Yetişkinlerde aldatma eğiliminin duygusal özyeterlik ve cinsel tutumla ilişkisi
The relationship of cheating tendency with emotional self- efficacy and sexual attitude in adults
- Tez No: 750520
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yetişkinler, Aldatma Eğilimi, Duygusal Özyeterlik, Cinsel Tutum, Cheating Tendency, Emotional Self-Efficacy, Sexual Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada yetişkinlerde aldatma eğiliminin duygusal özyeterlik ve cinsel tutumla ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında çalışmada ilk olarak aldatma eğilimi kavramı ele alınarak aldatmanın tanımı, nedenleri, türleri, sonuçları ilişkiye ilişkileri ve cinsiyetlere göre aldatmanın eğilimleri incelenmiştir. Sonrasında duygusal özyeterlik kavramı, özellikleri, kaynakları ve süreçleri ele alınmıştır. Daha sonrasında cinsel tutum kavramı ele alınarak cinsel tutumu etkileyen faktörler ve cinsel tutumun etkilerine bakılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 18-65 yaş arası yetişkin bireylerden oluşmaktadır. Araştırma örneklemi, erişilebilirlik ve uygunluk açısından elverişli örnekleme yöntemiyle belirlenen 217 kadın ve 226 erkek olmak üzere toplam 443 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma verileri, çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak Google Formlar aracılığıyla toplanmıştır. Bu çalışmada, demografik bilgilere ilişkin soruların olduğu ve araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Aldatmaya Yönelik Niyet Ölçeği, Duygusal Özyeterlik Ölçeği ve Hendrick Cinsel Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerinin analizinde Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin analizi sonucunda Aldatmaya yönelik niyet puanları ile duygusal özyeterlik puanları arasında düşük ve orta düzeyde negatif ve pozitif yönlü ilişki tespit etmiştir. Aldatmaya yönelik niyet arttıkça duygusal özyeterliğin azaldığı belirlenmiştir. Duygusal özyeterlik puanları ile cinsel tutum alt boyutlarından onaylayıcılık, doğum kontrolü, paylaşım ve araç olarak değerlendirme puanları arasında düşük ve sırası ile negatif, pozitif, pozitif ve negatif yönlü ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Onaylayıcılık ve araç olarak değerlendirme puanları arttığında duygusal özyeterliklerinde azalma, doğum kontrolü ve paylaşım puanları arttığında duygusal özyeterlik düzeylerinde artış olduğu gözlemlenmiştir. Aldatmaya yönelik niyet puanları ile cinsel tutum boyutlarından onaylayıcılık, doğum kontrolü, paylaşım ve araç olarak değerlendirme puanları arasında düşük ve sırası ile pozitif, negatif, negatif ve pozitif yönlü ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Onaylayıcılık ve araç olarak değerlendirme puanları arttığında aldatmaya yönelik niyette artma, doğum kontrolü ve paylaşım puanları arttığında aldatmaya yönelik niyette azalma olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate the relationship between the tendency to cheat and emotional self-efficacy and sexual attitude. Within the scope of this purpose, the definition of cheating, its causes, types, results, relationships to relationships and the tendencies of cheating according to gender were examined by first considering the concept of cheating tendency in the study. Afterwards, the concept of emotional self-efficacy, its characteristics, sources and processes are discussed. Afterwards, the concept of sexual attitude was discussed and the factors affecting sexual attitude and the effects of sexual attitude were examined. The population of the research consists of adult individuals between the ages of 18-65 living in various provinces of Turkey. The research sample consists of 217 women and 226 men, totally 443 people selected by random sampling method in terms of accessibility and convenience. Research data was collected via Google Forms using the online survey method. In this study, Socio-Demographic Information Form, which includes questions about demographic information and prepared by the researcher, Infidelity Scale, Emotional Self-Efficacy Scale and Hendrick Sexual Attitude Scale were used. . In the research, analyzes were carried out using the SPSS 25.0 statistical package program.. In the analysis of the data, Independent Sample T Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis and Regression analysis were performed. As a result of the analysis of the research data, a low and moderate negative and positive relationship was determined between the Infidelity scores and emotional self-efficacy scores. It was determined that as the Infidelity increases, emotional self-efficacy decreases. It was determined that there were low and negative, positive, positive and negative correlations between emotional self-efficacy scores and sexual attitude sub-dimensions of affirmation, contraception, sharing and evaluation as a tool, respectively. It has been observed that when the scores for affirmation and evaluation as a tool increase, there will be a decrease in emotional self-efficacy, and when the birth control and sharing scores increase, there will be an increase in emotional self-efficacy levels. It was determined that there were low and positive, negative, negative and positive relationships between the scores of intention to cheat and the scores of approval, contraception, sharing and evaluation as a tool, which are the dimensions of sexual attitude. It has been observed that when the scores of affirmation and evaluation as a tool increase, there will be an increase in the intention to cheat, and when the birth control and sharing scores increase, there will be a decrease in the intention to cheat.