Ergenlerin toplumsal cinsiyet algıları ile flört şiddetine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analyzing of relationship between the perception of gender of adolescents and the attitudes toward dating violence
  1. Tez No: 750489
  2. Yazar: SERAP KARAÇÖP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHIMEH HOSSEINNEZHAD HENDVARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Flört Şiddeti, Toplumsal Cinsiyet, Adolescence, Dating Violence, Gender
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada ergenlerin toplumsal cinsiyet algıları ile flört şiddetine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemi ve betimsel analiz deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından literatür taraması sonucunda hazırlanan anket çalışması (5'li likert ve 3'lü likert) aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve araştırmaya İstanbul ili Esenyurt ilçesinde eğitim gören 150 gönüllü lise öğrencisi katılmıştır. Araştırma bulgularında öğrencilerin toplumsal cinsiyet algıları ile flört şiddetine yönelik tutumları arasında ilişki olduğu görülmüştür. Kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre toplumsal cinsiyet, genel şiddet ve flört şiddeti konusunda farkındalıkları daha yüksektir. Ancak öğrencilerin nerdeyse yarısı toplum tarafından kadına ve erkeğe atfedilen içsel özellikleri (duygusal, kavgacı vb.) doğru kabul ettikleri görülmüştür. Erkek öğrenciler kadın öğrencilere oranla aşırı kıskançlık eylemini daha çok sevgi göstergesi olarak kabul etmekte ve flört ilişkilerinde sınır ihlallerini normal bir ilişki biçimi olarak görmektedir. Bu araştırma sonuçları doğrultusunda kadın ve erkek öğrencilerine toplumsal cinsiyet, şiddet ve flört şiddeti hakkında bilinçlendirici eğitimler verilebilir. Bununla birlikte ergenlik döneminde psiko-sosyal gelişimini henüz tamamlayamamış gençlerin, flört ilişkilerinde daha deneyimsiz ve savunmasız olması sebebiyle flört şiddetine yönelik farkındalık çalışmaları yaygınlaştırılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between adolescents' perception of gender and their attitudes towards dating violence. Quantitative research method and descriptive analysis technic were used in this study. The research data were collected through a questionnaire (5-point and 3-point Likert scale) which prepared by the researcher as a result of the literature review. The sample of the study was chosen by accessible sampling method and 150 high school volunteer student who studying in the Esenyurt district of Istanbul participated in the research. The research findings showed that there is a relationship between students' perception of gender and the attitudes towards dating violence. The most of female students have a higher awareness about gender, violence and dating violence than male. However, the almost of half of students take characteristics feature (emotional, aggressive etc.) which is attributed to male and female by society for granted. Within the context of dating violence, in terms of ratio, male students more likely to consider the act of jealousy as a sign of love. In addition to this, male students see the border violation as normal in their dating relationship. In direction of results of this research, it should be provided training as raising awareness for male and female students in high schools about gender issues, violence and dating violence. However, awareness studies on dating violence can be expanded since adolescents who have not yet completed their psycho-social development are more inexperienced and vulnerable in dating relationship.