Türkiye'de Avrupa karşıtlığının bir örneği olarak gümrük birliğine üyelik süreci
Membership process of the customs union as an example of Eurosceptism in Turkey
- Tez No: 750744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Batı dışı Modernleşme, Türk Modernleşmesi, Avrupa Birliği, Avrupa Karşıtlığı, Avrupa Şüpheciliği, Gümrük Birliği, Non-Western Modernization, Turkish Modernization, European Union, Anti- Europeanism, Euroscepticism, Customs Union
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türk modernleşme deneyiminde Avrupa imgesi ikilik içeren bir imaja sahiptir. Bu ikilemde erişilmesi gereken uygarlık seviyesinin örneği olan Avrupa, aynı zamanda toplumsal belleğe yerleşmiş bir tehdit unsurudur. Avrupa Türk modernleşmesinde yönetsel, anayasal ve birçok alandaki reforma model olmuştur. Fakat aynı zamanda modernleşmenin Avrupa'ya ve genel olarak Batı'ya bağımlılıkla iç içe deneyimlenmesinin nedeni olarak algılanmıştır. Osmanlı'dan kalan bu düşünsel miras Kurtuluş Savaşı ile berraklaşmış ve toplumsal bellekte de konsolide olmuştur. İkili imgenin sürekliliği Türkiye'de Avrupa karşıtlığının da bir gelenek haline gelmesine vesile olmuştur. Bu geleneğin incelenebileceği örnek olaylardan biri ise Gümrük Birliği üyeliğidir. Üyeliğin gerçekleştiği dönemde Türkiye siyasetinde yapılan tartışmalar, Avrupa'nın ikili imgesinin olumsuz olan tarafına yapılan vurgunun hangi boyutlarla arttığını incelemek adına benzersiz örnekler sunmaktadır. O dönemde verilmiş ortak tepkilerin öne çıktığı tartışmalar, Gümrük Birliği üyeliğinin AB-Türkiye ilişkilerinin salt ekonomik unsuru olmadığını; Türkiye'deki gizli Avrupa karşıtlığının tarihsel sürekliliğini ve su yüzüne çıkabildiğini göstermek açısından kritik bir önem arz ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The European image in Turkish modernization shows duality. Europe, which is an example of the level of civilization that needs to be reached in this dilemma, is also perceived as a threat to the social memory. Europe has been a model for administrative, constitutional and many reforms in Turkish modernization. But it was also perceived as the reason why modernization was experienced intertwined with dependence on Europe and the West in general. This intellectual legacy from the Ottoman Empire was clarified with the War of Independence and consolidated in the social memory. The continuity of the dual image has been instrumental in making anti-Europeanism a tradition in Turkey. One of the exemplary cases where this tradition can be examined is the membership of the Customs Union. The debates in Turkish politics during the period of membership provide unique examples to examine the extent to which the emphasis on the negative side of the dual image of Europe has increased.Discussions, in which the common reactions given at that time came to the fore, stated that the membership of the Customs Union was not only an economic element of EU-Turkey relations; It shows that it is critically important to show the historical continuity and the emergence of latent anti-Europeanism in Turkey.