Spor bilimlerinde akademik erteleme davranışının yordayıcıları olarak denetim odağı ve akademik yükleme stilleri
Locus of control and academic attributional style as predictors of academic procrastination behavior in sports sciences
- Tez No: 751149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN ALEMDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akademik Erteleme, Denetim Odağı, Akademik Yükleme Stilleri
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin akademik erteleme davranışlarını sahip oldukları denetim odağı ve akademik yükleme stilleri aracılığı ile incelemek amacı ile yapılmıştır. Bununla birlikte cinsiyet, sınıf düzeyi, spora katılım durumu, yaş ve genel not ortalaması değişkenlerinin bağımlı değişkenler ile olan ilişkisi de araştırmanın alt amaçlarını içermektedir. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında spor eğitimi alan (spor bilimleri fakülteleri, beden eğitimi ve spor yüksekokulları, spor bilimleri bölümü vb.) lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 332 (124 kadın, 208 erkek) üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde araştırmacının hazırlamış olduğu Kişisel Bilgi Formu, Rotter İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği (RİDKOÖ), Akademik Erteleme Ölçeği (AEÖ) ve Akademik Yükleme Stilleri Ölçeği (AYSÖ) kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t-test, ANOVA, Pearson korelasyon testi, MANOVA ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin akademik erteleme davranışı düşük düzeyde, denetim odağı dış kontrol odaklı ve akademik yükleme stilleri kötümser stildedir. Bununla birlikte kontrol odağı inancı arttıkça ve öğrencilerin akademik yükleme stilleri kötümserleştikçe akademik erteleme davranışı artmaktadır. Demografik değişkenlerin akademik erteleme, denetim odağı ve akademik yükleme stilleri ile olan ilişkisi incelendiğinde ise erkek öğrencilerin kız öğrencilere oranla daha fazla akademik erteleme davranışı sergilediği, genel akademik not ortalaması azaldıkça akademik erteleme davranışının arttığı, kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla daha dış kontrol odaklı olduğu, göre spora katılım durumu pasif olan öğrenciler aktif spor yapan öğrencilere oranla daha dış denetim odaklı olduğu, yaş ilerledikçe akademik yükleme stilinin kötümserleştiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to examine the academic procrastination behaviors of students studying at the faculty of sports sciences through the locus of control and academic attributional styles. However, the relationship between gender, grade level, sports participation status, age and gender variables with dependent variable also includes the sub-objectives of the research. The universe of the research consists of undergraduate students who is received sports education in the 2021-2022 academic year. The sample of the research consist of 332 (124 female 208 male) university students studying at the faculty of sports sciences of Trabzon University. In order to obtain the data, the personal information form, the Rotter Internal-External Locus of Control Scale, the Academic Procrastination Scale and the Academic Loading Styles Scale is used by the researcher. T- test, Anova, Pearson Correlation test, Manova and regression test is used to expound the data. According to the result which is obtained from the research, the academic procrastination behavior of the students of the Faculty of Sport Sciences is at low level, their locus of control is external locus of control and their academic attributional styles are pessimistic. After all, as the belief in locus of control is increased and the academic attributional styles of the students become pessimistic, the academic procrastination behavior is increased. When the relationship of demographic variables with academic procrastination, locus of control and academic attributional styles is examined, it was seen that male students exhibited more academic procrastination behavior compared to female students. It has been concluded that academic procrastination behavior increases as the overall academic grade point average decreases, female students are more locus of external control than male students, students who remain passive in sports are more locus of external control than active participants and academic attributional styles becomes pessimistic as age progresses.