Üniversite öğrencilerinde toplumsal cinsiyet algısı ve çelişik duygulu cinsiyetçiliğin flört şiddeti ve flört şiddetine yönelik tutumlara etkisi
The effect of social gender perception and ambivalent sexizm on dating violence and attitudes on dating violence in university students
- Tez No: 659656
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: flört şiddeti, flört şiddetine yönelik tutum, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet algısı, çelişik duygulu cinsiyetçilik, dating violence, dating violence attitudes, gender, gender perception, ambivalent sexism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet algıları ve çelişik duygulu cinsiyetçilik düzeylerinin flört şiddeti ve flört şiddetine yönelik tutumlarına olan etkisini araştırmak ve ilgili değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını saptamaktır. Araştırma örneklemeni 2019-2020 öğretim yılında Haliç Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde eğitimine devam etmekte olan 365 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; ''Flört Şiddeti Tutum Ölçeği (FŞTÖ)'', ''Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği (TCAÖ)'', ''Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği (ÇDCÖ)'' ve araştırmacı tarafından geliştirilen ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Araştırmaya göre flört şiddetinin üniversite öğrencileri arasında oldukça yaygın olduğu ve erkeklerin kadın öğrencilere kıyasla flört şiddetini anlamlı düzeyde daha fazla desteklediği bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda flört şiddeti tutumları ile çelişik duygulu cinsiyetçilik (düşmanca cinsiyetçilik ve korumacı cinsiyetçilik) düzeylerinin tüm alt boyutlarının negatif yönlü ve flört şiddeti tutumları ile toplumsal cinsiyet algısının pozitif yönlü anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. Toplumsal cinsiyet algısının pozitif yönlü ve korumacı cinsiyetçilik alt boyutundan olan heteroseksüel yakınlık puanlarının negatif yönlü olmak üzere flört şiddeti tutum puanlarını yordadığı görülmüştür. Bununla birlikte toplumsal cinsiyet algısı ve çelişik duygulu cinsiyetçiliğin flört şiddeti üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of university students' gender perceptions and ambivalent sexism on their attitudes towards dating violence and dating violence and to determine whether there is a significant relationship between the relevant variables. The research sample is composed of 365 people who continue their education in various faculties of Haliç University in 2019-2020 academic year. As a data collection tool in the study; '' Dating Violence Attitude Scale (DVAS) '', ''Gender Perception Scale (GPS) '', ''Ambivalent Sexism Scale (CBD) '' and ''Personal Information Form 'developed by the researcher were used. According to the research, it was found that dating violence was quite common among university students and men supported the dating violence significantly more than female students. As a result of the study, it was found that all sub-dimensions of dating violence attitudes and ambivalent sexism (hostile sexism and benevolent sexism) were negatively and gender perception positively related to dating violence attitudes. It was observed that heterosexual intimacy scores, which are a positive and protective sexist sub-dimension of gender perception, predicted dating violence attitude scores. However, it was concluded that gender perception and contradictory sense sexism had a significant effect on dating violence.