Orta seviye dental anksiyeteli hastaların posterior bölgedeki oklüzal diş çürüklerinin restorasyonları sırasında dinledikleri müziğin dental anksiyeteleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of music listened by patients with moderate dental anxiety during the restoration of posterior occlusal dental caries
  1. Tez No: 751353
  2. Yazar: ELİF KARAPIÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVANÇ DÜLGER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dental anksiyete, müzik terapisi, MDAS, posterior oklüzal çürük, nabız, kan basıncı, SpO2, vücut sıcaklığı, dental anxiety, music therapy, MDAS, posterior occlusal caries, pulse, blood pressure, SpO2, body temperature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasında restoratif diş tedavisi yapılan orta seviye dental anksiyeteli hastalara müzik dinletilmesinin, dental anksiyete ve anksiyeteye bağlı olarak değişen bazı fizyolojik parametreler üzerindeki etkisi incelendi. Çalışma için Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS) ile orta seviye dental anksiyeteye sahip 70 hasta belirlendi ve rastgele 2 gruba ayrıldı (n=35). İlk gruba restoratif tedavi sırasında müzik dinletilmezken (kontrol grubu), ikinci gruba bireylerin kendi seçtikleri bir müzik eseri dinletildi (deney grubu). Her hastanın tedaviden önce, kavite açıldıktan sonra ve tedavi bitiminde olmak üzere 3 defa nabız, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, oksijen satürasyon (SpO2) değeri ve vücut sıcaklığı ölçüldü. Her hastadan tedavi başlamadan önce ve bittikten sonra olmak üzere 2 defa tükürük kortizolü numuneleri alındı. Ayrıca tedavi bitiminde hastalara MDAS tekrar uygulandı. Değerlerde meydana gelen değişimler istatistiksel olarak analiz edildi. Deney grubunda kontrol grubuna göre sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, tükürük kortizolü değerlerinde azalma meydana geldiği tespit edildi. Nabız ve MDAS değerlerinde her iki grupta da anlamlı bir azalma görülse de deney grubunda bu azalma istatistiksel olarak daha fazladır. SpO2 ve vücut sıcaklığı değerlerinde ise her iki grupta da anlamlı bir değişim gözlenmedi. Restoratif diş tedavisi sırasında orta seviye dental anksiyeteli hastalara kendi seçtikleri bir müzik eserinin dinletilmesi anksiyetenin azalması bakımından etkili, ekonomik ve pratik bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of listening to music in patients with moderate dental anxiety who underwent restorative dental treatment on dental anxiety and some physiological parameters that change depending on anxiety was investigated. For the study, 70 patients who were determined to have moderate dental anxiety by MDAS were divided randomly into 2 groups (n=35). As the first group did not listen to music during restorative treatment (control), the second group listened to a musical piece which they chose (experiment). Pulse, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, SpO2 value and body temperature were measured 3 times for each patient before the treatment, after the cavity was opened and at the end of the treatment. Salivary cortisol samples were taken from each patient twice, before and after the treatment. In addition, MDAS was re-administered to the patients at the end of the treatment. The changes in the values were analyzed statistically. It was determined that systolic blood pressure, diastolic blood pressure and salivary cortisol values decreased in the experimental group compared to the control group. Although there was a significant decrease in pulse and MDAS values in both groups, this decrease was statistically higher in the experimental group. No significant change was observed in SpO2 and body temperature values in both groups. For patients with moderate dental anxiety listening to a musical piece of their choice during restorative dental treatment is an effective, economical and practical method in terms of reducing anxiety.