Environmental awareness in an English intensive tertiary program: A case study in Turkey
Çevresel konulara yönelik farkındalığın üniversite düzeyinde yoğunlaştırılmış İngilizce programındaki yeri: Türkiye'de bir durum çalışması
- Tez No: 750745
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİYE MÜGE TAVİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
İnsanoğlunun yaşadığı yer onlara paha biçilemez bir çevre sunmaktadır. Bu sebeple insanlığın da doğaya karşı sorumlulukları vardır. Ardı arkası kesilmeyen çevresel sorunlar göz önünde bulundurulduğunda insanların doğa için çok daha fazlasını yapması gerektiği gün gibi ortadadır. Tam da bu sebeple eğitim çevre dostu eylemlerin bir parçası olmalıdır. Buna dayanarak çevreye sayısız katkısı bulunmuş olan UNESCO eğitim müfredatı tasarlanması sürecinde uygulanabilecek olan çevresel eğitim çerçevesi ortaya koymuştur. Bu çerçeve İngilizce öğretimi sürecinde önemli bir amaca hizmet edebilir çünkü İngiliz dili eğitiminde içerik sınırsızdır, böylelikle bu durum çevresel farkındalık oluşturmada, gezegeni çok daha ciddi felaketlerden korumada ya da en azından kötü senaryoları geciktirmede bir fırsat olabilir. Bu çalışmanın amaçlarından biri UNESCO çerçevesine dayanarak üniversite seviyesinde yoğunlaştırılmış İngilizce hazırlık programında kullanılan müfredat, izlence ve kitapları çevresel içeriklerine göre değerlendirmektir. Ayrıca, bu çalışma açık uçlu görüşme yöntemiyle program geliştirme uzmanlarının çevre odaklı hedefleri eğitim programı kapsamına dahil etme konusunda görüşlerini yansıtmayı amaçlamıştır. Buna ek olarak odak grup görüşme yöntemiyle öğrencilerin çevresel konulara bakış açıları ve zayıf yönleri tespit edilerek UNESCO çevresel eğitim çerçevesi kapsamında eksik kısımlara yönelik çevre odaklı dersler yapılmıştır. Sonrasında, öğrencilerin bu çevre odaklı dersler sonrasında yazdıkları günlüklerin incelenmesi ve bu derslerin onlar üzerindeki etkisinin sunulması amaçlanmıştır. Bu nitel araştırma sürecinde, toplanan tüm veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Buna göre, eğitim müfredatının ve ders izlencesinin içeriğinde çevre odaklı herhangi bir kısım bulunamamıştır. Bunun yanı sıra, ders kitaplarının bir kaç ünitesinin bazı kısımlarında UNESCO çevresel eğitim çerçevesinde farklı hedef seviyelerine tekabül eden, çevresel sorunları konu alan kısımlar bulunmuştur. Ayrıca, program geliştirme uzmanlarının daha parlak bir gelecek için çoğunlukla çevresel konuları İngiliz dili eğitimi sürecine dahil etmek istedikleri sonucuna ulaşılmıştır ve bu durumun öğrenciler için de benzer olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, çevre odaklı derslerin öğrencilerin çevresel konulara karşı olan yeterliklerine katkıda bulunduğu ve öğrencilerin de bu içerikte olan dersleri destekledikleri ortaya çıkmıştır. Eğitim müfredatında ve ders izlencesindeki sınırlı çevresel içerik, program geliştirme uzmanlarının ve öğrencilerin çevresel konulara karşı destekleyici tutumları ve çevre odaklı derslerin öğrenciler üzerindeki olumlu etkileri göz önünde bulundurulduğunda, daha iyi bir çevre ve gelecek için çevre odaklı müfredat geliştirilmesi ve derslere çevresel konuların UNESCO eğitim çerçevesi kapsamında dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The place where humankind lives is an invaluable environment with the beauties. Therefore, humanity also has some responsibilities to keep it in peace. Taking into consideration that the environment is suffering from incessant issues, it is obvious that people need more to do for nature. For this very reason, education must become part of environmentally friendly actions. Based on this, UNESCO, which has a significant contribution to nature, presented an environmental education framework that can be applied in designing an educational curriculum. This framework can serve this important purpose in the English Language teaching process because ELT content is illimitable, so it can give the opportunity to raise environmental awareness, save the planet from more serious disasters, or at least retard dangerous scenarios. One of the purposes of this study is to ground in the UNESCO framework and evaluate the environmental content in an English-intensive tertiary program in Turkey concerning curriculum, syllabus, and coursebooks. Furthermore, this study aims at reflecting program specialists' opinions on covering environmental objectives in the educational program by implementing an open-ended interview. Additionally, it is intended to identify the students' perspectives and weaknesses on environmental issues through focus-group interviews. In light of them, it was aimed at providing them with environment-focused lessons to make up for the deficiencies in environmental issues using the UNESCO framework as a source. Then it is aspired to scrutinize the students' reflective journals written at the end of every environment-focused lesson, and present the impact on them. In this qualitative research process, all collected data are analyzed through content analysis. Accordingly, it has been concluded that there is no evidence of environmental content in the curriculum and syllabus. Besides, it has been seen that some of the coursebooks include few environmental items according to UNESCO framework checklist. In addition, it has been concluded that program specialists mostly favor covering environmental issues in the ELT process for a brighter future, like the students in the program. Moreover, it has also been revealed that environment-focused lessons contributed to the students' environmental competency and they support having lessons in this content. Due to the limited environmental content in the educational program, supportive attitudes of program specialists and students, and the positive impact of environment-focused lessons, it is suggested to build into an environmental curriculum and deal with environmental issues according to the UNESCO framework for a better environment and future.
Benzer Tezler
- Tekstil endüstrisinde su geri kazanım teknolojilerinin seçimine yönelik karar destek programının geliştirilmesi
Developing decision support program for selection of water recovery technologies in textile industry
UMUT ZENGİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Kamu Yönetimiİstanbul Teknik ÜniversitesiÇevre Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. DERYA YÜKSEL İMER
- Kenevir tohum proteinlerinin ultrases, yüksek basınç ve manotermosonikasyon uygulamaları ile modifikasyonu
Modification of hemp seed proteins using ultrasound, high pressure and manotermosonication treatments
GÜLŞAH KARABULUT
Doktora
Türkçe
2023
Gıda MühendisliğiSakarya ÜniversitesiGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. OKTAY YEMİŞ
- Examining the relationship between trade and environment
Ticaret ve çevre arasındaki ilişkinin incelenmesi
BAHAR MANAV
Yüksek Lisans
İngilizce
2012
EkonomiGalatasaray Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HALUK LEVENT
- İlköğretim okullarında çevresel vatandaşlık eğitimi
Environmental citizenship education in primary schools
DÖNDÜ ÖZDEMİR ÖZDEN
Doktora
Türkçe
2011
Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesiİlköğretim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEMİL ÖZTÜRK
- AlTi5B1 master alaşımının alüminyum basınçlı döküm yönteminde tane inceltici olarak kullanımının incelenmesi
Investigation of AlTi5B1 master alloy use as grain refiner on aluminium high pressure die casting process
CEYHUN YAPICI
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Metalurji Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMetalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ONURALP YÜCEL