Diyaliz tipinin göz üzerine etkileri ve bu duruma metabolik parametrelerin katkısı: Prospektif bir çalışma
Effects of dialysis type on the eye and contribution of metabolic parameters to this condition: A prospective study
- Tez No: 750945
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYİBE SALER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Periton diyalizi, Hemodiyaliz, Göz içi basıncı, Ön kamara derinliği, Santral kornea kalınlığı, Vitreal kavite uzunluğu, Hemodialysis, peritoneal dialysis, intraocular pressure, central cornea diameter, depth of camera anterior bulbi, length of vitreal cavity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Hemodiyaliz ve Periton Diyalizi kronik böbrek hastalığı olan hastalarda uzun yıllardır uygulanan renal replasman tedavileridir. Hem hemodiyaliz hem periton diyalizi sırasında sıvı ve elektrolit dinamiğindeki ani değişimler sonucu gözde basınç dalgalanmaları olabilmektedir. Geçmişte diyalizin oküler parametreler üzerine etkilerini araştıran çalışmalarda farklı bulgular ve mekanizmalar öne sürülmüş olsa da hiçbiri tam olarak kabul görmemektedir. Biz çalışmamızda; KBH hastalarında hemodiyaliz ve periton diyalizi tedavisi öncesi ve sonrası göz içi basıncı, ön kamara derinliği, santral kornea kalınlığı ve vitreal kavite uzunluğu değişimlerinin tespit edilmesi, bu değişimlerin her iki diyaliz tipi arasındaki farklılıklarını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hemodiyaliz veya periton diyalizi tedavisi gören, anamnez, fizik muayene, daha önceden yapılmış tetkiklerinde çalışmaya dahil olmalarında engel bir durum teşkil etmeyen hastalar alındı. Ölçümleri etkileyebilecek hastalıkları bulunan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bütün hastaların diyaliz öncesi ve sonrası kan basıncı ve boy kilo ölçümleri alındı. Hastaların rutin olarak yapılan diyaliz öncesi ve sonrası üre kreatinin sodyum, potasyum, fosfor, glukoz ve venöz kan gazı ölçümleri değerlendirildi. Hastaların diyaliz öncesi ve sonrası göz içi basıncı, ön kamara derinliği, santral kornea kalınlığı ve vitreal kavite uzunluğu ölçüldü. Çalışmamız prospektif, gözlemsel olarak planlandı. Bulgular: Hemodiyaliz hastalarının diyaliz öncesi bakılan göz içi basıncında 15.3 ± 4.1 mmHg'den diyaliz sonrası 14.3 ± 4mmHg' ya istatistiksel olarak anlamlı azalma tespit edildi (p=0.045). HD hastalarının santral kornea kalınlığı, ön kamara derinliği ve vitreal kavite uzunluğunda istatistiksel olarak anlamlı değişiklik tespit edilmedi (p>0.05). PD hastalarının göz içi basıncı, santral kornea kalınlığı, ön kamara derinliği ve vitreal kavite uzunluğunda istatistiksel olarak anlamlı değişiklik tespit edilmedi (p>0.05). Hemodiyaliz hastalarının göz içi basıncı değişimi ile ultrafiltrasyon miktarı, Kt/V, albümin, osmolarite değişimi, sistolik tansiyon değişimi, diyastolik tansiyon değişimi, üre değişimi, kreatinin değişimi arasında anlamlı korelasyon tespit edilmedi (p>0.05). Sonuç: Hemodiyaliz sırasında göz içi basıncında azalma olurken periton diyalizi hastalarında değişiklik olmamaktadır. Her iki grupta da santral kornea kalınlığı, ön kamara derinliği ve vitreal kavite uzunluğu parametrelerinde değişiklik olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of Dialysis Type on the Eye and Contribution of Metabolic Parameters to This Condition: A Prospective Study Purpose: Hemodialysis and peritoneal dialysis are renal replacement treatments at patients who have chronical renal disease for long years. Pressure fluctuations in eye may be with change at fluid and electrolyte dynamic during both hemodialysis and peritoneal dialysis. At past even if different evidences and mechanisms had claimed at studies that research to dialysis effect on ocular parameters, neither had to be accepted completely. We aimed at our study, to determine change of intravitreous pressure, central cornea diameter, depth of camera anterior bulbi, length of vitreal cavity to research differences at this changes between both dialysis types. Materials and Method: Patients has been included who being treated hemodialysis or peritoneal dialysis at SBÜ Adana City and Research Hospital and have no obstacle to include with anamnesis, physical and laboratory or radiological examination this study. Patients who have diseases that can influence measurements had left out this study. Blood pressure and length-weight measurements of all patients had get at both before and after of dialysis. Both before and after of dialysis, as routinely done, Urine, Creatinine, Sodium, Potassium, Phosphorus, Glucose and venous blood gas values had evaluated. Intraocular pressure, central cornea diameter, depth of camera anterior bulbi and length of vitreal cavity had measured at both before and after dialysis. Our study was planned as prospective, observational. Findings: A statistically significant decrease was found in the intraocular pressure of hemodialysis patients from 15.3 ± 4.1 mmHg before dialysis to 14.3 ± 4 mmHg after dialysis (p=0.045); but have not determine at depth of camera anterior bulbi and length of vitreal cavity (p>0.05). At peritoneal dialysis patients, statistically significantly change had not determine at intraocular pressure, central cornea diameter, depth of camera anterior bulbi, length of vitreal cavity (p>0.05). No significant correlation was detected between intraocular pressure change and ultrafiltration quantity, Kt/V, Albumin, change of osmolarity, change of systolic and diastolic blood pressure, change of Urine value, change of Creatinine value (p>0.05). Result: While intraocular pressure decreased at hemodialysis patients, no change have determined at peritoneal dialysis patients. Central cornea diameter, depth of camera anterior bulbi and length of vitreal cavity parameters have not change in both groups.