Türk İş Hukukunda toplu işçi çıkarma sürecinde ikale
In Turkish Law mutual rescission in the process of collective dismissal
  1. Tez No: 750923
  2. Yazar: HİMMET BERKAY KAYGISIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NİZAMETTİN AKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu İşçi Çıkarma, İkale, Bozma Sözleşmesi, İş Sözleşmesinin Sona Ermesi, İşten Çıkarma, Collective Dismissal, Mutual Rescission, Mutual Rescission Contract, Termination of Employment Agreement, Dismissal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İş Hukukunun en önemli konularından birisi iş sözleşmesinin sona ermesi halleridir. Çünkü İş Hukukunun süjelerinden işçi, göstermiş olduğu emeğin karşılığında elde etmiş olduğu maddi menfaat ile hayatını sürdüren kimsedir. 4857 Sayılı Kanun bu hususta genel düzenlemelere açıkça yer vermiştir. Ancak bazı iş sözleşmesinin sona erme yolları Kanun'da sınırlı olarak düzenlenmiş, bazı yollar ise mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde ele alınmamıştır. Kanun'da sınırlı olarak düzenlenen yollardan birisi toplu işçi çıkarmadır. Kanun'da yer verilmeyen yol ise ikaledir. Çalışmamızda bu iki ayrı kavram öncelikle kendi içerisinde ele alınarak incelenmiştir. Sonrasında ise bu iki kavramın kesişim gösterdiği hallerde ortaya çıkan hukuki sorunlar ele alınarak çözüm önerileri üzerine bir çalışma gerçekleştirilmiştir. İş sözleşmesinin sona ermesi halleri gerek bireysel gerekse toplumsal sükûnu doğrudan etkileyen durumlardır. Bu tezin amacı toplu işçi çıkarma hallerinde yaşanan hukuki sorunların ikale sözleşmesi ile önüne geçilmesi halinde ortaya çıkması muhtemel yeni sorunlara çözüm önerileri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most important issues of Labor Law is the termination of the employment contract. Because, one of the subjects of the Labor Law, the worker is the person who continues his life with the material benefit he has obtained in return for the labor he has shown. The Law No. 4857 clearly includes general regulations on this issue. However, some ways of termination of employment contracts are regulated in a limited way in the law, and some ways are not dealt with within the framework of legislative regulations. One of the ways that is limited in the law is mass dismissal. The way that is not included in the law is mutual rescission. In our study, the concepts of collective dismissal and mutual rescission, which are two separate concepts, will be discussed separately. In the last part of the study, possible legal problems and solution proposals will be examined in cases where two seemingly separate concepts intersect exceptionally. The termination of the employment contract is a situation that directly affects both individual and social peace. The aim of this thesis is to offer solutions to new problems that may arise if the legal problems experienced in cases of collective dismissal are prevented by mutual rescission agreement.