Rize ilinde üniversite düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin akademik başarı ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of physical activity levels and academic success of students at University level in Rize
- Tez No: 750975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite Düzeyi, Akademik Başarı, MET, Physical Activity Level, Academic Achievement, MET
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı rize ilinde üniversite öğrenimi gören öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin akademik başarıları ile olan ilişkisini ortaya koymaya çalışmaktadır. Ayrıca araştırma içerisinde katılımcıların sahip oldukları demografik özelliklerin fiziksel aktivite düzeyleri üzerinde ne kadar fark yaratıp yaratmadığını araştırmakta bu araştırmanın bir diğer amacıdır. Bu çalışmanın evrenini, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Rize ilinde öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise gönüllülük esasına dayalı olarak tesadüfi yönteme göre seçilmiş toplam 469 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma grubunu Rize ilinde üniversite eğitimi gören öğrenciler oluşturmaktadır. Veri Toplama aracı iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda deneklerin genel özelliklerini belirlemeye yönelik araştırmacı tarafından oluşturulan 7 soru ve ikinci kısımda 7 sorudan oluşan“Ulusal Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa Form)”kullanılmıştır. İstatistik testlerin yapılmasında Windows SPSS 26.0 İstatistik programı kullanılmıştır. İstatistik testler olarak öncelikle normallik testleri uygulanmış verilerin basıklık ve çarpıklık değerlerine bakılarak normallik sınaması yapılmıştır. Normal dağılıma sahip olan verilere ikili karşılaştırmalar için bağımsız örneklem t-testi'nden faydalanılırken üç ve üzeri grupların karşılatırılması için tek yönlü ANOVA testinden faydalanılmıştır. ANOVA testi sonucunda bir fark olması durumunda Tukey-HSD fark analizinden faydalanılmıştır. Normal dağılıma sahip olmayan verilere ikili karşılaştırmalar için Mann Whitney U uygulanırken üç ve üzeri grupların karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Krusal-Wallis testi sonuncunda anlamlı bulunan gruplar çoklu karşılaştırma testi ile belirlenmiştir. Son olarak öğrencilerin genel ağırlıklı not ortalamaları ile fiziksel aktiviteleri arasındaki ilişki Spearman korelasyon testi ile test edilmiştir. Araştırma Bulguları incelendiğinde katılımcıların yaş, cinsiyet, okul türü, okul yeri, yaşadığı yer ve aile ekonomik durumları açısından fiziksel aktivite düzeylerinde anlamlı farklılara rastlanmıştır. Ayrıca katılımcıların genel not ortalamaları ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında da anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak üniversite düzeyinde öğrenim gören erkek öğrenciler kadın öğrencilerden, spor bilimleri fakültesinde okuyanlar diğer fakültelerde okuyanlardan, merkezde ikamet edenler ilçelerde ikamet edenlerden daha fazla fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the relationship between the physical activity levels of university students in Rize and their academic achievements. In addition, another aim of this research is to investigate whether the demographic characteristics of the participants in the research make a difference on their physical activity levels. The universe of this study consists of university students studying in Rize in the 2021-2022 academic year. The sample of the study, on the other hand, consists of a total of 469 university students selected according to the random method on a voluntary basis. The research group consists of students studying at university in Rize. Data Collection tool consists of two parts. In the first part, the“National Physical Activity Questionnaire (Short Form)”consisting of 7 questions created by the researcher to determine the general characteristics of the subjects and 7 questions in the second part was used. Windows SPSS 26.0 Statistics program was used for statistical tests. As statistical tests, first of all, normality tests were applied and normality test was performed by looking at the kurtosis and skewness values of the data. While the independent sample t-test was used for pairwise comparisons to data with normal distribution, the one-way ANOVA test was used to compare groups of three or more. In case of a difference as a result of the ANOVA test, Tukey-HSD difference analysis was used. While Mann Whitney U was applied for pairwise comparisons to the data that did not have a normal distribution, the Kruskal Wallis test was applied for the comparison of groups of three or more. The groups that were found significant as a result of the Kruskal-Wallis test were determined with the multiple comparison test. Finally, the relationship between the students' general weighted grade point averages and their physical activities was tested with the Spearman correlation test. When the Research Evidence was examined, significant differences were found in the physical activity levels of the participants in terms of age, gender, school type, school location, place of residence, and family economic status. In addition, The study observed that there was no significant relationship between the general grade point averages of the participants and their physical activity levels. As a result, it was seen that male students who is studying at the university level had higher physical activity levels than female students, those studying in the faculty of sports sciences than those studying at other faculties, and those residing in the center had a higher level of physical activity than those residing in the districts.