Endometriyum kanserinde missmatch repair proteinlerinin immunohistokimyasal boyama ile gösterilmesi ve prognostik faktörler üzerine etkisi
Investigation of mismatch repair proteins in endometrium cancer with immunohistochemical staining and its effect on prognostic factors
  1. Tez No: 751139
  2. Yazar: BİLGE YAVUZ KEKEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyum kanseri, Uyumsuz onarım proteinleri, MLH-1, MSH-2, MSH-6, PMS-2, Endometrial cancer, Mismatch repair proteins, MLH-1, MSH-2, MSH-6, PMS-2
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Endometriyum kanserinde Missmatch Repair proteinlerinin immunohistokimyasal boyama ile gösterilmesi ve prognostik faktörler (lenfovasküler alan invazyonu, myometriyal invazyon derinliği, servikal tutulum, grade) ile korelasyonunun araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Ocak 2010 – Şubat 2021 tarihleri arasında endometriyum kanseri tanısı alan ve tedavi uygulanan kayıtları tam olan 50 hastanın preperatları retrospektif olarak incelendi. Tüm hastaların tanısı histopatolojik olarak teyit edildi ve hastalar FIGO 2009 evreleme sistemi ile evrelendi. Nüks gelişimi ve tedavisi, hastalıksız sağkalım (HS) ve toplam sağkalım (TS) süresi, adjuvan kemoterapi tipi, kür sayısı ve dozu, adjuvan radyoterapi tipi ve dozu analiz edildi. Parafin bloklardan hazırlanan kesitlere MLH-1, MSH-2, MSH-6, PMS-2 immün belirteçleri uygulandı. Değerlendirme ışık mikroskop ile yapıldı. Tümör hücrelerinde nükleer boyanma var ise pozitif, yok ise negatif olarak değerlendirildi. Bulgular: Retrospektif olarak değerlendirilen kırk sekiz (%96) hastaya tip 1 histerektomi ve 2 (%4) hastaya tip 2 histerektomi yapılmıştır. Hastaların tamamında pelvik ve paraaortik sistematik lenfadenektomi gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya alınan hastaların tamamı endometrioid tip tümörü olan hastalardan oluşmaktadır. İmmunohistokimyasal boyamalar sonucunda MLH-1, MSH-2, MSH-6 ve PMS-2'de mutant sonuç sayıları sırası ile 14 (%28), 3 (%6), 5 (%10) ve 16 (%32) olarak saptandı. Beş yıllık hastalıksız sağkalım oranı mutant MLH-1'de %92,9 ve normal MLH-1'de %79,1 olarak hesaplanmıştır (p: 0,320). Mutant MLH-1 ve normal MLH-1 varlığında 5 yıllık toplam sağkalım oranı %85,7 ve %87,1 (p: 0,744), MSH-2 mutant ve normal hastalarda 5 yıllık hastalıksız sağkalım oranı %100 ve %81,8 olarak hesaplanmıştır (p: 0,439). Toplam sağkalım verilerinde, hastalıksız sağkalıma benzer şekilde anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür (5 yıllık toplam sağkalım mutant grupta %100 ve normal grupta %85,5; P: 0,512). MSHvii 6 mutant ve normal grupta beş yıllık hastalıksız sağkalım verileri %100 ve %80,9 ve beş yıllık toplam sağkalım verileri %100 ve %84,8 olarak analiz edildi, her iki analizde anlamlı farklılık olmadığı saptanmıştır (Hastalıksız sağkalım için p: 0,305 ve toplam sağkalım için p: 0,377). PMS-2 boyaması sonucunda mutant ve normal gruplarda 5 yıllık hastalıksız sağkalım sonuçları %87,1 ve %80,9 olarak bulunmuştur (p: 0,700). Beş yıllık toplam sağkalım verilerine bakıldığında PMS-2 mutant grupta %87,5 ve normal grupta %86,2 olduğu görülmüştür (p: 0,952). Endometriyum kanseri için prognostik faktörlerin (lenfovasküler alan invazyonu, derin miyometriyal invazyon, servikal invazyon ve grade 3 tümör), mutant MMR proteini olan hastalarda görülme oranının anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır. Prognostik faktörlerin öngörülebilmesinde tespit edilen MMR mutant protein oranlarının, istatistiksel bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızın sonucunda MLH-1, MSH-2, MSH-6 ve PMS-2 proteinlerinde mutasyon tek tek bakıldığında veya MMR proteinlerindeki herhangi bir proteinde mutasyon varlığı ile hastalıksız ve toplam sağkalım sonuçlarını öngörmediği bulundu. MMR proteinlerinin mutant olmasının prognostik faktörleri öngörmede anlamlı ilişki göstermediği sonucuna varıldı. Ameliyat