinin eğimlerinin değerinin belirlenmesinde ise Thiel-sen yaklaşımı kullanılmıştır. Eğilim analiz sonuçları göstermiştir ki; ortalama yıllık sıcaklık 0.36 0C /10 yıl ve ortalama yıllık yağış 3.15 mm/10 yıl olarak artmıştır.
Özet (Çeviri)
Long-term rainfall and temperature records were used to analyze drought features as well as temperature and precipitation trends in Somalia's north area from 1980 to 2020. Monthly records are being used at three locations (Bossaso (station 1), Qardho (station 2), and Garowe (station 3).Deciles, Discrepancy precipitation index, percent normal, Gamma, log normal, and normal-SPI were used to examine the Drought. The past extreme and severe droughts that occurred in the early 1980s and throughout the course of the last two decades are being detected using the log-SPI, gamma-SPI, PN, and Deciles The Mann Kendall (MK) test, Spearman's rho (SR test), and the Şen trend test were used in the trend analysis to identify trends in time series, and the Pettitt test to detect change points in time series. In contrast, the Thiel-sen Approach was used to estimate the magnitude of the slope in the precipitation and temperature time series. The average temperature and annual precipitation are increasing by about 0.3C per decade and 3 mm per year, according to the trend analysis results.