1878-1908 yılları arasında Avusturya Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna eğitim politikası
Education policies of Austria-Hungary Empire in period of 1878-1908
- Tez No: 751141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ERCOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bosnia and Herzegovina, Austro-Hungarian Empire, Education, Benjamin Kallay, Reform
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
1878 Berlin Kongresinde verilen karara göre Bosna Hersek Avusturya Macaristan İmparatorluğu tarafından işgal edildi. Bu tarih Bosna Hersek için bir dönüm noktasını teşkil etmektedir çünkü bir çok alanda önemli reformlar yapılmıştır. Avusturya Macaristan İmparatorluğunun eğitim ve dil politikası birbirinden ayrılmaz iki husus olarak karşımıza çıkmaktadır ve bu bağlamda yenilikleri getiren ortak Maliye Bakanı Benjamin Kallay'dan bahsetmek gerekir. Bosna Hersek valisi olarak 1882-1903 yılları arasında görevde bulunmuştur. Benjamin Kallay'ın iktidarı iki önemli hedef etrafında yorumlanabilir: birincisi, yeni ele geçirilen topraklarında yeni hükümetinin otoritesini güçlendirmek, ikinci ise özellikle eğitim üzerinde Avusturya Macaristan İmparatorluğu'na aidiyet duygusunu yaratacak şartlarını geliştirmek ve böylece Bosna Hersek halkını komşu ülkelerinden gelen milliyeçi etkilerinin dışında tutmak. Mevcut olan din okullarının yerine, dini ve milli kimliği fark etmeksizin tüm öğrencileri kapsayan ve sanayi gelişmesine ve bilime odaklı bir eğitim sistemi ön plana çıkmaktadır. Okulların çeşitliği, ders veren öğretmenlerin eğitimi, ders işlemesindeki metodoloji, ders kitapları ve müfredatı bu yeniliklerin en önemli göstergeleridir. Kallay'ın diğer önemli siyasi adım dil politikası üzerinde Boşnak Ulusunu oluşturma girişimiydi. Bosna Hersek halkının tarihsel şartlarını ve özelliklerini eksikli olarak değerlendirmişti dolaysıyla uygulamak istediği politikalar istediği ve öngördüğü neticeleri vermemişti. Boşnak Milleti fikri ilerleyen dönemde sadece Bosnalı Müslümanlar tarafından benimsenecektir, Boşnak Dili ise 1908 ilhakı bir sene öncesinde yasaklanmıştır. Bu çalışmada 1878-1908 yılları arasında Bosna Hersek'te eğitim alanında yapılan yenilikler ele alınmıştır. Özellikle 1882-1903 yılları arasında Benjamin Kallay iktidarı döneminde uyguladığı politikalar, özellikleri ve önemi ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimmeler: Bosna Hersek, Avusturya Macaristan İmparatorluğu, Eğitim, Benjamin Kallay, Reform.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT According to the decision made at the 1878 Berlin Congress, Bosnia and Herzegovina was occupied by the Austro-Hungarian Empire. This date is a turning point for Bosnia and Herzegovina because important reforms have been made in many areas. The education and language policy of the Austro-Hungarian Empire appear as two inseparable issues, and in this context, it is necessary to mention the joint Minister of Finance, Benjamin Kallay, who was the creator of these reforms. He served as the governor of Bosnia and Herzegovina between 1882-1903. Benjamin Kallay's ruling can be explained by important goals: first, to strengthen the new government's authority in the newly conquered lands, and secondly, to enhance the conditions that will create a sense of belonging to the Austro-Hungarian Empire, specifically over education, and thus keep the people of Bosnia and Herzegovina out of the nationalist influences from their neighboring countries. Instead of the existing religious schools, an education system that includes students regardless of their religious or national identity and focused on industrial development and science. The diversity of the schools, the education of teachers, the methodology in the teaching, the textbooks, and the curriculum are the most important indicators of these innovations.Another important political step of Kallay was his attempt to form the Bosniak Nation based on language policy. He evaluated the historical conditions and characteristics of the people of Bosnia and Herzegovina incompletely, so the policies he wanted to implement did not yield the results he wanted and envisioned. The idea of the Bosnian Nation will be adopted only by Bosnian Muslims in the future, while the Bosnian language was banned a year before the 1908 annexation. This study shed the light on innovations made in the education field in Bosnia and Herzegovina between 1878-1908 . Moreover, it examines the policies implemented during Benjamin Kallay's rule, especially between 1882-1903, and studies its features and importance.