The relationship between anti-corruption and economic development: The case of Banaadir Region Somalia
Yolsuzlukla mücadele ve ekonomik kalkınma ilişkisi: Banaadır Bölgesi Somali
  1. Tez No: 750718
  2. Yazar: ABAS HUSSEIN MOHAMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİMAH YUSUFİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzlukla Mücadele, Ekonomik Kalkınma, İyi Yönetişim, Şeffaflık Stratejisi ve Sosyal Entegrasyon, Anti-corruption, Economic Development, Good Governance, Transparency Strategy and Social Integration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Somali'nin Banaadir bölgesinde yolsuzlukla mücadele uygulamaları ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada özellikle, Somali'nin Banaadir bölgesindeki yolsuzlukla mücadele uygulamalarının ekonomik büyümeyle nasıl ilişkili olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak, ele alınan bağımsız değişken olan Ekonomik Kalkınma ile bağımsız değişkenler İyi Yönetişim; Şeffaflık Stratejisi ve Sosyal Bütünleşme arasında ilişkiyi anlamak için korrolesyon analizi yapıldı. Veriler anket yöntemiyle toplanmıştır, anket için 130 kişilik popülasyondan 98 katılımcıyı seçmek için tabakalı rastgele örnekleme tekniği kullanılmıştır. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Korelasyon, iyi yönetişimin Somali'nin Banaadir bölgesinin ekonomik gelişimi ile güçlü, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu (r.=0.614. sig değeri = 0.000, p-değeri 0.05), şeffaflık stratejisinin Somali'nin Banaadir bölgesinin ekonomik gelişimi ile güçlü, pozitif bir ilişkiye sahip olduğunu, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit etmiş (r=0.571. Sig= 0.000 p-değeri=0.05) ve sosyal bütünleşmenin Somali'nin Banaadir bölgesinin ekonomik gelişimi ile güçlü, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu (r. =0.685. sig değeri = 0.000 p değeri = 0.05) ortaya koymuştur. Çalışmada elde edilen sonuçlar ve incelenen literatür çalışmalarının önerileri doğrultusunda yolsuzluğun gerilemesi için iyi yönetişime dair düzenlemelerin yapılması önemlidir. Ayrıca, Somali'nin Banaadir bölgesinin ekonomik büyümesi açısından şeffaflığın sürdürülmesi doğru bir seçenek iken ek olarak toplumda sosyal bütünleşmeyi sağlayacak tedbirlerin alınması yolsuzluğa yol açan uygulamaların azalmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the relationship between Anti-corruption practices and Economic development in the Banaadir region of Somalia. Especially, it sought to establish how Anti-corruption practices relate to economic development in the Banaadir region of Somalia. The study used the correlational research design to establish the relationship between Economic Development and Good Governance; Transparency Strategy; Social Integration variables. The methodology used was the quantitative method. Data were collected from respondents by use of a questionnaire. Census and stratified random sampling were used as sampling techniques to select 98 respondents out of the study population of 130 people. Pearson correlations analyses were used to establish the relationship among the study variables. The correlation revealed that good governance has a strong, positive, and statistically significant relationship with the Economic Development of the Banaadir region of Somalia (r. 0.614. sig value = 0.000 p-value at 0.05), the Transparency Strategy has a strong, positive, and statistically significant relationship with the economic development of the Banaadir region of Somalia (r. 0. 571. Sig value = 0.000 p-values at 0.05) and the Social Integration has a strong, positive and a statistically significant relationship with the economic development of the Banaadir region of Somalia (r= 0.685. sig value = 0.000 p-value at 0.05). All these findings are economic development perceptions of the surveyed people. The study recommends that Anti-corruption practices should be mitigated through good governance arrangements since this is what many scholars advocate for. Additionally, sustaining transparency when it comes to economic development eventually brings the smart way to develop terms of economic development of the Banaadir region of Somalia. The study recommends that Anti-corruption practices control more social integration arrangements and mutual interests in the society relating to the economic development of the Banaadir region of Somalia. Additionally, the study recommended promoting more and more social integration by building mutual contribution and demotivating all kinds of Anti-corruption practices.