Yoğun bakım hastalarında USG eşliğinde yapılan kas ölçümlerinin malnütrisyon tarama testleri ile ilişkisinin araştırılması
Investiga ultrasound relationship supported eyebrow measurements and malfunction screening tests in İCUpatients
  1. Tez No: 751143
  2. Yazar: AHMET ÇELİKYONTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURAN İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Kuadriceps femoris, Rectus femoris, Ultrasonografi, Malnutrition, Quadriceps femoris, Rectus femoris, Ultrasonography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Malnütrisyon, alımdaki yetersizlik veya düzensiz beslenmenin yol açtığı, vücut kompozisyonunun (yağsız kitlede azalma) ve vücut hücre kitlesinin bozulması sonucu ortaya çıkan fiziksel ve mental fonksiyonların azalması ve hastalığın klinik sonucunun kötüleşmesi şeklinde tanımlanabilmektedir. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalarda malnütrisyon yaygın olup %60'a varan oranda görülebilmektedir. Malnütrisyon enfeksiyon oranlarında artış, mekanik ventilatörde kalış süresinde uzama, yoğun bakım kalış süresinde uzama, yara iyileşmesinde gecikme neticesinde morbidite ve mortalitede ciddi oranda artışlara neden olmaktadır. Bütün bu nedenlerden dolayı yoğun bakım hastalarında malnütrisyon hızla teşhis ve tedavi edilmelidir. Çalışmaya Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar ve Etik Kurulu onayı alındıktan sonra Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Cerrahi, Reanimasyon ve Postop Yoğun Bakım Ünitelerinde yatışı yapılan 42 hasta dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, kilo, boy, tanı, alındığı yer, ek komorbiditeler, APACHE II skoru ve SOFA skoru bilgileri kaydedildi. Araştırmaya dahil edilen hastalara mNUTRIC testi uygulandı. Ultrason ile kuadriceps femoris ölçümleri kaydedildi. NRS testi sonuçları, C reaktif protein ve albümin değerleri, mekanik ventilatör tedavi süresi, yoğun bakım kalış süresi, prognozları, sedasyon süresi, steroid kullanımı, vazopressör kullanımı, kalori dengeleri de kayıt altına alındı. Hastalar taburcu olana kadar ya da eksitus olana kadar izlendi. Katılımcılarda rectus femoris ve kuadriceps femoris kas çapları ile malnütrisyon riski arasında anlamlı farklılık tespit edildi. Kas çaplarında 1-7. gün arasında saptanan yüzdesel değişimin malnütrisyon riski yüksek grupta daha fazla olduğu, değişimin yaş, APACHE II, SOFA skorlarıyla aynı; albümin ve vücut kitle indeksi değerleriyle ters yönde olduğu tespit edildi. Özellikle erken ve orta dönem malnütrisyon değerlendirmesinde Ultrason ölçümünün hassasiyeti ile non-invaziv ve yatak başı olarak kullanılmasının önerilebileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP OF ULTRASOUND SUPPORTED MUSCLE MEASUREMENTS AND MALNUTRITION SCREENING TESTS IN ICU PATIENTS SUMMARY Malnutrition can be defined as the decrease in physical and mental functions and worsening of the clinical outcome of the disease as a result of deterioration in body composition (decrease in lean mass) and body cell mass, caused by inadequate nutrient intake or irregular nutrition. Malnutrition is common and can be seen in up to 60% of patients treated in the intensive care unit. Malnutrition causes serious increases in morbidity and mortality as a result of increase in infection rates, prolongation of mechanical ventilator treatment time, prolongation of intensive care stay, and delayed wound healing. For all these reasons, malnutrition should be rapidly diagnosed and treated in intensive care patients. The study included 42 patients who were hospitalized in the Surgery, Reanimation and Postoperative Intensive Care Units of Trakya University Faculty of Medicine Hospital after the approval of Trakya University Scientific Research and Ethics Committee. Patients' age, gender, weight, height, diagnosis, location, additional comorbidities, APACHE II score and SOFA score were recorded. The mNUTRIC test was applied to the patients. Quadriceps femoris measurements were recorded by ultrasound. NRS test results, c-reactive protein and albumin values, mechanical ventilator treatment time, intensive care unit stay, prognosis, sedation time, steroid use, vasopressor use, calorie balance were also recorded. The patients were followed until discharge or until death. A significant difference was found between the rectus femoris and quadriceps femoris muscle diameters and the risk of malnutrition in the participants. Muscle diameters 1-7. that the percentage change between days and days was higher in the group with high malnutrition risk, the change was the same as age, APACHE II, SOFA scores; It was found to be in the opposite direction with albumin and body mass index values. It was determined that especially in the evaluation of early and mid-term malnutrition, the sensitivity of ultrasound measurement can be recommended to be used as a non-invasive and bedside measurement.