öncesi özellikle lenfadenektomi işlemi ve vakanın kapsamı açısından prognostik faktörlerin bilinmesi önemlidir. Ancak MMR değerlendirilmesi bu açık olmayan durumları netleştirmede yardımcı olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: To show Missmatch Repair proteins in endometrial cancer by immunohistochemical staining and to investigate their correlation with prognostic factors (lymphovascular space invasion, myometrial invasion depth, cervical involvement, grade). Material and Methods: The preparations of 50 patients who were diagnosed with endometrial cancer and treated in Erciyes University Medical Faculty Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2010 and February 2021, with full records, were retrospectively analyzed. The diagnosis of all patients was confirmed histopathologically and patients were staged using the FIGO 2009 staging system. Relapse development and treatment, disease-free survival (HS) and overall survival (TS) duration, adjuvant chemotherapy type, number and dose of cures, adjuvant radiotherapy type and dose were analyzed. MLH-1, MSH-2, MSH-6, PMS-2 immune markers were applied to sections prepared from paraffin blocks. Evaluation was done with a light microscope. Tumor cells were evaluated as positive if nuclear staining was present, and negative if not. Results: Forty-eight (96%) patients, who were evaluated retrospectively, underwent type 1 hysterectomy and 2 (4%) patients underwent type 2 hysterectomy.Pelvic and paraaortic systematic lymphadenectomy was performed in all patients. All of the patients included in the study were patients with endometrioid type tumors. As a result of immunohistochemical staining, mutant result numbers in MLH-1, MSH-2, MSH-6 and PMS-2 were detected as 14 (28%), 3 (6%), 5 (10%) and 16 (32%), respectively. The fiveyear disease-free survival rate was calculated as 92.9% in mutant MLH-1 and 79.1% in normal MLH-1 (p: 0.320). In the presence of mutant MLH-1 and normal MLH-1, the overall 5-year survival rate was 85.7% and 87.1% (p: 0.744). The 5-year disease-free survival rate was calculated as 100% and 81.8% in MSH-2 mutant and normal patients (p: 0.439). There was no significant difference in overall survival data, similar to diseaseix free survival (5-year overall survival 100% in the mutant group and 85.5% in the normal group; P: 0.512). Five-year disease-free survival data for MSH-6 mutant and normal group were analyzed as 100% and 80.9%, and five-year overall survival data as 100% and 84.8%, no significant difference was found in both analyzes (p: 0.305 for diseasefree survival and for overall survival). p: 0.377). As a result of PMS-2 staining, 5-year disease-free survival results in mutant and normal groups were 87.1% and 80.9% (p: 0.700). Looking at the five-year overall survival data, it was calculated as 87.5% in the PMS-2 mutant group and 86.2% in the normal group (p: 0.952). It was determined that the incidence of prognostic factors for endometrial cancer (lymphovascular space invasion, deep myometrial invasion, cervical invasion and grade 3 tumor) in patients with mutant MMR protein did not differ significantly. It was determined that the MMR mutant protein ratios detected in order to predict prognostic factors did not have a statistical effect. Conclusions: As a result of our study, it was found that mutations in MLH-1, MSH-2, MSH-6 and PMS-2 proteins, individually, or the presence of mutations in any protein in MMR proteins did not predict disease-free and overall survival outcomes. It was concluded that mutants of MMR proteins did not show a significant relationship in predicting prognostic factors. It is important to know the prognostic factors before the operation, especially in terms of the lymphadenectomy procedure and the scope of the case. However, it was concluded that the MMR evaluation did not help to clarify these unclear situations.