Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin özyeterlik düzeyi ve stresle başa çıkma düzeylerinin belirlenmesi
Determination of self efficacy level and stress coping levels of sports sciences faculty students
- Tez No: 750974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Özyeterlik, Stresle Başa Çıkma, Beden Eğitimi ve Spor, Self-Efficacy, Coping With Stress, Physical Education and Sports
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin özyeterlik düzeyi ve stresle başa çıkma düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Özyeterlik, stresi azaltmak ve stresle başa çıkabilmenin en etkili yolları arasındadır. Bu amaçla Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden çalışmaya katılan 318 öğrenci ile bir çalışma yürütülmüştür. Katılımcılara veri toplama aracı olarak, araştırmacının hazırladığı kişisel bilgi formu, ilk olarak Schwarzer ve Jarusalem (1979) tarafından 20 madde olarak geliştirilen, 1981 yılındaki çalışma sonucunda revizyon yapılarak 10 maddeye indirgenen ve 1995 yılında günümüzdeki kullanılan haline kavuşturulan özyeterlik ölçeği ve Türküm (2002) tarafından geliştirilmiş stresle başa çıkma ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın neticesinde Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin özyeterlik ve stresle başa çıkma düzeylerinin genelde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Stresle başa çıkma alt boyutlarında, öğrencilerin stresli durumlar ile karşılaştıklarında problem odaklı başa çıkma ve sosyal destek stilini daha fazla kullandıkları belirlenmiştir. Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin özyeterlik düzeylerinin yüksek ya da düşük olmasının bireyin karar mekanizmalarında etkin rol oynadığı görülmüş olup özyeterliliği yüksek bireylerin, özyeterliliği düşük olan bireylere oranla sosyal ve çevresel etmenlerden daha fazla yararlandığı belirlenmiştir. Cinsiyet değişkeni bakımından stresle başa çıkma ölçeğinin alt boyutu sosyal destek açısından incelendiği zaman kadınların puanlarının erkeklerin puanlarına göre yüksek olduğu belirlenmiş, kadın ve erkeklerin puanlarının istatistiksel olarak analiz edilmesinden sonra sonuçların anlamlı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the level of self-efficacy and coping with stress of the School of Physical Education and Sports students. Self-efficacy is among the most effective ways to reduce and cope with stress. For this purpose, a study was conducted with 318 students from the School of Physical Education and Sports, who participated in the study. As a data collection tool for the participants, the personal information form prepared by the researcher was first developed as 20 items by Schwarzer and Jarusalem (1979), the self-efficacy scale which was revised to 10 items as a result of the study in 1981 and converted to its current form in 1995 and Türküm (2002). an improved coping with stress scale was applied. As a result of the study, it was concluded that the levels of selfefficacy and coping with stress of the School of Physical Education and Sports students were generally high. In the sub-dimensions of coping with stress, it was determined that students use problem-focused coping and social support styles more when they encounter stressful situations. It has been observed that the high or low self-efficacy levels of students of Sports Sciences Faculties play an active role in the decision mechanisms of the individual, and it has been determined that individuals with high self-efficacy benefit more from social and environmental factors than individuals with low self-efficacy. When the sub-dimension of the scale of overcoming the stress in terms of gender variable was examined in terms of social support, it was determined that the scores of women were higher than the scores of men, and after the statistical analysis of the scores of women and men, the results were not significant.