Moleküler olarak sınıflandırılmış endometrium kanseri hastalarında olası arıd1a ve CTNNB1 mutasyonlarının değerlendirilmesi
Evalution of potential arid1a and CTNNB1 mutations in molecularly classified endometrial cancer patients
  1. Tez No: 920267
  2. Yazar: MERVE SAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAĞISTAN TOLGA ARIÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial cancer, Molecular classification, Next Generation Sequencing, ARID1A, CTNNB1
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, biyolojik belirteçlerin ve moleküllerin endometrium kanseri olgularının prognozuna olan etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla, daha önceden endometrium kanseri tanısı almış ve moleküler olarak sınıflandırılmış hastalarda AT açısından zengin etkileşimli alan içeren protein 1A (ARID1-A) ve katenin beta-1 proteini (CTNNB1) mutasyonu olup olmadığına bakılmış; mutasyonların sağkalım ve nüks ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesi'nde 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2022 tarihleri arasında endometrium kanseri tanısı almış ve bu nedenle total abdominal veya laparoskopik histerektomi, bilateral salpingoooferektomi, infrakolik omentektomi veya omentum biyopsisi, lenf nodu örneklemesi ve sitolojik örnekleme yapılmış, postoperatif patoloji sonucunda endometrium kanseri tanısı doğrulanmış 120 hasta çalışmaya dahil edildi. Endometrium kanseri tanısı konulan, ancak histopatolojik inceleme sonucu ARID1A veya CTNNB1 geni izole edilemeyen 11 hasta çalışma dışı bırakıldı. Dolayısıyla çalışmaya toplam 109 endometrium kanseri hastası alınmış oldu. Bu hastaların hepsinde CTNNB1 geni ve 78'inde ARID1A geni izole edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 109 endometrium kanseri hastasının 43'ünde evre1A (%39.4), 29'unda evre1B (%26.6), 7'sinde evre 2 (%6.4), 18'inde evre 3 (%16.5), 12'sinde evre 4 (%11.1) hastalık mevcuttu. Moleküler sınıflandırmaya göre 3 hastada POLE mutasyonu (%2.75), 27 hastada mismatch onarım geni kaybı (%24.77) ve 15 hastada p53 mutasyonu (%13.76) saptanırken 64 hasta NSMP grubunda (%58.71) sınıflandırıldı. ARID1A izolasyonu yapılan 78 hastanın 18'inde mutasyonu saptandı (%23.1). Çalışmaya alınan 109 hastanın 18'inde (%16.5) ARID1A mutasyonu ve 1'inde (%0.9) CTNNB1 mutasyonu saptandı. ARID1A mutasyonu saptanmayan 60 hasta ile ARID1A mutasyonu saptanan 18 hasta; yaş, vücut kitle indeksi, cerrahi tipi, tümör boyutu, histopatolojik tip, grade, evre, myometrium invazyonu, lenf nodu tutulumu, toplanan lenf nodu sayısı, lenfovasküler alan invazyonu, periton sitolojisi ve serviks tutulumu bakımından karşılaştırıldığında sonuçlar istatistiksel olarak benzer bulundu (hepsi için p>0.05). ARID1A mutasyonu saptanan ve saptanmayan hastalar; POLE mutasyonu, mismatch onarım kaybı, p53 mutasyonu ve NSMP varlığı bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (hepsi için p>0.05). Çalışmaya alınan 109 hasta ortalama 47 ay boyunca takip edildi. Nüks saptanan 6 hastanın hiçbirinde ARID1A mutasyonu belirlenmedi ancak ARID1A mutasyonu saptanan ve saptanmayan hastalar arasında nüks bakımından anlamlı bir farklılık yoktu (p=0.161). Bu süre boyunca 16 hasta (%20,5) öldü. ARID1A mutasyonu saptanan ve saptanmayan hastalar, genel ve hastalıksız sağkalım bakımından istatistiksel olarak benzerdi (sırasıyla p=0.617 ve p=0.191). Sonuç: Çalışmadan elde edilen bulgular, endometrium kanseri olgularında, ARID1A ve CTNNB1 mutasyonlarının prognozu öngörmek ve/veya non-spesifik moleküler profil olarak tanımlanan ve moleküler sınıflandırmada herhangi bir kategoriye dahil edilemeyen olgularda ileri evreleme yapmak için uygun ve elverişli olmadığını düşündürmektedir. Elbette ARID1A ve CTNNB1 mutasyonlarının endometrium kanserindeki rolünü ve klinik önemini kesin olarak belirlemek amacıyla geniş ölçekli ve ileriye dönük çalışmaların yapılması planlanabilir. Anahtar Kelimeleri: endometrium kanseri, prognoz, yeni nesil sekanslama, ARID1A, CTNNB1
Özet (Çeviri)
Introduction: This thesis study aims to evaluate the effects of biological molecules and biomarkers on the prognosis of endometrium cancer. That's why, this study has reviewed patients with endometrial cancer who have undergone molecular classification in aspect of AT-rich interactive domain-containing protein 1A (ARID1A) ve catenin beta-1 protein (CTNNB1). Materials and Methods: This is a prospective review of 120 patients who were diagnosed with endometrial cancer at Afyonkarahisar Health Sciences University Hospital between January 2010 and January 2022. All patients underwent total abdominal or laparoscopic hysterectomy, bilateral salpingooopherectomy, infracolic omentectomy or omental biopssy, lymph node sampling and cytological sampling. Eleven patients who were diagnosed with endometrial cancer but in whom both ARID1A and CTNNB1 mutations could not be isolated were excluded from this study. Therefore, 109 patients with endometrial cancer were included. CTNNB1 mutation was isolated in all 109 patients while ARID1A mutation was isolated in 78 patients. Results: Stage 1A disease was diagnosed in 43 patients (39.4%) whereas stage 1B disease was detected in 29 patients with endometrial cancer (26.6%). Stage 2 disease was present in 7 patients (6.4%) while stage 3 disease was specified in 18 patients (16.5%) and stage 4 disease was diagnosed in 12 patients (11.1%). POLE mutation was identified in 3 patients (2.75%), p53 mutation was specified in 15 patients (13.76%), mismatch repair loss was determined in 27 patients (24.77%) and NSMP was labeled in 64 patients (58.71%). CTNNB1 mutation was detected in only one patient (0.9%) and ARID1A mutation was observed in 18 patients (16.5%). Sixty patients who had no ARID1A mutation and 18 patients diagnosed with ARID1A mutation were found to be statistically similar with respect to age, body mass index, surgery type, tumor size, histopathological type, stage, grade, myometrial invasion, lymph node involvement, collected lymph node number, lymphovascular space invasion, peritoneal cytology and cervical involvement (p>0.05 for all). The patients who had ARID1A mutation and thode who did not have ARID1A mutation were statistically similar in aspect of POLE mutation, mismatch repair loss, p53 mutation and NSMP profile (p>0.05 for all). All patients were followed up for an average of 47 months. There was no ARID1A mutation in 6 patients who had recurrence but there was no significant difference between ARID1A mutation carriers and non-carriers with respect to recurrence, overall and progresion-free survival. Sixteen deaths (20.5%) occurred during the study period. Conclusion: The findings of the present study suggest that neither ARID1A nor CTNNB1 mutations are suitable and feasible for predicting the prognosis of endometrial cancers. Moreover, these mutations have not been identifed as suitable or feasible to perform advanced staging in endometrial cancers which have been labeled as non-specific molecular profile and which have not been included in a category of molecular classification. Large scale and prospective studies have been warranted to clarify the role and clinical significance of ARID1A and CTNNB1 mutations in endometrial cancer.